
مدیر نظارت بر تولید شرکت ملی نفت ایران با اشاره به اینکه در حال حاضر 133 دکل حفاری خشکی و دریایی در صنعت حفاری ایران وجود دارد، گفت: از این تعداد 114 دکل خشکی و 19 سکوی دریایی است.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری آنا به نقل از وزارت نفت، هرمز قلاوند صبح امروز در مراسم ارتقای بهره وری عملیات حفاری حفاری حفاری حفاری حفاری حفاری حفاری نشان می دهد در حال حاضر 133 دستگاه حفاری خشکی و دریایی در صنعت حفاری ایران وجود دارد. . 114 سکوی خشکی و 19 سکوی دریایی وجود دارد.
وی افزود: 102 دستگاه از 114 دستگاه حفاری خشکی ایران فعال و 30 دکل در حال جابجایی و تعمیر هستند. از 19 دکل حفاری دریایی، در حال حاضر تنها 11 دکل در حال خدمت و مابقی در حال تعمیر و جابجایی هستند.
رئیس نظارت بر تولید شرکت ملی نفت ایران گفت: از 133 دکل حفاری چاه نفت و گاز در ایران، 98 دکل دارای قدرت 2000 اسب بخار هستند.
قلاوند با اشاره به وجود تک دکل حفاری با قدرت 3 هزار اسب بخار برای حفاری چاه های نفت در عمق 5 تا 6 هزار متری در لایه های خام زمین شناسی کشور، گفت: برای افزایش تولید از درزهای خام نیاز داریم. برای تغییر تعداد دکل های حفاری پرقدرت.”
وی با اشاره به اینکه امروز پاشنه آشیل صنعت حفاری ایران نبود ابر دکل های دریایی و خشکی (دکل های حفاری بالای 3000 اسب بخار) و لوله های سرد است، افزود: شرکت ملی حفاری با 73 دکل، شرکت حفاری شمال با 12 دکل و … شرکت بهره برداری اکتشاف با هشت دستگاه حفاری یکی از صاحبان عمده دکل های حفاری در صنعت نفت می باشد.
مدیر نظارت بر تولید شرکت ملی نفت ایران گفت: 106 دستگاه از 133 دستگاه حفاری دریایی و خشکی ایران دارای گواهینامه COF هستند.
قلاوند عمده ترین مشکلات در عملیات حفاری صنعت نفت کشور را عدم وجود دکل های حفاری مناسب برای انجام پروژه های حفاری ویژه از جمله آب های کم عمق خلیج فارس (25 درصد)، عدم تحویل زمین برای بالادست عنوان کرد. پروژه هایی مانند طرح «پایداری و افزایش سطح توان» به دلیل مشکلات مالی، حقوقی و قراردادی (20 درصد)، افزایش زمان برنامه ریزی شده عملیات حفاری به دلیل فرسودگی تجهیزات و ناوگان حفاری در کشور. 15 درصد)، فرآیندهای طولانی مناقصه و قیمت گذاری نامتناسب عملیات حفاری و تجهیزات حفاری اجاره خدمات (10 درصد) و کمبود تجهیزات مرتبط با خدمات فنی از جمله دستگاه لوله مغزی، تجهیزات نقشه برداری سیار و غیره. (10%) می دانستند.
وی همچنین زمان انتظار عمده در عملیات حفاری را مسائل لجستیکی در جابجایی تجهیزات حفاری (شامل جرثقیل، تریلر شناور و غیره)، عدم تامین به موقع کالا و مواد برای تکمیل چاه ها از جمله مواد قابل روان، تجهیزات تکمیل چاه، پوشش چاه عنوان کرد. گلد تاپ درایو از لولهها و شیلنگهای سیمان گرید ویژه (CRA) و اضافات و عدم تامین به موقع تجهیزات و قطعات مربوط به ماشینآلات حفاری اعم از ژنراتور، پمپ خبر داد.