فعالان به طور جدی به بهبود وضعیت اقتصادی در ماه های آینده امیدوار هستند
اتاق بازرگانی ایران آخرین آمار شامخ (شاخص مدیران خرید) را در فروردین ماه امسال منتشر کرد که نشان از کاهش نسبت به گذشته دارد اما در عین حال حکایت از امیدواری فعالان اقتصادی به آینده دارد.
به گزارش ای بی اس نیوز، شاخص PMI (تعدیل فصلی نشده) کل اقتصاد ایران در فروردین ماه 42.04 محاسبه شد که کمترین مقدار در دوره 3 ماهه از بهمن 1401 است. در این ماه، تمامی مولفه های اصلی به جز سرعت اجرا و تحویل سفارش، میزان جذب و استخدام نیروی کار کمتر از 50 نفر گزارش شده است که البته بیشتر این افت در شماخ در فروردین ماه مربوط به جشن سال نو است.
بررسی مؤلفههای شاخص مدیران خرید (PMI) که توسط مرکز تحقیقات اتاق ایران با نام شامخ منتشر میشود، نشان میدهد: شاخص فعالیتهای تجاری در فروردین ماه (34 و 6) طبق روال عادی کاهش یافت و به کمترین مقدار در 12 رسید. ماه از ماه می سال گذشته رسید. همچنین شاخص صادرات کالا و خدمات در فروردین ماه (40.53) به کمترین مقدار در 12 ماه گذشته از اردیبهشت ماه سال گذشته رسیده است. در حالی که شاخص قیمت فروش کالاها و خدمات (71.44) به شدت افزایش یافت و به بالاترین مقدار در 30 ماه گذشته از نوامبر 2019 رسید.
نکته قابل توجه در گزارش فروردین شماخ این است که شاخص انتظارات ماه جاری مربوط به سطح فعالیت اقتصادی در ماه آینده (75.76) نشان می دهد که شدت افزایش انتظارات خوش بینانه برای ماه آینده به بالاترین حد خود رسیده است. در 43 دوره
بر اساس گزارش مرکز پژوهش های اتاق بازرگانی ایران، در فروردین ماه، وضعیت بخش صنعت با افت شدیدتری نسبت به کل اقتصاد مواجه شد و با ثبت عدد 35.63 به پایین ترین سطح از 55 سال رسید. دوره محاسبه ماه این شاخص البته در این بخش نیز شاخص پیشبینی تولید ماه آینده (78.83) بر اساس روال فروردین ماه افزایش یافت و به بالاترین مقدار خود در سری زمانی 55 دوره رسید.
شاخص فعالیت های تجاری در فروردین ماه (34.60) طبق روال هر سال کاهش یافت و به کمترین مقدار خود در 12 ماه اخیر از اردیبهشت ماه سال گذشته رسید و چهارمین پایین ترین مقدار خود را از سری دوره های 43 گانه به ثبت رساند. فعالیت هر سه بخش با کاهش شاخص همراه بوده و بخش صنایع بیشترین افت را نسبت به سایر بخش ها به ثبت رساند.
شاخص میزان سفارشات جدید مشتریان در فروردین ماه (37.65) به کمترین میزان خود در 12 ماه گذشته از اردیبهشت ماه سال گذشته تاکنون رسید، هرچند شدت کاهش نسبت به فروردین ماه سال گذشته (29.34) کمتر بود. در این ماه، بخش صنعت کمترین تعداد سفارش را به ثبت رساند.
شاخص صادرات کالا و خدمات فروردین ماه (40.53) به کمترین مقدار 12 ماهه از اردیبهشت ماه سال گذشته تاکنون رسید و چهارمین کمترین مقدار خود را در سری زمانی به ثبت رساند. بخش خدمات، کشاورزی و صنعت کمترین میزان این شاخص را داشتند.
شاخص بهای فروش کالا و خدمات (71.44) به شدت افزایش یافت و به بالاترین مقدار در 30 ماه گذشته از نوامبر 2019 رسید و سومین ارزش را در سری 43 دوره ثبت کرد. جهش نرخ ارز در ماههای اخیر و فشار تورمی فزاینده هزینههای تولید در ماههای اخیر منجر به افزایش سریعتر قیمتهای فروش شده است. نرخ افزایش قیمت در هر سه بخش بالا بوده و بخش خدمات و کشاورزی بیشترین نرخ افزایش قیمت فروش را به خود اختصاص داده است.
شاخص فروش کالا یا خدمات در فروردین ماه (34.30) به شدت کاهش یافت و کمترین مقدار خود را در 12 ماه گذشته از اردیبهشت ماه سال گذشته به ثبت رساند.
شاخص انتظارات مربوط به حجم فعالیت های اقتصادی در ماه آینده (75.76) نشان می دهد که شدت افزایش انتظارات خوش بینانه برای ماه آینده به بالاترین حد خود در 43 دوره رسیده است. در فروردین ماه بر اساس پیش بینی های ماه گذشته فعالیت تجاری کاهش یافت و همزمانی آن با ماه مبارک رمضان از یک سو بلاتکلیفی قیمت ها و عدم تخصیص ارز لازم برای تامین مواد اولیه بود. از سوی دیگر، به دنبال انتظارات خوش بینانه مبنی بر بهبود کسب و کار، باعث تعطیلی بیشتر مشاغل در ماه آوریل شد.
انتهای پیام