BepiColombo، یک جفت کاوشگر که هنوز به یکدیگر متصل هستند، نزدیکترین پرواز خود را از عطارد تکمیل کرده است. این چهارمین پرواز BepiColombo از عطارد بود و اولین تصاویر واضح از دهانه های برخوردی گرفته شد.
BepiColombo یک فضاپیمای مشترک بین آژانس فضایی اروپا (ESA) و آژانس اکتشافات هوافضای ژاپن (JAXA) است. این فضاپیما روز چهارشنبه به عطارد نزدیک شد و در ساعت 1:18 بامداد به وقت تهران به فاصله 165 کیلومتری از سطح عطارد رسید. این نزدیکترین فضاپیمایی است که تاکنون به عطارد رسیده است. رکورد قبلی متعلق به فضاپیمای مسنجر ناسا بود که در سال 2011 از فاصله 200 کیلومتری عطارد عبور کرد.
در طی این پرواز کنار هم از عطارد، BepiColombo تصاویری با جزئیات خیره کننده از دهانه های روی سطح سیاره گرفت. BepiColombo دارای سه دوربین است که سطح این سیاره را از سه زاویه مختلف ثبت کرده است.
یکی از دهانههای ثبت شده، دهانهای است که اتحادیه بینالمللی نجوم (IAU) اخیراً آن را «افتتاحیه استاد(استودارت) به او شلیک کرد. اتحادیه بین المللی نجوم این دهانه 155 کیلومتری را در 24 آگوست (5 سپتامبر) نامگذاری کرد، زیرا دانشمندان انتظار داشتند BepiColombo حین پرواز در کنار هم، دهانه را ثبت کند. ستاره شناسان اتحادیه بین المللی نجوم این نام را به افتخار مارگارت استودارت (1865-1934)، نقاش نیوزلندی که به خاطر نقاشی هایش از گل ها مشهور است، انتخاب کردند.
دهانههای عطارد که به عنوان «حوضههای قله حلقهای» نیز شناخته میشوند، در اثر برخورد سیارکها و دنبالهدارها با سطح سیاره ایجاد شدهاند. اما بسیاری از آنها مدت ها پس از برخورد در سیلاب های گدازه غرق شدند. ستاره شناسان هنوز بسیاری از جنبه های شکل گیری این حوضه ها را درک نکرده اند. به عنوان مثال، هنوز مشخص نیست که قله های حلقه از چه عمقی در پوسته زمین بالا می آیند.
پرواز BepiColombo توسط عطارد
بپه کلمبو از سمت تاریک عطارد به او نزدیک شد. با نزدیک شدن فضاپیما، نور خورشید در بخش هایی از دهانه های سیاره قابل مشاهده شد و BepiColombo توانست واضح ترین تصاویر را از سطح عطارد ثبت کند.
هدف اصلی این پرواز پشت سر هم کاهش سرعت BepiColombo با کمک گرانش عطارد بود تا فضاپیما بتواند هر 88 روز یک بار به دور خورشید بچرخد (خیلی نزدیک به سرعت مداری عطارد). این گام بزرگی برای چرخش به دور عطارد بود.
در همان زمان، BepiColombo قادر به ثبت زوایای عکاسی و اندازه گیری هایی بود که زمانی که در مدار قرار می گرفت امکان پذیر نبود.
BepiColombo در اکتبر 2018 به فضا پرتاب شد. این فضاپیما دارای ابزارهایی برای اکتشاف سطح، ساختار داخلی و میدان مغناطیسی عطارد است و از دو بخش به ترتیب “مدارگرد مرکوری” و “مدارگرد مگنتوسفر مرکوری” از ESA و JAXA تشکیل شده است. که آنها را در مدارهای مختلف قرار می دهد.
در ابتدا قرار بود BepiColombo در دسامبر 2025 به دور عطارد بچرخد. اما مشکلی در واحد انتقال این فضاپیما وجود داشت که باعث کاهش قدرت الکتریکی رانشگرهای آن شد. در نتیجه، تیم ماموریت مسیر جدیدی را ابداع کرد که به نیروی رانش کمتری نیاز دارد و ورود به مدار را تا نوامبر 2026 به تعویق میاندازد.
منبع خبر: https://digiato.com/astronomy/bepicolombo-closest-flyby-of-mercury
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز