رهبر انقلاب اسلامی در پاسخ به نظرسنجی مبنی بر اینکه کالاهای خریداری شده را می توان قبل از تحویل به دیگران فروخت؟ فرمودند: اگر معامله نقدی باشد و در این مورد در قرارداد شرط نشده باشد، اشکال ندارد، ولی اگر معامله پیش بینی شده باشد (یعنی تحویل کالا برای مدتی باشد) در صورتی مجاز است که کالا را دریافت کرده باشید یا زمان تحویل فرا رسیده باشد.
به گزارش ای بی اس نیوز، پایگاه اطلاع رسانی مقام معظم رهبری نظرسنجی تیرماه سال جاری از ایشان را به شرح زیر منتشر کرد:
فراموش کردن پرداخت طبیعی است
سوال 1: فراموش کردم زکات فطره را بدهم، الان تکلیف من چیست؟
جواب: بنابراحتیاط واجب است زکات فطره را به قصد قربت و بدون قصد انفاق و قضا از اموال خود جدا کرده و بپردازید.
جریمه تاخیر در پرداخت اقساط
سؤال 2: چنانچه در هنگام فروش وام یا اقساط مقرر شده باشد که در صورت تأخیر تأدیه مبلغ معینی به عنوان جریمه به صورت ماهانه یا روزانه پرداخت شود (مثلاً برای هر روز تأخیر یک میلیون تومان). آیا مشکلی وجود دارد؟
جواب: دریافت مبلغ مقرر به دلیل تخلف از وظیفه اشکالی ندارد; اما در صورت دریافت جریمه در ازای مدت پرداخت طولانی تر، مجاز نیست.
موانع موجود در بدن را بعد از حمام ببینید
سؤال 3: اگر مانعی در بدن ببینیم و فرض کنیم بعد از غسل ظاهر شده، آیا غسل صحیح است؟ چه تصمیمی با این غسل روزه گرفته ایم یا نماز خوانده ایم؟
جواب: غسل و روزه و نماز صحیح است.
شرط جبران خسارت در قرارداد مضاربه
سوال 4: آیا سرمایه گذار در قرارداد مضاربه می تواند شرط کند که عامل تمام ضررهای احتمالی سرمایه را با پول خود جبران کند؟ اگر از مضاربه سودی حاصل نشود، آیا سرمایه گذار می تواند از عامل سود طلب کند؟
پاسخ: شرط مذکور اشکال ندارد ولی در صورت عدم سود سرمایه گذار نمی تواند سود را از عامل مطالبه کند.
ادای حج با وجود استطاعت آن به نیابت
سؤال 5: اگر پدرش مرده باشد و پدرش رضایت دهد و با قبض او به حج برود و به میقات برسد و در آنجا نیز حاضر باشد چه باید بکند؟ توضیح اینکه وصیت نبوده یا از او خواسته شده که وکالت کند مثلاً ورثه انحصاری است و جز اینگونه راه بر او باز نشد؟
جواب: در مورد مرقوم باید برای خود حج بجا آورد و برای پدرش نماینده بگیرد.
فروش کالا قبل از تحویل
سوال 6: آیا می توان کالای خریداری شده را قبل از تحویل به دیگران فروخت؟ مثلا خرید اینترنتی و فروش آنلاین آن قبل از تحویل.
جواب: اگر معامله نقدی باشد و شرط قراردادی در این خصوص وجود نداشته باشد، اشکالی ندارد، اما اگر معامله پیش بینی شده باشد (یعنی تحویل کالا برای مدتی باشد)، در صورت تحویل گرفتن جایز است. کالا یا زمان تحویل فرا رسیده است.
نماز و روزه در ییلاق
سئوال 7: در ویلایی که معمولاً آخر هفته ها (اواسط بهار تا اواخر تابستان) به آنجا می روم خانه ای ساختم و قصد بازگشت به خانه را نداشتم، نماز و روزه ام در آنجا چگونه است؟
جواب: اگر قصد دارید برای همیشه یا سالیان دراز، حداقل سه یا چهار ماه در سال (مثل تابستان و اعیاد) در آنجا سکونت کنید، نماز در آنجا تمام است و روزه صحیح است، اما اگر مدت اقامت در این مکان نباشد. مادامی که عرفاً باید محل سکونت و زندگی شما محسوب شود، نماز در آنجا کوتاه است و روزه صحیح نیست.
خرید ورقه طلا به قیمت روز تسویه
سؤال 8: اگر شخصی طلا را به صورت اقساطی بخرد و ودیعه بدهد و متعهد شود که بقیه پول را در آخر ماه بپردازد و فروشنده بگوید در زمان پرداخت طلا را به قیمت روز محاسبه می کنیم; آیا این نوع معامله خرید طلا صحیح است؟
جواب: تعیین قیمت کالا در معامله لازم است و الا معامله باطل می شود; بله، او می تواند هر مقدار از طلا را که می تواند بپردازد، نقدا و به قیمت روز پرداخت، مبادله کند. مثلاً یک سوم طلا را به قیمت امروز نقد می کند و در قسط دوم، قسمت بعدی طلا را به قیمت امروز می خرد و به همین ترتیب بقیه طلا را به قیمت می خرد. در روز پرداخت
تغییر نیت در نماز
سؤال 9: آیا تغییر نیت در نماز از نماز عدّه به نماز قضا یا از نماز مغرب به نماز قضاء فجر جایز است؟
جواب: به طور کلی تغییر نیت در نماز در موارد زیر واجب است: 1. از نماز عصر تا ظهر، قبل از وقت نماز عصر، اگر بفهمد که در بین نماز ظهر را نخوانده است. نماز عصر 2. از نماز عشا تا مغرب، قبل از وقت مخصوص نماز عشا و قبل از رکوع رکعت چهارم، اگر بین نماز عشا بفهمد که نماز مغرب را نخوانده است. 3. اگر قضای نماز ظهر و عصر در همان روز یا مغرب و عشا در همان روز بر او واجب باشد و در نماز مغرب و عشا متوجه شود، نماز ظهر و عصر و وضو نگرفته است. در موارد زیر جایز است: 1. البته احتیاط واجب آن است که فقط یک نماز قضا داشته باشد ترک نماز قضا کند. مخصوصاً اگر نماز قضا مربوط به همان روز باشد. 2. از نماز واجب تا نماز مستحب برای درک ثواب نماز جماعت. 3. از نماز واجب تا نماز ظهر جمعه واجب برای کسی که یادش رفته سوره جمعه را بخواند و به جای آن سوره دیگری بخواند و به نصف آن رسیده یا بگذرد.
افزایش هزینه حج در سال استطاعت
در صورتی که کرایه اتومبیل یا هواپیما یا سایر وسایل نقلیه در طول سال دسترسی بالاتر از حد معمول باشد، در صورتی که توانایی پرداخت مازاد بر آن را بدون خجالت و مشقت داشته باشد، باید برای رفتن به حج و هزینه و قیمت آن را بپردازد. افزایش ضرر است اما اگر توانایی پرداخت مازاد بر آن را نداشته باشد یا پرداخت آن برای او باری باشد واجب نیست و جایز نیست و خرید یا اجاره چیزهای دیگر نیز همینطور است. که در سفر حج به آن نیاز دارد. همچنین اگر بخواهد مال خود را به کمتر از قیمت معمول بفروشد و پول آن را برای حج مصرف کند، همین تصمیم را دارد.
پایتخت خم
دو نوع سرمایه وجود دارد:
1. سرمایه در گردش (یا کالا یا سرمایه متغیر) که شامل وجه نقد در گردش، کالاهای مصرفی، محصولات کارخانه، محصولات کشاورزی و غیره است. اگر این نوع سرمایه از درآمد حاصل شود، خمس آن باید در سررسید اول سال خمسی پس از خرید به قیمت روز پرداخت شود و سپس در سررسید سال بعد خمسی نسبت به سال قبل افزایش یافته باشد. . سال (بعد از کسر مقدار تورم) و خریدار دارد باید خمس آن را پرداخت کرد.
2. سرمایه ثابت که شامل اموال تجاری، زمین کشاورزی، وسایل تولید و تملک (حتی وسایل سرمایشی و گرمایشی) و همچنین وسایل حمل و نقل کالا یا مسافر و غیره می باشد. اگر این نوع سرمایه متشکل از درآمد باشد، در اولین سررسید سال خمسی پس از خرید، خمس باید به قیمت روز پرداخت شود و پس از آن تا فروش و افزایش قیمت آن خمس ندارد. پس از فروش و کمتر از مقدار تورم به عنوان بخشی از درآمد در سال فروش تلقی می شود. اگر چند سال از خرید سرمایه گذشته باشد و خمس آن پرداخت نشده باشد، خمس آن را باید با تورم پرداخت کرد.
مستثنیات از خمس
معیشت و زندگی
مخارجی که انسان برای امرار معاش خود و افراد تحت تکفل خود می کند خمس ندارد.
وسایل زندگی سه دسته هستند: دسته اول مربوط به ابزار و وسایلی است که باید در اختیار او باشد تا نیازهای متعهدله و افرادی را که مسئولیت آنها را بر عهده دارد، حتی اگر (گاهی) وجود نداشته باشد. دلیل استفاده از آنها مانند ظروف ملافه و احتیاط و مهمان احتمالی. دسته دوم مواد مصرفی هستند که با مصرف در زندگی از بین می روند و باقی نمی مانند مانند غذا، بهداشت و …. دسته سوم مخارج متداول زندگی مانند قبض آب، برق و گاز، هزینه های درمانی، سرگرمی، هدیه است. ، خیریه و…
انتهای پیام