این کارشناس اقتصادی گفت: فرصت های اقتصادی که ایران می تواند از تحریم های روسیه به دست آورد که مهم ترین آن افزایش قیمت نفت و گاز و امکان بازگشت سریعتر به بازار دنیای نفت است. با توجه به اینکه روسیه 10 میلیون و 700 میلیون و 800 هزار بشکه نفت تولید می کند و بیش از 10 درصد از تولید بازار جهانی نفت را در اختیار دارد و توانسته این تولید را در بازار داخلی مصرف و نیمی از آن را صادر کند، در این راستا فرصتی برای ایران . این در حالی است که به دلیل تحریم های روسیه، روسیه ممکن است مجبور شود بخشی از فرآورده های نفتی خود را از طریق کانال ایران بفروشد که این نیز فرصتی برای اقتصاد ایران است. در عین حال تامین نیاز آن از بازار جهانی دشوار است و تنها مسیری که میتواند به روسیه باز بماند، مسیر دریای خزر و از این نظر ممکن است به نفع ایران باشد.
absnews
سیدحمید حسینی در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، در خصوص تحریم های روسیه و فرصت ها و تهدیدهای این موضوع برای ایران، اظهار داشت: روسیه علاوه بر تولید نفت، نقش مهمی در تولید گاز دارد. صادرات گاز این کشور حدود 200 میلیارد متر مکعب است.
وی با اشاره به اینکه میزان صادرات گاز پارس جنوبی به ایران حدود 25 میلیون مترمکعب است اما این میزان به روسیه 200 میلیارد است، افزود: روسیه بیش از کل تولید ما از پارس جنوبی به بازار جهانی گاز صادر می کند. . اگر بخواهند کشور را در این زمینه تحریم کنند، قیمت جهانی گاز به شدت افزایش می یابد که به درآمدهای ارزی ایران کمک می کند.
این کارشناس اقتصادی در پاسخ به این سوال که ایران برای حمایت از روسیه چه کاری می تواند انجام دهد، گفت: اگر روسیه بخواهد از ظرفیت ایران و روابط ایران با دنیا برای صادرات خود استفاده کند، به دلیل تحریم ها ممکن است بخواهد بسیاری از قطعات مورد نیاز خود را حذف کند. یا از طریق ایران از اروپا و آمریکا. زیرا با این تحریم های وحشتناکی که روسیه پیدا کرده و بسیار بدتر از تحریم های ایران است، فکر نمی کنم روسیه بتواند از بنادر و فرودگاه های خود به خوبی استفاده کند.
حسینی با اشاره به اینکه تنها مشکل این است که اگر نتوانیم در مورد برجام به توافق برسیم و حالا که فروش نفت ما افزایش یافته، رقابت با روسها برایمان سخت است، خاطرنشان کرد: روسها قطعا تلاش میکنند تمام گاز و نفت خود را بگیرند. . وی ادامه داد: حمل و نقل به بازار چین، بنابراین ممکن است از این نظر برای ما مشکل ایجاد کند، در عین حال، وقتی روسیه گاز اروپا را تامین نمی کند، بخشی از گاز قطر که حدود یک میلیون متر مکعب است، یک میلیون تن است. LNG قطعا به اروپا خواهد رفت و رقابت ما با قطر در بازارهای منطقه ای مانند عراق و پاکستان وجود ندارد، حتی می توان گاز خود را به کشورهای همسایه مانند امارات و کویت ارسال کرد.
وی افزود: فرصت دیگر این است که اوکراین خود رقیب ما در بازارهای منطقه است. با توجه به اینکه بسیاری از زیرساخت های اوکراین از بین رفته است، فرصتی برای ما در عراق و کشورهای همسایه، به ویژه در بازارهای فولاد، مواد غذایی، پروتئین، نوشیدنی ها، آبمیوه ها و مواد شوینده وجود دارد. این در حالی است که روسیه در میادین نفتی عراق، در میادین مشترک ما با عراق، شرکت هایی مانند لوک هوم، گازپروم و… حضور دارد. در کنسرسیومی که روسیه به آن تعلق دارد، کشورهای جنوب شرق آسیا هستند که ممکن است به دلیل تحریم های روسیه به فعالیت خود ادامه ندهند، شرکت هایی مانند پتروناس، بنابراین تولید عراق به عنوان رقیب ما در بازار جهانی نفت ممکن است با مشکل مواجه شود و مختل شود.
حسینی با بیان اینکه مشکل ایران در بحث کالاهاست، گفت: در این زمینه 80 درصد وابستگی داریم. یکی از راه های عرضه محصولات اساسی ما از طریق روسیه، اوکراین، آرژانتین، برزیل و هند است. اینها کشورهای تولید کننده اصلی هستند. از آنجایی که اوکراین پتانسیل بسیار بالایی در این زمینه دارد و توانایی تامین غذای 600 میلیون نفر را دارد و روسیه خود بزرگترین تولید کننده غلات است، بنابراین این مشکل می تواند باعث افزایش قیمت و کمبود آن شود. کالاهای موجود در کشور ما و همه اینها می تواند در بازار ایران تاثیر منفی داشته باشد.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز