سایر موضوعات

فرصت جهش صادرات چگونه هدر رفت؟

وی با بیان اینکه در این مورد منطقی نیست که صادرکننده ارز خود را به قیمتی کمتر از نرخ بازار بفروشد، تصریح کرد: این به تنهایی برای صادرکنندگانی که قصد راه اندازی کسب و کار خود را دارند و یا در مراحل اولیه هستند نشانه منفی است. تصمیم گیری و این در نهایت به اقتصاد ایران آسیب می رساند. در واقع، بخش خصوصی همانطور که در سال‌های اخیر بارها اشاره کرده است، اکنون بر این باور است که تنظیم بر اساس قرارداد تحویل ارز نه تنها راه‌حل نیست، بلکه بیشتر به عنوان ابزاری برای ادب در قبال صادرکنندگان است.

انتهای پیام

یکی از اعضای شورای نمایندگان اتاق بازرگانی ایران در پاسخ به این سوال که با توجه به محدودیت های اعمال شده از سوی دولت برای دسترسی به منابع ارزی، کنارگذاشتن قرارداد ارزی منجر به عدم تامین ارز نخواهد شد. ارز مورد نیاز برای واردات؟ وی گفت: آنچه از بخش خصوصی واقعی می دانیم این است که این بخش نه تنها قصد پس ندادن ندارد، بلکه قادر به انجام آن نیز نخواهد بود. با توجه به نرخ تورم بالای اقتصاد ایران، در شرایط فعلی بسیاری از واحدهای تولیدی با مشکل تامین نقدینگی مواجه هستند و ارز حاصل از صادرات بخش مهمی از برنامه های آنها برای تامین نیازهای داخلی است.

فروزان فرد ادامه داد: در چنین فضایی مطلقاً جای نگرانی برای بازگشت ارز بخش خصوصی وجود ندارد. علاوه بر این باید توجه داشت که تنها بخشی از صادرات توسط شرکت های غیردولتی انجام می شود و بخش بزرگی از اقتصاد در اختیار شرکت های دولتی یا خصوصی مانند پتروشیمی ها است. در واقع باید به این نکته اشاره کرد که میزان ارز در اختیار شرکت های پتروشیمی با مثلا صادرکننده رب گوجه فرنگی قابل مقایسه نیست. بنابراین اگر دولت برنامه ای برای تغییر دارد، ابتدا باید به این شرکت ها و گروه های بزرگ بپردازد.

وی با اشاره به پیگیری‌های بخش خصوصی در چند سال گذشته برای کاهش مشکلات ارزی ناشی از صادرات، گفت: یکی از چالش‌هایی که در سال‌های پایانی دولت قبل با آن مواجه بودیم بحث تغییر مکرر مدیریتی در وزارت صلح و سازش بود. ایجاد بی ثباتی در این منطقه تحت تأثیر این شرایط، بانک مرکزی برای مدتی مستقیماً در برابر ارز مداخله کرد که با توجه به اینکه صادرات امری تخصصی تلقی می‌شود، شرایط را بسیار سخت کرده و ناهماهنگی‌های زیادی را ایجاد کرد. امروز هم اگر کمیته اقدام پولی به بانک مرکزی واگذار شود اتفاق مثبتی نمی افتد و همانطور که رئیس اتاق بازرگانی اعلام کرد بخش خصوصی مخالف این موضوع است.

حسن فروزان فرد در گفت وگو با ای بی اس نیوز، اظهار کرد: نحوه تعامل با صادرکنندگان و نحوه مدیریت بازگشت ارز حاصل از صادرات موضوعات مهمی است که تا حد زیادی مبنای توسعه صادرات را در اقتصاد کشور تعیین می کند. در سال های اخیر و پس از جهش نرخ ارز، امکان افزایش قابل توجه صادرات برای ما وجود داشت، اما چرا این فرصت از دست رفت؟ با توجه به اعمال سیاست های بازدارنده که نه تنها مانع از ورود صادرکنندگان جدید به عرصه شد، بلکه تعدادی از فعالان اقتصادی که قبلاً در امر صادرات فعالیت داشتند نیز ترجیح دادند کار خود را متوقف کنند.

یکی از اعضای شورای نمایندگان اتاق بازرگانی ایران گفت: سیاست های پولی محدودکننده در سال های اخیر به عنوان ابزاری برای مجازات صادرکنندگان مورد استفاده قرار گرفته است و این مشکل امکان جهش صادرات از ایران را از بین برده است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا