به گزارش ای بی اس نیوز، پس از تهاجم روسیه به اوکراین، بازار نفت دچار شوک قیمتی شد. در واقع، روسیه یکی از بزرگترین تامین کنندگان نفت و گاز اروپا است و تنش های مداوم می تواند جریان انرژی به اروپا را مختل کند. در همین حال، اقتصادهای بزرگ جهان اکنون در دوراهی بین حمایت از تقاضا برای تحریک رشد اقتصادی یا اجرای سیاست های محدودکننده برای کنترل تورم به دلیل افزایش قیمت نفت قرار دارند.
این در حالی است که آمریکا و ایران در حال ادامه مذاکرات غیرمستقیم هسته ای در وین هستند و در صورت موفقیت آمیز بودن این مذاکرات، تحریم ها علیه فروش نفت ایران برداشته شده و عرضه جهانی افزایش خواهد یافت. همچنین با توجه به افزایش قیمت نفت و محدودیت عرضه، به نظر میرسد بازار آماده افزایش صادرات نفت از ایران است و زیرساختهایی برای واردات از ایران ایجاد میشود.
قیمت نفت در نتیجه تشدید تحریم ها علیه روسیه افزایش یافته است که بازدارنده هسته ای این کشور را در حالت آماده باش قرار داده است و اکنون شاهد قیمت های بالای 100 دلار در بازار هستیم که به گفته برخی کارشناسان می تواند یک وضعیت برد-برد باشد. برای ایران
البته خبرها از وین مبنی بر انعقاد توافق بر سر احیای برجام تا حدودی قیمت ها را کنترل کرده است، زیرا پیش بینی می شود با توافق صورت گرفته، صادرات نفت ایران در کوتاه مدت افزایش یابد و بخشی از کمبود عرضه شود. توسط این Be جبران خواهد شد. در این شرایط و با توجه به نیاز بازار به افزایش عرضه نفت، راه برای صادرات نفت از ایران باز خواهد شد.
با این حال، مطالعات نشان می دهد که افزایش قیمت نفت به بشکه ای 150 دلار تقریباً رشد جهانی را متوقف می کند و تورم را به بیش از 7 درصد می رساند. این بیش از سه برابر نرخ هدف بیشتر سیاستگذاران پولی در سراسر جهان است.
در این راستا، برخی از اقتصاددانان معتقدند که این مشکل نه تنها یک ریسک ژئوپلیتیکی است، بلکه یک وضعیت عرضه محدودتر است. اگر روسیه با تحریمها مواجه شود، عرضه نفت این کشور یک شبه از بین میرود و اوپک قادر به تولید نفت کافی برای پر کردن این خلاء نخواهد بود.
مرتضی بهروزی فر، کارشناس ارشد انرژی درباره تاثیر نفت بالای 100 دلار بر اقتصاد ایران به ای بی اس نیوز توضیح داد: دو موضوع در این بین وجود دارد. یکی بحث صادرات فعلی است که تعداد آن زیاد نیست و بحث انتقال پولی که صادر می شود وجود دارد، البته اگر قرار باشد شرایط به همین منوال باشد و قیمت ها در همان حد بماند و برجام محقق شود، کمک بزرگی به اقتصاد ایران خواهد شد.
در همین حال، کشورهای غربی و ژاپن روز سهشنبه روسیه را با تحریمهای جدید در تلافی اعزام نیرو به دو جمهوری خودخوانده در شرق اوکراین هدف قرار دادند و تهدید کردند در صورت حمله نظامی مسکو به همسایهاش، تحریمهای بیشتری اعمال خواهند کرد. البته تاکنون هیچ تحریمی علیه تجارت انرژی کشور وجود ندارد اعلام نشده است.
absnews
وی گفت: در مجموع وضعیت فعلی بازار نفت نسبت به شش ماه قبل برای ایران بسیار مثبت است و پیش بینی می شود با افزایش تقاضا برای نفت و عدم پاسخگویی عرضه به شرایط فعلی، وضعیت بهتر شود. و ایران برنده است.”
بهروزفر با اشاره به وضعیت کنونی بازار انرژی و تهدیدات بازار روسیه، خاطرنشان کرد: قطعا هر چه بازار بیشتر تحت فشار باشد و چشماندازها مبهم باشد، فشار بر کشورهای بزرگ منطقه بیشتر میشود. ایران با سهولت بیشتری پذیرفته خواهد شد. وارد بازار خواهد شد. اما در این شرایط نباید سیاست های روسیه را نادیده گرفت.
این کارشناس افزود: اما زمانی منافع ایران تضمین می شود که موضوع برجام حل شود و این شرایط یعنی قیمت بالای 100 دلار و کمبود عرضه باقی بماند زیرا اولاً با توجه به شرایط فعلی نمی توانیم صادرات بالایی داشته باشیم. ظرفیت و دریافت پول به راحتی وجود ندارد، بنابراین زمانی که موضوع برجام حل شود، وضعیت مساعد خواهد بود.
اما برخی از اعضای اوپک می گویند که نیازی به افزایش بیشتر تولید نفت این گروه و متحدانش نیست، زیرا توافق احتمالی بین ایران و قدرت های جهانی باعث افزایش عرضه خواهد شد. تعدادی از اعضای اوپک در حال حاضر سخت در تلاش برای دستیابی به اهداف تولید هستند. ژاپن و استرالیا روز پنجشنبه اعلام کردند که به همراه سایر اعضای آژانس بین المللی انرژی اتمی آماده هستند تا در صورت مختل شدن عرضه جهانی به دلیل جنگ در اوکراین، از ذخایر نفت خود استفاده کنند.
وی با اشاره به اینکه در صورت تداوم تحریم ها باز هم این قیمت می تواند بر اقتصاد ایران تاثیر بگذارد، افزود: از آنجایی که ابعاد مساله اوکراین و حمله روسیه چندان مشخص نیست و مشخص نیست این درگیری ها تا چه زمانی ادامه خواهد داشت. کدام کشورها تحت تاثیر قرار خواهند گرفت.” نمی توان در مورد وضعیت کلی اظهار نظر کرد، اما در شرایط کنونی به این معنا که کشورهای عمده تولیدکننده به دنبال این هستند که بتوانند ذخایر مورد نیاز خود را تکمیل کنند و کشوری مانند چین بیشتر مشتاق است به وضعیت و وضعیت موجود نگاه کند. احتمال تشدید شرایط خرید مثبت خواهد بود.
تحلیلگران همچنین نسبت به فشار تورمی 100 دلاری بر اقتصاد جهانی، به ویژه برای آسیا که بیشتر انرژی خود را وارد می کند، هشدار دادند. زیرا افزایش قیمت نفت در شرایط سخت اقتصادی خاص اتفاق می افتد. تقاضای عظیم آسیا برای واردات انرژی پاشنه آشیل همچنان باقی است و افزایش قیمت نفت به رشد و درآمد سال آینده لطمه خواهد زد.
نفت همچنین باعث افزایش قیمت گاز طبیعی و همچنین افزایش بیشتر قیمت کالاها شد. از جمله محرک ها، از جمله افزایش مجدد تقاضای جهانی پس از قرنطینه، و همچنین تنش های ژئوپلیتیکی مانند جنگ روسیه و اوکراین، منجر به افزایش قیمت نفت شده است.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز