این تحلیلگر سیاست خارجی افزود: این زمانی است که وضعیت ایران نیز تغییر کرد. یک دولت جدید با یک ایده جدید و یک چشم انداز جدید روی کار آمده است. دولت ایران در تلاش است تا فشارها را کاهش داده و به طرف دیگر منتقل کند.
این استاد دانشگاه ژئوپلیتیک با اشاره به اصرار قبلی دولت آمریکا برای انجام مذاکرات منطقه ای و موشکی با ایران خاطرنشان کرد: در شرایط کنونی این احتمال وجود دارد که طرف مقابل به ویژه آمریکایی ها دیگر اصراری برای پیوستن به مذاکرات نداشته باشند.
این دیپلمات سابق همچنین در مورد تاثیر راه اندازی مجدد برجام بر مسائل بین ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی گفت: در صورت حل مسئله برجام و توافق طرفین برای راه اندازی مجدد آن ، مسائل ایران و آژانس نیز قابل حل است. وی افزود: در واقع ، توافق مجدد برای برجام مسائل دیگر را تحت الشعاع قرار می دهد و مسائلی که آژانس در نظر دارد احتمالاً نادیده گرفته می شود.
فرجیراد در مورد اختلافات بین فرانسه و آمریکا و تأثیر منفی احتمالی اختلاف بر مذاکرات وین گفت: “بعید است اختلاف نظر آمریکا و اروپا با متحدان اروپایی اش و به ویژه فرانسه تأثیر منفی بر مذاکرات بگذارد. به روند به جایی رسیده است که ادامه راه آنها برای آنها نامطلوب است.
او گفت: “شرایط به گونه ای است که اکنون به نظر می رسد ایران و طرف مقابل آماده آغاز مذاکرات هستند. به ویژه اینکه اردوگاه دیگر و به ویژه ایالات متحده شرایط خوبی در منطقه و سیستم بین المللی ندارد.
وی با اشاره به اینکه تحولات در افغانستان و مسائل داخلی ایالات متحده مشکلاتی را برای دولت بایدن ایجاد کرده است ، گفت: “از سوی دیگر ، شکاف بین واشنگتن و متحدان اروپایی اش بیشتر شده است و دیگر فرصتی برای هم افزایی بین آنها وجود ندارد.” علاقمند به حل این مشکل هستند که برای آنها تبدیل به یک چالش شده است.
به گفته فرجیراد ، این در حالی است که آنها قبلاً سعی کرده بودند مکملی به نام گفتگو و مذاکرات منطقه ای و موشکی را در مذاکرات لحاظ کنند که مورد استقبال خوب طرف ایرانی قرار نگرفت و صریحاً رد شد.
ممکن است آمریکا مانند گذشته بر مذاکرات منطقه ای و موشک اصرار نکند
فرجی راد با بیان اینکه ایران در وضعیت مذاکره بهتری نسبت به آمریکا قرار دارد ، گفت: ایران فعلا باید وارد مذاکره شود. من فکر می کنم این مذاکرات به زودی آغاز می شود و می تواند در کوتاه مدت به پایان برسد ، اما بعید است در یکی دو هفته دیگر آغاز شود.
وی ادامه داد: “این موضوع باعث شده است که آنها سنگ اندازی قبلی را برای توقف مذاکرات مناسب ندانند.” به همین دلیل است که اروپا و ایالات متحده به طور مشترک می خواهند مذاکرات در اسرع وقت آغاز شود و نتایج در اسرع وقت دوباره راه اندازی شود.
سفیر سابق ایران در نروژ و مجارستان گفت که پلیس و نگه داشتن طرف مقابل بر سر میز مذاکره مستلزم ظرافتی است که ایران باید داشته باشد. ایران باید بازی دیپلماتیک خود را طراحی و اجرا کند و با ورود به مذاکرات ، اجازه ندهد طرف مقابل با بهانه این که ایران از مرز بازگشت عبور کرده است ، با برجام دست بدهد.
وی به ناکامی آژانس بین المللی انرژی اتمی در ایفای نقش نظارت کامل بر فعالیت های هسته ای ایران به ویژه برای اروپاییان اشاره کرد. آنها همچنین احساس راحتی می کنند.
مشکلات ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی را می توان با احیای برجام حل کرد