دوشنبه , ۵ خرداد ۱۴۰۴

فراتر از تصور بهارستان؛ دود در چشم مردم بلند می شود

اگر مخارج بودجه حتی دو درصد از منابع بیشتر شود، این امر باعث اختلاف نظر خواهد شد. بنابراین در نگاه اول افزایش 18 تا 20 درصدی حقوق ها را می توان کمک به اقشار ضعیف جامعه دانست، اما اقتصاد کشور را وارد دور باطلی از عدم تعادل، رشد نقدینگی و تورم می کند که دود آن است. می رود به چشم همان بخش های ضعیف.

به گزارش ای بی اس نیوز، دولت و مجلس در تلاش هستند تا بر اساس منابع و مصارف، بهترین شرایط را برای مردم در بودجه سال آینده فراهم کنند. این مهم ترین سوالی است که پاستور و بهارستان بر سر آن اتفاق نظر دارند. حتی اگر بتوان به اختلاف سلیقه بین نمایندگان و دولت اشاره کرد.

یکی از موضوعاتی که در روزهای اخیر مطرح شد، اختلاف نظر مجلس و دولت بر سر افزایش حقوق کارمندان است. دولت «متوسط» در لایحه مالی 1403 افزایش حقوق را 18 درصد تعیین کرد، در حالی که مجلس معتقد است «حداقل» افزایش حقوق باید 20 درصد باشد. اختلاف 20 هزار میلیارد تومانی برای فکر کردن.

در این میان دولت در بودجه 1402 با کمبود درآمد مالیاتی، درآمد نفتی، فروش اموال منقول و غیرمنقول و درآمد گمرکی مواجه بود. همچنین با توجه به جنگ اقتصادی و تحریم ها، پیش بینی می شود این کسری ها در بودجه سال آینده لحاظ شود.

منابع عمومی دولت در بودجه 1403 بالغ بر 2462 حمت (هزار میلیارد تومان) بود که 46 درصد آن از مالیات، حدود 24 درصد از فروش نفت و گاز، تقریباً 11 درصد از محل مشارکت سرمایه های مالی و اسلامی بود. اوراق قرضه 8/5 درصد از درآمد گمرکی و 5/2 درصد مربوط به فروش املاک است.

این در حالی است که بیشتر درآمدهای پیش بینی شده در سال گذشته محقق نشد. به عنوان مثال، سال گذشته از 145 تن منابع گمرکی، تنها 34 تن آن به دولت رسید. فرار مالیاتی، زیان بسیاری از شرکت های دولتی و نارضایتی بانک ها نیز بر چالش های پیش روی اقتصاد ایران افزوده است.

در نتیجه این اختلافات، اصرار مجلس بر افزایش 20 درصدی حقوق و دستمزد در سال 1403 واکنش سازمان برنامه و بودجه را در پی داشت و این سازمان در اطلاعیه ای اعلام کرد که برای این مصوبات اضافی بار مالی ایجاد می کند. نباید ارائه شود. حقوق کارکنان وزارت کشور، پرسنل بهداشت و درمان، جهاد کشاورزی، بازنشستگان لشکری ​​و روستایی، بازنشستگان تامین اجتماعی و کمیته امداد بخشی از این احکام الحاقی است.

این در حالی است که سخنگوی کمیسیون تلفیق مجلس معتقد است اگر معیشت مردم در بودجه سنواتی بهبود نیابد، بی نتیجه خواهد بود. رحیم زارع به خبرنگاران گفت که “سازمان برنامه باید از افراط و تفریط پرهیز کند.” با این حال وی راه حل خاصی برای تامین منابع دستورات الحاقی پیشنهاد نکرده و پیشنهادی نداده است که کدام بخش ها باید آبیاری و آبیاری شوند.

آنچه واضح است این است که؛ تحمیل هزینه های بیش از حد بر منابع می تواند عدم تعادل مالی ایجاد کند که به سایر بخش های اقتصاد سرایت می کند. این مشکلی است که حداقل پنج دهه است که اقتصاد ایران با آن مواجه بوده است. افزایش تقاضای مازاد بر اثر تورم منجر به کمبود منابع، کمبود منابع منجر به کاهش سرمایه گذاری می شود که به معنای کاهش تولید، رشد تورم، افزایش پایه پولی و رشد نقدینگی است.

اصل اساسی در اقتصاد این است که منابع با مصرف مطابقت دارند. کارشناسان می گویند ابتدا دولت و مجلس باید درآمد را کسر کنند و بر اساس آن هزینه را تعیین کنند. در غیر این صورت برای اداره امور کشور باید راه های غیراصولی مانند افزایش نقدینگی، افزایش مالیات، افزایش قیمت سوخت، نوسانات ارزی، ایجاد مخاطرات اخلاقی در بورس را انتخاب کنیم که پیامدهای اجتماعی منفی دارد. و پیامدهای اقتصادی آن برای کشور.

انتهای پیام

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *