790 میلیون دلار دریافت کرد
بانک ها در ازای آن کار کمی انجام می دهند
این در حالی است که در سال های اخیر به دلایلی از جمله تحریم ها و عدم امکان واردات تجهیزات لازم برای تولید شرایط، بخش زیادی از تسهیلات پرداختی با تاخیر مواجه شده و حتی در سال گذشته نیز صندوق تسهیلات برای دارندگان وام ارزی در غرب در نظر گرفته شده است.
گزارش اخیر غضنفری، رئیس هیئت مدیره صندوق توسعه ملی نشان میدهد که بدون پروژههای ارزی، بدهی معوقه به 30 میلیارد دلار میرسید.
در همین راستا آخرین گزارش عملکرد صندوق توسعه ملی نشان می دهد که از ابتدای تاسیس تا دی ماه امسال در مجموع 364 پروژه به ارزش 40 میلیارد دلار از محل قراردادهای نمایندگی و سپرده های ارزی تامین مالی شده است. سهم قراردادهای نمایندگی ارزی در این مدت بیش از 34 میلیارد دلار برای تامین مالی 318 پروژه در بخش های مختلف اقتصادی به ویژه در حوزه انرژی با عاملیت بانک های مشمول قرارداد بوده است.
اما در این میان نقش بانکهای عامل مهم بوده و ظاهراً بیش از ظرفیت و توان خود مبادلات ارزی را پذیرفتهاند و به وظیفه خود در بازگرداندن تسهیلات عمل نکردهاند، مشکلی که مورد انتقاد غضنفری قرار گرفت و گفت: مشمولان در قبال پرداخت هر گونه تسهیلات، منابع ارزی را به صندوق باز می گردانند، اما با وجود مکاتبه با بانک مرکزی، بانک ها چندین برابر ظرفیت خود صرافی را پذیرفتند و اکنون برای بازپرداخت تسهیلات با مشکل مواجه هستند.
اگر به تعویق نیفتد، بدهی به 30 میلیارد دلار خواهد رسید
بر اساس این گزارش، در 11 ماهه امسال چهار طرح به ارزش حدود 790 میلیون دلار از طرح های ارائه شده برای تامین مالی ارزی اعلام شد که در مرحله تخصیص ارز هستند.
رئیس هیئت مدیره صندوق توسعه ملی عملکرد بانک ها را در این زمینه با پستچی مقایسه کرد و گفت: تنها کاری که بانک ها در نقش پستچی انجام می دهند، تحویل نامه های صندوق توسعه ملی به گیرندگان و تحویل گیرندگان است. نامه ها را به صندوقی که اهدا می کنند تحویل دهند.
این در حالی است که طی سالهای اخیر در جریان حضور بانکها در روند اعطای تسهیلات به صندوق توسعه ملی، چالشهایی وجود داشته که بارها از سوی هیاتمدیره صندوق توسعه ملی بر آن تاکید شده است که از جمله مهمترین آن، بازپرداخت هزینهها است. تسهیلات و بازگشت منابع به صندوق.
به گزارش ای بی اس نیوز، حدود 10 سال از آغاز فعالیت صندوق توسعه ملی برای تبدیل بخشی از درآمد حاصل از فروش نفت، گاز و میعانات گازی به ثروت پایدار و از سوی دیگر منابع آن برای تامین مالی پروژه های سرمایه ای می گذرد. .
absnews
با این حال، در جلسه اخیر هیات مدیره صندوق توسعه ملی با حضور رئیس جمهور، ظاهراً مصوبه ای مبنی بر ایجاد صندوق افتتاحیه در ازای مطالبات صندوق به تصویب رسید. به گونهای که صندوق مجاز است بخشی یا تمام مطالبات را مستقیماً یا از طریق بانکهای عامل به صورت سهام یا تملک دارایی دریافت کند، هرچند آییننامه اجرایی آن همچنان در حیطه هیئتمدیره صندوق است. .
وقتی بانک ها به عنوان پستچی عمل می کنند
اگرچه بانک ها در مرکز مبادله تسهیلات ارزی صندوق توسعه ملی و متقاضیان قرار دارند، اما با وجود پرداخت 40 میلیارد دلار وام از این محل، نتوانسته اند به تعهد خود مبنی بر استرداد تسهیلات عمل کنند. بانک ها فقط در نقش پستچی نامه ها را بین ما و موسسات گیرندگان منتقل می کنند.
تامین مالی 40 میلیارد دلاری از طریق بانک ها
مطالبات باید با سهام یا دارایی تسویه شود
منابع صندوق توسعه ملی به صورت ارزی و تسهیلات ریالی در اختیار متقاضیان قرار می گیرد و از جمله بانک هایی هستند که به عنوان واسطه بین صندوق و متقاضیان فعالیت می کنند و از طریق قراردادهای صرافی و سپرده ارزی اقدام می کنند. بدین ترتیب در قرارداد صرافی بر اساس درخواست بانک و حداکثر تا میزان تعیین شده توسط صندوق، بانک مجاز به تامین مالی پروژه های ارزی متقاضی و با توجیه فنی، مالی و اقتصادی پس از تایید بانک خواهد بود. و صندوق . در قرارداد سپرده ارزی بین صندوق و بانک متولی، تسهیلات تا سقف مبلغ سپرده به همین ترتیب پرداخت می شود.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز