عواقب عدم اعمال قانون برحساب در واحدهای خزانه داری؛ از پرداخت های غیرشفاف تا ایجاد نقدینگی جدید – اخبار اقتصادی ایران – اخبار اقتصادی ای بی اس نیوز

وضعیت فعلی اجرای حساب های واحد خزانه در دستگاه های اجرایی
برخی از پیامدهای عدم اعمال قانون بر حساب خزانه:
- عدم شفافیت در پرداخت های دولت: در حال حاضر بودجه اختصاصی و بودجه شرکت های دولتی به صورت جمعی به نهاد مربوطه پرداخت می شود. به این ترتیب، ذینفع نهایی این پرداخت ها برای دولت نامشخص بود و منشأ فساد و اتلاف منابع عمومی شد. بنابراین پرداخت دستمزدهای غیرمعمول به بودجه گیرندگان ویژه و شرکت های دولتی هدایت شد. در بخش منابع عمومی، از 7 فقره پرداختی دولت به دستگاه های اجرایی، تنها 2 فقره حق الزحمه و کمک هزینه توسط خزانه به طور مستقیم به ذینفع نهایی و برای سایر منابع عمومی به صورت جمعی به دستگاه های اجرایی پرداخت می شود. بدن
- عدم شفافیت درآمدهای عمومی: برخی دستگاه های اجرایی بودجه اختصاص داده اند. به گونه ای که دستگاه منابعی را برای فروش کالا و خدمات کسب می کند و مجدداً در همان دستگاه هزینه می کند تا بودجه مصوب و مازاد آن به دولت برگردد. در صورتی که این منابع مستقیماً به حساب خزانه در بانک مرکزی واریز شود، میزان سهم منابع اختصاصی به طور دقیق و به موقع برای دولت مشخص و سقف اختصاصی بودجه رعایت خواهد شد. اما در حال حاضر این شفافیت وجود ندارد و احتمال انحراف در اعلام میزان منابع اختصاصی و یا تاخیر طولانی در واریز این منابع به حساب بانک مرکزی وجود دارد.
- عدم امکان مدیریت وجوه نقد دولت برای پرداخت ها توسط خزانه داری: در زمان های معینی، مانند ابتدای سال، عموماً درآمدهای مالیاتی جمع آوری نمی شود و منابع درآمد دولت محدود است. در این موارد یا دولت از بانک مرکزی استقراض می کند که پیامدهای جدی مانند افزایش پایه پولی و تورم عمومی را به دنبال دارد و یا به طور موقت از موجودی نقدی سایر نهادهای دولتی استفاده کرده و پس از دریافت منابع عمومی جایگزین آن می شود. تاکنون استقراض از بانک مرکزی راه حل اصلی دولت بوده که تبعات آن مشخص شده است. اما با وجود چند ده میلیارد تومان موجودی نقدی در حساب های دستگاه های اجرایی خارج از بانک مرکزی، دولت از این منابع به جای استقراض استفاده نمی کند.
- ایجاد نقدینگی از محل بودجه دستگاه های دولتی: بانک های دولتی و خصوصی قدرت ارائه تسهیلات، پرداخت سود و ایجاد نقدینگی از مبدا را دارند. در ایران یکی از عوامل اصلی تورم رشد نامتناسب نقدینگی بوده است. اگر منابع عمومی دولت در بانک مرکزی متمرکز شود، قدرت بانک ها در ایجاد نقدینگی در کنار سایر مزایا بسیار کاهش می یابد. بنابراین یکی از اصلیترین مقاومتها در برابر اجرای حساب واحد خزانه، بانکهای دولتی و خصوصی هستند که در صورت اجرای این قانون، امکان سوء استفاده از منابع عمومی کشور را از دست خواهند داد.
پس از تجمیع منابع در بانک مرکزی، تنها حقوق و مزایای کارکنان دولت (به استثنای حقوق و دستمزد مدیران و کارکنان شرکتهای دولتی) مستقیماً به ذینفع نهایی پرداخت میشود. سایر منابع به صورت جمعی به مؤسسه مربوطه پرداخت می شود و این مؤسسه می تواند این وجوه را به بانک تجاری و خصوصی منتقل کند و از محل سپرده در بانک ها سود دریافت کند و همچنین از طریق این وجوه سپرده شده تسهیلات کلانی دریافت کند. البته به طور کلی به دلیل عدم توانایی دستگاه های دولتی در بازپرداخت تسهیلات دریافتی (به دلیل اتلاف منابع و فساد و …) دولت باید از محل اعتبارات خود ضمانت بازپرداخت این تسهیلات را داشته باشد.
بر اساس بند (ب) ماده (17) برنامه ششم توسعه، بند (الف) ماده 20 قانون مقررات دائمی توسعه، بند (الف) تبصره 7 قانون مالی 1400 و 1401 و بند (و) بر اساس تبصره 19 قانون بودجه سال 1401 کلیه وزارتخانه ها، دانشگاه های دولتی، مؤسسات و مؤسسات دولتی و مؤسسات عمومی غیردولتی (بخش اعتباری «دولتی») موظف به افتتاح حساب بانکی خود اعم از ریالی و ارزی هستند. از طریق خزانه داری کل کشور و نزد بانک مرکزی و مسدود کردن حساب های فرعی آنها. به طوری که هرگونه نگهداری حساب توسط این دستگاه ها در بانک های دولتی و غیردولتی و موسسات اعتباری غیربانکی ممنوع است. هیات وزیران نیز با صدور قطعنامه ای در مهر 1401 بر اجرای این وظیفه تاکید کرد.
تاکنون اکثریت دستگاه های اجرایی این قانون را اجرا کرده اند. اما تعدادی از نهادها از جمله دانشگاه های علوم پزشکی، شرکت پالایش و پخش فرآورده های نفتی، شرکت پخش فرآورده ها و برخی شهرداری ها از اجرای این قانون خودداری کردند. در صورت اجرای کامل این قانون، دریافتها و پرداختهای دولت شفافسازی میشود و استقراض دولت از بانک مرکزی و همچنین نقدینگی و رشد تورم از اینجا کنترل میشود.
در آخرین گزارش مالیات سال 1400 دیوان محاسبات کشور، 358 دستگاه اجرایی از اجرای این قانون مهم خودداری کردند که 203 دستگاه (بیش از 56 درصد) متعلق به دانشگاههای دولتی (وزارت علوم و وزارت بهداشت) و بالاتر است. موسسات آموزشی و پژوهشی که بیشترین سهم تخلفات را نیز به خود اختصاص داده اند. این دستگاه ها بر اساس قانون مالی سال 1400 بیش از 84 هزار میلیارد تومان از بودجه عمومی دریافت کردند. حدود 50 شرکت دولتی از جمله شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی، شرکت ملی گاز و شرکت ملی فولاد نیز از اجرای این قانون مهم خودداری کرده اند.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز؛ تجمیع دریافتها و پرداختهای دستگاههای اجرایی کشور در خزانهداری بانک مرکزی و مدیریت وجوه توسط خزانه، با اصلاح فرآیندهای پرداخت بودجه، موجب مدیریت نقدینگی دولت و کاهش فساد و اتلاف منابع میشود. با این اهداف، نمایندگان مجلس قوانینی را تصویب کردند که پشتوانه اصلی آن اصل 53 قانون اساسی است.
absnews*
تعدادی از دستگاه های اجرایی ابتدا منابع درآمدی خود را در بانک های دولتی و خصوصی نگهداری می کنند و سپس به صورت دوره ای به حساب خزانه بانک مرکزی واریز می کنند. یکی از تخلفات در این مرحله زمانی رخ می دهد که بانک از دریافت به موقع موجودی این حساب ها خودداری می کند. زیرا بانک مرکزی هیچ نظارت آنلاینی بر گردش این حساب ها در بانک های تجاری و خصوصی ندارد.
بر اساس گزارش تفریق بودجه 4 ماهه 1401 دیوان محاسبات کشور، اکثر موسسات مذکور همچنان از اعمال ضوابط مربوط به حساب واحد خزانه داری خودداری کرده و دریافت و پرداخت خود را با واسطه بازرگانی و خصوصی انجام می دهند. بانک ها.
طبق اصل 53 قانون اساسی کلیه درآمدهای دولت باید در حساب خزانه داری کل متمرکز و کلیه پرداخت ها در حدود اعتبارات مصوب قانون انجام شود. این اقدام باعث مدیریت نقدینگی دولت و کاهش فساد و اتلاف منابع با اصلاح فرآیندهای پرداخت بودجه می شود. با این اهداف، نمایندگان مجلس قوانینی را تصویب کردند که پشتوانه اصلی آن اصل 53 قانون اساسی بود.