عبور اروند با عرض 400 تا 1200 متر و جزر و مد چهار متری آن ، همیشه یکی از خطرناک ترین موانع طبیعی منطقه به نظر می رسید. نه برای دیکتاتور بعثی ، بلکه برای بسیاری از متحدان شرقی و غربی او. عبور نیروهای ایرانی از این سد و رسیدن به سنگرها ، اسکله ها و مناطقی که تا همین اواخر غیرقابل دسترس به نظر می رسید ، بار دیگر هژمونی و هژمونی عراق را در هم شکسته است.
پیشروی ایران به معنای مجاورت با شهر استراتژیک بصره است و این چیزی جز مرگ برای صدام حسین نبود. بنابراین ، او از تمام امکانات خود برای جلوگیری از پیشروی نیروهای ایرانی استفاده کرد. پل های رودخانه بهمن شیر تخریب شد و عبور تجهیزات و به ویژه تجهیزات سنگین بسیار مشکل بود. اراده رزمندگان به پل زمینی روی این رودخانه تبدیل شد و اجازه نداد که دستاوردهای عملیات از بین برود. نبردهای سنگین در منطقه خور عبدالله ادامه داشت ، جایی که عراق تلاش زیادی برای تصرف منطقه ای که به کارخانه نمک معروف است ، کرد و رزمندگان با اعزام رود رودوند به جبهه اصلی پاسخ دادند. بنابراین ، رزمندگان به نیروهای بعث اجازه بازگشت به مرزهای قدیمی خود را ندادند. خشم دیکتاتور عراق از پیشروی و حضور نیروهای ایرانی در مرز شهری مانند بصره به حدی بود که وی منطقه را با سلاح های شیمیایی بمباران کرد و شرمساری بیشتری را به سابقه وی افزود. حضور آنها تایید شد و عملیات توسط ایران انجام شد و عراق اعلام کرد شبه جزیره فاو را از دست داده است.
در طول عملیات ، شهر بندری فاو تصرف شد و اسکله و تاسیسات نفتی آن و همچنین کارخانه نمک و پایگاه های دریایی آزاد شد. دشمن بعثی از نظر تجهیزات و پرسنل متحمل خسارات سنگینی شد. برای اولین بار از آغاز جنگ تحمیلی ، ایران کنترل گسترده ای بر اروند رود داشت و توانست خلیج فارس را در این منطقه برای جابجایی کشتی ها و نفتکش های ایرانی تأمین کند. دو پایگاه موشکی ساحلی در دریای عراق که با آتش مکرر برای مدت طولانی مانع از تسلط اروند شد. وی توسط ایران اسیر شد و مسیر عراق به خلیج فارس مسدود شد و جمهوری اسلامی با تصرف فاو در این عملیات با کویت هم مرز بود.
جزئیات عملیات والفجر 8
در طول عملیات ، عراق نزدیک به 52000 کشته ، زخمی و اسیر ، و بیش از 70 هواپیما و هلیکوپتر ، 540 تانک و نفربر ، 75 قطعه توپخانه ، 5 ماشین مهندسی و 250 وسیله نقلیه ارتش تخریب و 50 تانک به جا گذاشت. حمل و نقل نیروها ، 140 قطعه توپخانه ، 30 ماشین مهندسی و 180 خودرو توسط نیروهای ایرانی غارت شد.
فاو اسیر شد و بصره در کنترل نیروهای ایرانی بود. دسترسی به خلیج فارس برای عراق مسدود شده است و بسیاری از سلاح ها و تجهیزات پیشرفته آن بر خلاف قدرت و اراده رزمندگان ایرانی غیرفعال شده است. جنایت استفاده از سلاح های شیمیایی در منطقه به لطف تبلیغات تبلیغاتی آنها چشم و گوش جهانیان را به خود جلب کرده بود. در این میان ، ایران با شکوه تر از همیشه توانسته است ساخت یک پل باشکوه بعثی را تجربه کرده ، شهرهای عراق را فتح کرده و 600 کیلومتر در خاک خود پیشروی کند. برای آماده سازی تیمی از غواصان واجد شرایط و بی اثر کردن تجهیزات رژیم بعث ، و سرانجام شورای امنیت ملی با آگاهی از میزان اقتدار و قدرت ایران در جنگ ، به دنبال تصویب قطعنامه ای برای برآوردن خواسته ها است. جمهوری اسلامی برای اولین بار
غواصان از ابتدای عملیات ، اروند را دقیقا به قلب خود زدند و توانستند اولین شوک غافلگیر کننده را به عراقی ها وارد کنند. نیروهای بعث در تلاطم بودند و هیچ گونه ابتکاری برای مقابله با حمله ایران نداشتند. از جمله این موارد ، حمایت گسترده نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران و حضور بالگردهای هوابرد نیز کارت های برنده نیروهای ایرانی بود که نقش مهمی در بی حرکتی دشمن داشت.
اهمیت استراتژیک فتح فاو
روزهای قبل از عملیات والفجر 8
سه پایگاه اصلی عملیات والفجر 8 خاتم الانبیاء (ص) ، پایگاه کربلا و پایگاه نوح بود که وظیفه عبور و سازماندهی نیروها را بر عهده داشتند. غواصان عملیات والفجر 8 را بر عهده داشتند و باید گذرگاه ها را برای قایقران باز می کردند تا بتوانند از طریق این معابر وارد ساحل دشمن شوند و منطقه را برای تثبیت و تقویت سر ساحل شناسایی کنند. این اقدام با 8 ماه آموزش پشتیبانی شد. درک اینکه دشمن بعثی می تواند بسیار خطرناک تر از همیشه باشد ، با استفاده از فناوری راداری پیشرفته ، دوربین های دید در شب و نورگیرهای قدرتمند ، و همچنین کنترل طولانی مدت منطقه و اسکله های بزرگ و محکم. فرماندهان آموزش بلند مدت غواصان را در دستور کار قرار داده اند.
بر این اساس ، ماه ها پیش ایران چندین جاده ساخته و در نخلستان های اطراف اروند پرتاب کرده بود. شناسایی منطقه و آموزش پرسنل چند ماه قبل از عملیات آغاز شد و چندین جاده ، پل و ترانشه برای حمل و نقل لازم برای عملیات احداث شد. قایق ها باید در نهرهای اطراف اروند پارک می شدند و پل هایی بر روی پل بهمن شیر ساخته می شد. با این حال ، همه این فعالیتها باید با کمترین توجه انجام شود تا عملیات تا حد ممکن م effectiveثر باشد. به این ترتیب نیروهای ایرانی حتی به عملیات فریبکاری در مقیاس کوچک نیز توجه ویژه ای داشتند و در چند نقطه در جبهه جنوبی عملیات فریبکاری کوچکی برای بر هم زدن تمرکز دشمن آماده شد.
به گزارش خبرنگار سیاسی ای بی اس نیوز ، آزادسازی خرمشهر مقدمه ورود نیروهای عراقی به قفل دفاعی و پیشروی رزمندگان ایرانی در جبهه های مختلف بود. سه سال پس از آزادسازی خرمشهر ، ضرورت جنگ ایجاب می کرد که ایران به مرزهای عراق نزدیک شود و دشمن را از مرزهای دریایی خود عقب بکشد. عملیات دوزیستان والفجر 8 که به اولین نبرد فاو نیز معروف است ، بدین منظور آماده شد.
عملیات والفجر در 11 فوریه 1985 با نام رمز “فاطمه الزهرا” در جبهه جنوبی و منطقه فاو آغاز شد. مهمترین هدف عملیاتی که تا 29 مه 1965 ادامه داشت. تصرف فاو و تهدید بصره از جنوب بود. فاو جزیره ای بود که توسط اروند رود ، خلیج فارس و منطقه خور عبدالله احاطه شده بود ، اما ارتباط زمینی آن با بصره بود. او این منطقه را به یکی از استراتژیک ترین مناطق تبدیل کرده بود و ایران را به سلطه نسبی در خط مقدم رساند. فرماندهی و سازماندهی عملیات با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و پشتیبانی با ارتش ، 140 گردان پیاده ، 16 گردان توپخانه شامل 27 ، 25 ، 7 ، 31 ، 5 ، 8 ، 14 ، 17 ، 41 ، 19 و 32 ، 33 و 33 تیپ های 15 ، 44 سپاه در این عملیات شرکت کردند.
شهرهای آزاد شده از چنگال صدام حسین هژمونی وی و توهم قدرت او در عراق و جهان را به اندازه کافی از بین برده بود و بغداد از ریسک برای حفاظت از سایر دستاوردهای خود در برابر جنگ خودداری کرد. بنابراین ، آزادسازی دیگر مناطق اشغالی و مجاورت آن با خاک و مرزهای عراق کار آسانی نبوده است. عراق مدتهاست که مواد غذایی و مهمات خود را در جزایر اروند ، به ویژه در جزیره مجنون ، برای پشتیبانی از گردان های خود ، کاهش سطح آب در اروند رود و تهیه یک ستاد مهندسی ذخیره کرده است. با چنین توصیفاتی ، فرماندهان ارتش و سپاه قصد داشتند منطقه فاو را اشغال کرده و از طریق مجاورت خود با بصره ، دشمن را تحت فشار قرار دهند. آنها تاکید کردند که این عملیات باید تا زمان اجرای آن مخفی بماند. تصمیم برای غلبه بر امواج خروشان اروند گرفته شد و این رودخانه به همراه سایر موانع طبیعی در طول عملیات برداشته شد و حضور نیروهای ایرانی در منطقه فاو مجاز اعلام شد.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز