توسعه مشاغل دریایی و کاهش وابستگی به نفت

دبیر انجمن کشتیرانی و خدمات وابسته ایران خاطرنشان می کند: با وجود اینکه ایران بیش از 5800 کیلومتر سواحل اصلی، جزیره ای و رودخانه ای دارد، شرکت های کشتیرانی سهم بسیار کمی از تولید ناخالص داخلی ایران دارند.
به گزارش ای بی اس نیوز، اقتصاد دریامحور در سال های اخیر اهمیت ویژه ای پیدا کرده است و نگاه و رویکرد دولت و مجلس برای تقویت این موضوع و استفاده از ظرفیت سواحل و مناطق آزاد بیش از پیش مورد حمایت قرار گرفته است.
در حال حاضر مشاغل زیادی در رابطه با دریا وجود دارد مانند ماهیگیری، قایقرانی، کشتی سازی، ملوان، غواصی، آموزش شنا، گردشگری ساحلی، بارگیری و تخلیه کالا از کشتی، کشتیرانی و … انبارداری در بنادر، کار روی سکوهای نفتی، کار. در ماهیگیری و. .. بخشی از این مشاغل هستند.
در همین راستا علی اصلانی – فعال کارگری – در گفت وگو با ای بی اس نیوز، بر ایجاد زیرساخت های لازم برای رونق اقتصاد دریا تاکید کرد و گفت: اگر خواهان اشتغال رونق در بستر دریا هستیم، باید آن را آماده کنیم. زیرساخت های پیشاپیش و امنیت شغلی و تامین معیشت ماهیگیران و قایقرانان و کسانی که معیشت آنها به دریا مرتبط است.
ناصر چمنی – یکی دیگر از کارشناسان حوزه کار – در گفت وگو با ای بی اس نیوز، اقتصاد دریایی را عامل ایجاد اشتغال، کاهش وابستگی به نفت و رشد صادرات غیرنفتی می داند. وی می گوید: امروزه اکثر کشورهای دنیا اشتغال زایی، رشد اقتصادی، تولید ناخالص داخلی و ارزهای خود را مدیون توسعه صنایع دریایی و اتکا به اقتصاد دریایی هستند.
به گفته وی، با توجه به موقعیت ایران در منطقه و رویکرد توسعه مبادلات اقتصادی و تجاری با کشورهای همسایه و منطقه و همچنین اشتغال و ارزش افزوده بالای منطقه باید از ظرفیتهای دریایی، بکر و مغفول بیش از گذشته استفاده شود. گذشته.
طبق آمار، بیش از 40 درصد از جمعیت جهان از اقتصاد دریا زندگی می کنند و بسیاری از کشورها سهم زیادی از اقتصاد را به آب و دریا اختصاص داده اند. به طوری که سهم دریا از تولید ناخالص داخلی کشورهای اتحادیه اروپا 50 درصد است در حالی که ایران با حدود 6000 کیلومتر خط ساحلی و 40 درصد از مرزهای دریایی کشور تنها 2 درصد سهم ندارد. اقتصاد جهانی دریایی
انتهای پیام
طبق آمار بیش از 40 درصد جمعیت جهان از اقتصاد دریا زندگی می کنند و بسیاری از کشورها سهم زیادی از اقتصاد آب و دریا را به خود اختصاص داده اند.به گفته کارشناسان، توسعه اقتصاد دریایی و تجارت دریایی علاوه بر صادرات و ارز برای کشور، در تامین معیشت، شغل و درآمد فعالان دریایی موثر است.
به گزارش ای بی اس نیوز، با توجه به اینکه تمرکز اکثر کشورها بر اقتصاد دریاست و در این مسیر ضمن افزایش تولید ناخالص داخلی و رشد اقتصادی، تجارت و تعاملات خود را توسعه داده اند، لازم است در کشور برنامه ریزی و سیاست گذاری شود. استفاده هر چه بیشتر از ظرفیت مغفول مانده سواحل، دریاها و مناطق آزاد و توسعه مشاغل دریایی و توجه به اقتصاد دریا محور به عنوان یک ضرورت اساسی در جهت ارتقای معیشت و امنیت شغلی فعالان این حوزه و رونق تولید و صادرات، افزایش تولید ناخالص داخلی و ارز در دستور کار کشور قرار دارد.
وی با تاکید بر اینکه باید از ظرفیت سواحل و مناطق آزاد کشور به طور ویژه بهره برداری شود، معتقد است: توسعه اقتصاد دریایی در کشورهایی که به نوعی به دریا دسترسی دارند با جدیت دنبال می شود و توسعه صنایع دریایی، کشتی سازی و تجهیزات بنادر و دریانوردی توسعه یافته است.
چمنی از ژاپن به عنوان یکی از کشورهای پیشرو در عرصه اقتصاد دریایی یاد کرد و گفت: ژاپن کاملاً توسط آب احاطه شده است اما در این راه ضمن ایجاد اشتغال برای نیروی کار، آبزی پروری، تأسیسات بندری و حمل و نقل دریایی را توسعه داد. .
به گفته کارشناسان، توسعه اقتصاد و صنایع دریایی نه تنها در صادرات و کسب درآمد ارزی برای کشور موثر است، بلکه در تامین معیشت و درآمدزایی کارگران این منطقه اعم از صیادان، قایقرانان و کسانی که امرار معاش می کنند نیز موثر است. آن سوی دریا
مقام معظم رهبری بارها بر ضرورت ساماندهی و توسعه سواحل و توسعه اقتصادی دریامحور تاکید کرده اند و رئیس جمهور نیز بر فعال سازی ظرفیت سواحل کشور و احیای اقتصاد دریا در دولت سیزدهم و استفاده از آن تاکید کرده اند. این ثروت خدادادی در ایجاد فرصت های شغلی و رونق تولید موثر است.