علت مرگ و میر بالای استارت آپ ها در ایران در نخبه گرایی افراطی است
عضو هیئت علمی پژوهشکده و برنامه ریزی آموزش عالی آمار بالای مرگ و میر استارت آپ ها در ایران را برشمرد و گفت: میزان مرگ و میر استارت آپ ها و مراکز تحقیق و توسعه در ایران بسیار بالاست و ریشه در نخبه گرایی افراطی دارد. این نخبه گرایی افراطی باعث ایجاد یک الیگارشی علمی شد. برای جلوگیری از این امر، کل اکوسیستم باید تقویت شود.
به گزارش ای بی اس نیوز، دکتر غلامرضا ذاکرصالحی در چهاردهمین نشست از سلسله نشست های تخصصی اولین همایش ملی مرجعیت علمی که امروز با عنوان «کیفیت آموزش عالی و نقش آن در مرجعیت علمی» در موسسه آموزش عالی برگزار شد، گفت: پژوهش و برنامه ریزی گفت: موضوع مرجعیت علمی موضوعی آسان و تابو است. سهل به این معنا که هر مجموعه ای می تواند مدعی کسب اقتدار علمی باشد، آسان است و به این معنا که دستیابی به مرجعیت علمی مستلزم زیرساخت های فرهنگی، حقوقی، فنی، مدیریتی و مالی و پشتکار و خونریزی است، امتناع می ورزد.
وی به تاریخچه مواجهه ایرانیان با علم پرداخت و توضیح داد: مواجهه ایرانیان با علم یک شیفتگی و گاه نفرت بوده است. راه میانه تکیه بر رئالیسم انتقادی است.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه و برنامه ریزی آموزش عالی خاطرنشان کرد: در حال حاضر علم به سمت چندقطبی شدن و سپس به سمت غیرقطبی شدن رفته است. از این پس علم در دست همگان است و باید روشن شود که مقصود از مرجعیت علمی، مرجعیت علمی چیست.
وی تاکید کرد: در توصیف وضعیت باید یک مرور کلی ارائه شود. » در صورتی که رتبه تولید علم و مقالات کشور به نام، باید شاخص بین المللی ثبت اختراع باشد همچنین بگوییم
ذاکر صالحی با بیان اینکه اقتدار علمی از باغ توسعه علمی پدید می آید، گفت: وی گفت: توسعه علمی نیازمند توسعه اقتصادی، سیاسی و… است. عدم توسعه علمی در گلخانه ها
وی در تشریح توسعه علمی یک گلخانه گفت: در توسعه علمی یک گلخانه تعداد معینی از نخبگان در یک اتاق شیشه ای قرار می گیرند و رشد می کنند; این منجر به نخبه گرایی افراطی می شود. حتی اگر یک گیاه بلندتر از بقیه باشد، کوتاه می شود تا در گلخانه جا شود. در آینده باید پنجره های گلخانه برداشته شود تا نخبگان بتوانند به محیط طبیعی دسترسی داشته باشند. محیط طبیعی وحشی است. در محیط طبیعی مشکلات مختلفی وجود دارد و در آن روز نخبگان دچار مشکل خواهند شد.
عضو هیات علمی موسسه تحقیقات و برنامه ریزی آموزش عالی خاطرنشان کرد: بر خلاف توسعه علمی گلخانه ای، توسعه علمی مردم محور و دموکراتیک وجود دارد که به هر جوان امکان می دهد نخبه تشکیل دهد.
وی مرگ و میر بالای استارت آپ ها در ایران را برجسته کرد و گفت: میزان مرگ و میر استارت آپ ها و مراکز تحقیق و توسعه در ایران بسیار بالاست و ریشه آن نخبه گرایی افراطی است. علاوه بر این، این نخبه گرایی افراطی باعث ایجاد یک الیگارشی علمی شده است. برای جلوگیری از این مشکل، کل اکوسیستم باید تقویت شود.
ذاکر صالحی بر لزوم توجه به رقبا تاکید کرد و گفت: رقبای ما از نظر مرجعیت علمی نیز تلاش می کنند. مثلا امارات 20 سال است که «شهر دانش» شده است. قطر در این زمینه سرمایه گذاری کرد عربستان همچنین “پروژه نئوم” را در دست دارد. شبکه ای به نام «شبکه تضمین کیفیت آموزش» در کشورهای عربی در زمینه کیفیت آموزش با یکدیگر همکاری می کنند. برای دستیابی به مرجعیت علمی باید دائماً جهان را رصد کنیم و تحولات را در قالب مطالعات تطبیقی مشاهده کنیم.
وی بر اهمیت سرمایه گذاری در علم و دانش تاکید کرد و گفت: ما روی علم و دانش سرمایه گذاری نکرده ایم.. مطالعه انجام شده در 130 کشور نشان می دهد که افزایش هزینه آموزش منجر به دسترسی عادلانه به آموزش با کیفیت می شود. این نتایج حتی در کشورهایی با دولت های ناکارآمد نیز مشاهده شده است.
وی افزود: ارتقای شجره علمی آموزش در کشور نیازمند هزینه است. » استخدام کادر علمی جدید، آموزش معلمان، تبدیل کلاس فعلی به دوره های چند رسانه ای و غیره. نیاز به پول
ذاکر صالحی درباره پیشرفت پروژه مرجعیت علمی گفت: ما باید پروژه مرجعیت علمی را در سه مرحله پیش ببریم. اول، ما باید به ویژه در زمینه هایی سرمایه گذاری کنیم که رقیبی نداریم، مانند نوشتن. در آینده در زمینه هایی که مزیت رقابتی داریم و سپس در حوزه های دیگر سرمایه گذاری کنیم.
وی به اهمیت استانداردهای بین المللی برای رشته های مختلف دانشگاهی پرداخت و گفت: به جز یک رشته از علوم پزشکی، هیچ رشته ای در ایران موفق به اخذ استاندارد ISO نشده است. باید به استانداردهای بین المللی برای رشته های مختلف توجه شود. یکی از پیشنهادات این است که در هر دانشکده یک تیم انیمیشن با کیفیت وجود داشته باشد و به معلمان در بهبود کیفیت تدریس کمک شود.
انتهای پیام