ای بی اس نیوز/خوزستان یک کارشناس اقتصادی معتقد است: علل اصلی تورم در کشور غیراقتصادی است و برای مهار آن نباید تنها به فرمول های معمول اقتصادی توجه کرد.
مرتضی افگه در گفت وگو با ای بی اس نیوز، با ارائه راهکارهایی در خصوص کنترل و مهار نرخ تورم در کشور، اظهار کرد: تورم در کشور علاوه بر اینکه ریشه در مشکلات اقتصادی دارد، ریشه در مشکلات غیراقتصادی نیز دارد و حتی باید این امر را به وجود آورد. علل غیراقتصادی از نظر اقتصادی، تورم در کشور بیشتر از مشکلات اقتصادی است.
وی با تصریح بر اینکه برای مهار تورم نباید تنها فرمول های معمول اقتصادی را در نظر گرفت، افزود: متأسفانه سال هاست که طبق آنچه اقتصاددانان می بینند از همین فرمول کاهش نقدینگی برای مهار تورم استفاده می شود، در حالی که از آنجایی که ریشه های اصلی تورم اقتصادی نیست، با این فرمول اقتصادی قابل کنترل نیست.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه نقدینگی یکی از عوامل موثر بر تورم است، گفت: نقدینگی خود ریشه در کسری بودجه دارد و کسری بودجه نیز ریشه در انبوه هزینه هایی دارد که از طرق مختلف به دولت تحمیل می شود. مازاد بودجه که به تولید ملی و رشد اقتصادی کمک نمی کند منجر به کسری بودجه، افزایش تورم و نقدینگی می شود.
افکه گفت: یکی دیگر از عوامل موثر بر افزایش تورم که باید برای مهار آن مورد توجه قرار گیرد، مشکل نبود شایسته سالاری است. وقتی افرادی که در بخشهای مختلف از پایینترین تا پایینترین سطح کار میکنند، برای تولید ملی و رشد اقتصادی کارآمد نیستند، زیرا از بودجه کشور زندگی میکنند، باعث میشود شاهد کسری بودجه و افزایش تورم و در نتیجه مهار باشیم. تورم، مسئله شایسته سالاری باید در همه بخش ها مورد توجه قرار گیرد.
وی افزود: سالها است که درآمدهای نفتی بر کشور حاکم بوده و تمام ساختارها و الگوهای مصرف و تولید در کشور بر اساس درآمدهای نفتی شکل گرفته است. از آنجایی که در سالهای اخیر تحریمها منجر به کاهش این درآمدها شده است، یا تغییر الگوی مصرف و تولید و یا کاهش نقدینگی ضروری است.
این استاد اقتصاد گفت: با توجه به اینکه در سال های اخیر مصرف عمومی در کشور ضعیف شده است، نمی توان به آنها توصیه به مصرف کمتر کرد، اما بخش دولتی که وابسته به این تانکرهای درآمدی است، باید کمتر مهمان مصرف کند. . دولت باید بپذیرد که درآمدهای نفتی مانند سال های گذشته نیست و کاهش یافته است و بنابراین باید شیوه مصرف خود را تغییر دهد.
افه با بیان اینکه بیشتر تورم موجود مربوط به هزینه های دولت است که برنامه ای برای اصلاح ساختار هزینه ای ندارد، گفت: در این شرایط یا باید نقدینگی در کشور کاهش یابد و نقدینگی به بخش تولید برسد یا تولید باید کاهش یابد. برای تولید پول نقد افزایش یافته است. قطعا قسمت دوم که باعث افزایش تولید و نقدینگی می شود بسیار موثرتر خواهد بود.
وی با اشاره به اینکه یکی دیگر از دلایل تورم کاهش تولید و نه لزوما افزایش نقدینگی است، افزود: به دلیل تحریم ها، ناکارآمدی ها و مشکلات در حوزه های مختلف، تولید در کشور کاهش یافته است و اگر بخواهیم تورم را کاهش دهیم، کمیت آن کاهش پیدا کرده است. عرضه باید به حدی برسد که تقاضا به آن برسد نه اینکه الزاماً تقاضا کاهش یابد و این مشکل با افزایش تولید محقق خواهد شد.
انتهای پیام