بخشنامه 18 آذر سازمان تامین اجتماعی لرستان در واقع زنگ خطر است! درخواست اطلاعات از اسنپ و تاکسیرانی برای بیمه شدگان تامین اجتماعی؟! معلوم نیست در شرایطی که حتی کارگران با قرارداد کار معین مجبور به دو یا سه شیفت کاری برای حداقل زندگی هستند، سازمان تامین اجتماعی لرستان با چه استدلالی چنین الزام عجیبی را وضع کرده است. این شرط و شرایط ایجاد بیمه برای هیچ کارگری در هیچ کجای قوانین کار و تامین اجتماعی وجود ندارد، پس چرا دائماً قوانین محدودکننده ای برای ایجاد بیمه برای کارگرانی که ماهیت اشتغال آنها دائمی نیست، وضع می شود؟ مهمترین سوال این است که آیا در آستانه اصلاح ماده 5 بیمه کارگران ساختمانی، آیا تامین اجتماعی همچنان میخواهد با انتشار بخشنامههایی بخشی از کارگران ساختمانی را مانند آنچه تاکنون انجام داده است، از بیمه خارج کند؟
می گوید: ببینید تامین اجتماعی اغلب کارگرانی را که در محله خود معروف هستند، مثلاً گچ کارها، از بیمه محروم می کند. اگر بگوییم ماهیت شغل فرد را شناسایی کنید و بعد در مورد بیمه او تصمیم بگیرید.
شوکت می گوید: با این بخشنامه ها بیمه بسیاری از کارگران ساختمانی را قطع کردند.
هاشمی این بخشنامه را ادامه همان بخشنامه هایی می داند که تاکنون از سوی سازمان صادر شده و می گوید: تامین اجتماعی اجازه ندارد به بهانه های مختلف به کارگران زحمتکش ساختمانی فشار بیاورد و باید به قوانین کشور احترام بگذارد. تامین اجتماعی موظف است با کارگران ساختمانی مانند سایر بیمه شدگان رفتار کند.
خبر از رکنا
رئیس انجمن صنفی کارگران ساختمانی در بخشنامه دیگری توضیح می دهد: بخشنامه دیگری می گوید در صورتی که طبق قانون تامین اجتماعی اعضای هیات مدیره تعاونی، بیمه کارگران عضو هیات مدیره تعاونی قطع شود. مدیران تعاونی ها اگر از این تعاونی حقوق می گیرند بیمه آنها باید از محل دریافت حقوق باشد. رد شود، در غیر این صورت هیچکس حق قطع بیمه کارگر را ندارد.
آیا حکم ممنوعیت در اسنپ یک شروع تازه است؟
عذرخواهی و دستورات
تامین اجتماعی نمی تواند شرایط حق بیمه کارگران ساختمانی را تعیین کند
پیشنهاد اصلاح بند 5 که در سال 2019 به مجلس ارائه شد و در 6 دسامبر سال جاری به تصویب رسید، در واقع سومین تلاش برای ایجاد حق بیمه برای کارگران ساختمانی بود، اما تجربه یک دهه گذشته این نگرانی را ایجاد کرده است که این بار نیز ، کارگران ساختمانی که به بهانه ها و بخشنامه های مختلف از حق بیمه محروم می شوند و سازمان تامین اجتماعی با ترفندهای مختلف بیمه آنها را قطع می کند، نمی توانند به دلیل نداشتن بیمه پرداخت کنند؟
وقتی نمی توانید با حقوق یک شغل زندگی کنید، چرا شغل دوم را ممنوع کنید؟
وی می گوید: با توجه به شرایط کشور و افزایش روزافزون تورم و رکود در ساخت و ساز، کارگران به ویژه کارگران ساختمانی با مشکلات معیشتی زیادی مواجه هستند. چرا نباید بعد از ساعت کاری یا روزهای تعطیل برای کسب درآمد کار کنند؟ و مشکلات معیشتی آنها را حل کند؟
صندوق های تامین اجتماعی خودسرانه عمل می کنند
قانون بیمه کارگران ساختمانی اولین بار در سال 1385 تصویب شد، اما با توجه به اختلاف در حق بیمه موضوع بند 5 این قانون، روند ساخت بیمه کارگران ساختمانی پس از مدت کوتاهی متوقف شد. رئیس جمهور در سال 1392 قانون اصلاح ماده 5 بیمه کارگران ساختمانی را به وزارت کار ابلاغ کرد که بر اساس آن سازمان تامین اجتماعی موظف به دریافت 7 درصد از سهم بیمه شده کارگر و 15 درصد از کل مالک است. هزینه مجوز برای حفظ پوشش بیمه کارگران در حال انجام اندازه گیری های ساختمانی. اما اصلاحیه سال 1392 نتوانست ابتدایی ترین حقوق کارگران ساختمانی را تامین کند و در آن سال ها سازمان تامین اجتماعی کارگران ساختمانی را به بهانه ها و بخشنامه های مختلف از بیمه محروم کرد.
سال هاست که تامین اجتماعی با بخشنامه های مختلف کارگران ساختمانی را از بیمه محروم کرده است. شوکت در بیان این جمله به دستورالعمل دیگری اشاره می کند که سال ها پیش تصویب شده است: کارگر ساختمانی به صورت روزانه، ماهانه یا قراردادی و بسته به متراژ خانه در هر صورت حق کار دریافت می کند و نیاز خواهد داشت. تحت پوشش بیمه قرار بگیرد اما در برخی استان ها تامین اجتماعی بخشنامه ای صادر کرده که اگر کنتور کار کند بیمه نمی شود!
آیا بخشنامه ای که در خصوص ممنوعیت کار کارگران ساختمانی در اسنپ و تاکسی صادر شده است، شروع تازه ای برای صدور این بخشنامه ها پس از انعقاد بند 5 اصلاحیه بیمه کارگران ساختمانی است یا خیر، سوالی است که به زودی و پس از مدتی به آن پاسخ داده خواهد شد. با گذشت زمان از اجرای اصلاحیه بند 5 بیمه کارگران ساختمان مشخص خواهد شد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، کارگران ساختمانی در صورت ثبت نام در اسنپ و تاکسیرانی از بیمه کارگران ساختمانی محروم می شوند! این حکم یکی از بخشنامه های سازمان تامین اجتماعی لرستان است. بخشنامه 18 آذر که در آن بررسی سایت اسنپ و شرکت های تاکسیرانی برای کارگران ساختمانی بیمه شده ضروری است.
شوکت می پرسد: چرا کارگری که با 9 ساعت کار ساختمانی نمی تواند هزینه بیماری فرزندش را بپردازد یا برای فرزندش جهیزیه تهیه کند، اجازه تردد نداشته باشد؟ در فصل سرد سال کارگری که به دلیل رکود کارهای ساختمانی خود را بیکار می بیند، چگونه می تواند مایحتاج خوراک و پوشاک خانواده خود را تامین کند؟ کارگری که حتی با حقوقش نمی تواند هزینه های اولیه زندگی را تامین کند، چرا از شغل دوم محروم می شود؟
سیدرضا هاشمی (رئیس کانون انجمن های صنفی کارگران ساختمانی خوزستان) وی در انتقاد از چنین بخشنامه ای گفت: گویا مسئولان سازمان تامین اجتماعی نمی دانند که درآمد کارگران فصلی ساختمانی کسری کمی از درآمد کارکنان این سازمان نیست. بسیاری از کارمندانی که دستمزدشان چندین برابر کارگران ساختمانی است، بعد از ساعت کاری به مسافرت می روند، واقعا جای تعجب است که کارگران ساختمانی اجازه این کار را ندارند.
اکبر شوکت (رئیس اتحادیه کارگران ساختمانی) وی در خصوص چنین بخشنامه ای می گوید: حق بیمه کارگران ساختمانی نه از سوی دولت و نه از بودجه عمومی پرداخت می شود. طبق قانون، حق بیمه به طور کلی توسط کارفرمایان پرداخت می شود و سازمان تامین اجتماعی حق ندارد در ازای بهره مندی از این حق مسلم، شرایطی را برای کارگر وضع کند. امکان ایجاد طرد اجتماعی کارگر ساختمانی به بهانه بیمه وجود ندارد.
رئیس کانون حرفه ای کارگران ساختمان به ماده اول بیمه کارگران ساختمان اشاره می کند و بیان می کند: بر اساس این ماده هر کارگری که در داخل ساختمان مشغول به کار باشد تحت پوشش بیمه قرار می گیرد. در هیچ جای این قانون به حذف کارگر از شغل دوم اشاره ای نشده است و این اغراق بیش نیست.
قانون بیمه کارگران ساختمانی 86 تا 1401
در 15 آذرماه با 174 رای موافق، 7 رای مخالف و 7 رای ممتنع، سرانجام پس از حدود دو سال پیشنهاد اصلاح ماده 5 بیمه کارگران ساختمان را پذیرفتند و در نهایت پس از تصویب شورای نقیان، رئیس مجلس شورای اسلامی مجلس در 24 بهمن برای اجرا ابلاغ شد. اگرچه این طرح از نظر سهم کارفرما از حق بیمه تفاوت چشمگیری با طرح اولیه دارد و این سهم را از 1-14 درصد به 1-4 درصد کاهش داده است، اما گامی رو به جلو برای حل مشکل بیمه ساخت و ساز است. کارگران
خبرنگار: زهرا معرفت
هاشمی در پاسخ به این سوال که آیا این بخشنامه از سوی مرکز صادر شده است یا فقط محدود به استان لرستان است، اظهار می کند: همانطور که دنبال می کنیم به نظر می رسد که مربوط به لرستان باشد حتی اگر بیم آن داشته باشیم که به سایر استان ها نیز تعمیم یابد. استان ها همچنین. . علاوه بر این، این سوال واقعی وجود دارد که چرا یک استان باید خودسرانه چنین شرایط و ضوابطی را برای بیمه کارگران ساختمانی قرار دهد؟!
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز