عدم شفافیت در قانون معادن، فرآیند استخراج و اکتشاف را با مشکل مواجه کرده و در نتیجه میزان باقیمانده های معدنی افزایش می یابد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ این کارشناس فرآوری مواد گفت: عدم شفافیت در قانون معادن باعث شده است که مثلاً تبصره ای در مورد آزمایش آزمایشی در قانون معادن وجود داشته باشد اما به درستی از آن استفاده نشود. طبق قانون، کاشف می تواند در مرحله اکتشاف، مجوز برداشت جزئی را به عنوان آزمایش فناورانه دریافت کند و با اخذ مجوز، مقداری را که نیاز به آزمایش آزمایشی و آزمایشگاهی دارد تا بتواند برنامه ریزی اقتصادی خود را انجام دهد، پردازش و بفروشد.
کیانی افزود: قانون معادن آنطور که باید مورد استفاده قرار نمی گیرد به دو دلیل: اول اینکه خلأهایی در این قانون وجود دارد از جمله اینکه این قانون کاوشگر را ملزم به اکتشاف چند محصول نمی کند. به عبارت دیگر، صدور مجوز یک ماده واحد به صاحبان معادن یکی از مشکلات قانون معادن است که هر یک از صاحبان معدن را بر آن می دارد تا تنها به دنبال استخراج فلز مورد نظر خود باشند و به دنبال استخراج مواد معدنی دیگر نباشند و بنابراین، این مواد معدنی جزء مواد معدنی محسوب می شوند. طلا و ثانیاً کاوشگران عمومی متخصص نیستند و حاضر به استخدام مشاوران و کارشناسان مجرب نیستند و متأسفانه قسمت فنی پروژه معدن در اختیار دارنده مجوز معدن است که برای اکثر آنهاست. کارشناسان و عملا تصمیم نهایی با مالک معدن است.
وی بیان کرد: به عبارت دیگر تقریباً بخشی از مشکلات مربوط به تولید زباله و نبود دانش اولیه در زمینه اکتشاف و استخراج به عدم تخصص دارنده مجوز مربوط می شود. زیرا زمانی که صاحب معدن وارد مرحله اکتشاف می شود، روند مرحله اکتشاف را طی نمی کند و قصد دارد به سرعت به سود اقتصادی خود پی ببرد.
این کارشناس فرآوری مواد گفت: ایرادی ندارد که صاحب معدن به فکر منافع اقتصادی خود باشد اما قصد دارد از راه های غیراصولی به هدف خود برسد. به عبارت دیگر، به جای کشف مواد معدنی، همه چیز به دنبال یافتن مس، طلا یا سایر فلزات گرانبها با عیار بالا است.
کیانی افزود: متأسفانه در مقابل، قانون معادن اکتشافی، استخراج معادن در مرحله اکتشافی را ممنوع کرده و آن را تنها به آزمایش آزمایشی در پایان مرحله اکتشافی محدود کرده است.