عدم تعادل برق باعث کاهش 40 درصدی تولید در واحدهای کاغذسازی می شود
رئیس اتحادیه تولیدکنندگان کاغذ و مقوا گفت: عدم تعادل انرژی و قطع برق باعث کاهش 40 درصدی تولید صنایع به ویژه شرکت های کاغذسازی شده است.
وی با بیان اینکه ظرفیت های خوبی در زمینه تولید کاغذ در کشور وجود دارد، گفت: در حوزه کاغذ بسته بندی تولید بیش از نیاز کشور است و در صورت رفع موانع نقل و انتقالات بانکی، امکان صادرات تا یک میلیون تن کاغذ بسته بندی با کیفیت وجود داشت
روغنی افزود: برای افزایش تولید و توسعه صادرات باید زیرساخت های لازم تقویت شود. اگر فضای صادراتی هموار نباشد و مازاد تولید صادر نشود، با هدر رفت سرمایه مواجه خواهیم شد، به عبارتی اگر دیپلماسی اقتصادی کشور به درستی تبیین شود و بتوانیم با کشورهای هدف ارتباط برقرار کنیم. » همانند گذشته، فرصت صادرات بین 600 هزار تا 1 میلیون تن کاغذ بسته بندی باکیفیت به کشورهای اروپایی وجود دارد.
وی افزود: سالانه حدود یک میلیون و 600 هزار تن کاغذ کادو در کشور تولید می شود که 70 تا 80 درصد آن از بازیافت و فرآوری زباله است.
روغنی همچنین گفت: نیاز واقعی کشور به لوازم التحریر 150 تا 180 هزار تن است که 50 تا 60 هزار تن آن در داخل تولید می شود اما آمار ارائه شده از سوی گمرکات کشور از واردات کاغذ حروف 380 هزار تن در سال است.
وی افزود: یکی از دلایل واردات بی رویه این محصول، دادن ارز ارزان به واردکنندگان است که به نظر می رسد از کاغذهای وارداتی به درستی استفاده نمی شود و در نهایت منجر به هدر رفت منابع مالی کشور می شود.
روغنی گفت: ارز اختصاص داده شده برای واردات کاغذ تحریر 28 هزار و 500 تومان است اما ارز در نظر گرفته شده برای تامین مواد اولیه تولید کاغذ به تولیدکنندگان بیش از 42 هزار تومان است. متاسفانه سیستم و ساختار مناسبی برای توزیع ارز در کشور وجود ندارد. امیدواریم دولت جدید در این زمینه برنامه ریزی دقیقی داشته باشد.
وی افزود: سالانه 230 تا 240 هزار تن خمیر کاغذ وارد می شود که از ابتدای امسال 30 تا 40 هزار تن از این مواد وارد کشور شده است. یعنی به دلیل کمبود منابع مالی و مشکلات نقدینگی فقط توانستیم 10 تا 15 درصد نیاز را وارد کنیم.
رئیس اتحادیه تولیدکنندگان کاغذ و مقوا با تاکید بر اینکه کاغذ تحریر مهمترین کاغذ کشور برای حوزه مطبوعات، کتب درسی و کمک آموزشی در کشور است، اعلام کرد: به دلیل اینکه منابع مالی و ارزهای ارزان در اختیار واردکنندگان است. مدیران سعی می کنند کتاب و لوازم التحریر تولید کنند، از بهترین و گران ترین مواد استفاده می شود. اگر کاغذ حصیری ارزان و به رنگ کرم یا قهوه ای برای تولید کتب درسی مدارس و کاغذ تحریر در نظر گرفته شده باشد، مورد تایید استاندارد بین المللی بهداشت مصرف کننده می باشد.
وی افزود: چنین هزینه هایی برای کتاب های درسی که 9 ماه بیشتر از عمرشان نمی گذرد و یا روزنامه هایی که عمرشان چند ساعت هم نیست، هدر دادن منابع ارزی کشور است و باید این فرهنگ مصرفی ضعیف اصلاح شود.
روغنی ادامه می دهد: اگر دولت ارز را تک نرخی کند و زیر نظر کارشناسان قیمت گذاری را متوقف کند، مسیر تولید هموارتر می شود، زیرا رونق بازار را عرضه و تقاضا تعیین می کند، در حالی که محصولات ارزانتر به دست مصرف کننده می رسد. .
وی گفت: دولت سیزدهم با همکاری بخش خصوصی برای ایجاد و رفع موانع تولید واحدهای کاغذسازی تلاش زیادی کرده است و امیدواریم دولت جدید این روند را ادامه دهد زیرا اگر بتوانیم شروع کنیم. کاغذسازی جنوب کشور 240000 تن نیاز کشور را در انواع محصولات دارد. ما می توانیم به طور کامل کاغذ را تامین کنیم.
روغنی با اشاره به اینکه ظرفیت های خوبی در کشور وجود دارد افزود: اگر بتوانیم با رفع موانع و نوسازی از تمام ظرفیت شرکت های کاغذ مانند کاغذ زاگرس، کاغذ دیبای شوشتر، صنایع کاغذ پارس و صنایع چوب و کاغذ مازندران استفاده کنیم. ماشین آلات می توانیم به جای واردات میلیون ها دلار کاغذ، مازاد تولید را هم صادر کنیم.
وی ادامه داد: اگر شرکت دیبای شوشتر در مدار تولید مناسب قرار گیرد، ظرفیت تولید 20 تا 25 هزار تن و صنایع کاغذ پارس ظرفیت تولید 20 هزار تن کاغذ در سال را دارد.
رئیس اتحادیه تولیدکنندگان کاغذ و مقوا گفت: از نیمه دوم سال گذشته رکود جدی در کل بخش به ویژه در شرکت های کاغذی وجود دارد، بانک ها در تخصیص نقدینگی محدودکننده عمل می کنند. پولی که به بازار تزریق می شود با سود بانکی بالایی (تا 45 درصد) همراه است. بنابراین واحدهای تولیدی بسیار کند عمل می کنند.
روغنی با توجه به چالش های صنعت کاغذ خاطرنشان کرد: وجود کارگران غیرمتخصص در این واحدها، قدمت ماشین آلات که در کمیت و کیفیت تولید نهایی تاثیر بسزایی دارد و همچنین نبود محدودیت زمانی. تامین منابع بانکی باعث شد نتوانیم از تمام ظرفیت این واحدها استفاده کنیم.
وی با بیان اینکه شرکت های کاغذی تولید کننده مواد اولیه چوب با چالش های زیادی مواجه هستند افزود: شرکت چوب و کاغذ مازندران و سایر شرکت های کاغذی با اجرای طرح تنفس جنگل مدت هاست قادر به جذب چوب از جنگل نیستند. شرایط سخت واردات چوب از جمله پرداخت مالیات های سنگین به واردکنندگان و قوانین سخت و طاقت فرسا برای واردات چوب، تامین چوب مورد نیاز را برای تولیدکنندگان کاغذ با مشکل مواجه کرده است.
روغنی همچنین گفت: به تولید کاغذ «تیلور مود» می گویند، یعنی از مواد اولیه ای که در مکان های مختلف وجود دارد تولید می شود. اما اولویت تولید کاغذ با باگاس و بقایای کشاورزی در صورت استفاده از بقایای کشاورزی است. در تولید کاغذ قطعا موفق خواهیم شد.
وی افزود: سالانه بیش از 2 میلیون تن باگاس که مهمترین ماده اولیه تولید کاغذ است در کشور تولید می شود.
روغنی با بیان اینکه تنها دو شرکت در جنوب کشور از باگاس استفاده می کنند، گفت: مصرف سالانه دیبا شوشتر 600 هزار تن و کاغذ پارس 350 هزار تن است. اگر شرکت ستاد اجرایی فرمان امام تاسیس شود بیش از یک میلیون تن باگاس مصرف خواهد کرد.
وی با بیان اینکه باگاس به اندازه کافی در کشور وجود دارد، افزود: باگاس نه تنها برای تولید کاغذ، بلکه در تولید ام دی اف، تخته خرده چوب، خوراک دام و تولید الکل نیز کاربرد دارد.
روغنی ادامه داد: شرکت های مستقر در جنوب کشور از نظر مواد اولیه وضعیت بهتری دارند. شرکتهای واقع در مرکز کشور از بازیافت برای تولید کاغذ استفاده میکنند، اما شرکتهایی که در شمال قرار دارند هنوز در تهیه مواد اولیه مشکل دارند.
وی با بیان اینکه بسیاری از کشورها از بازیافت در تولید کاغذ استفاده می کنند، گفت: در این زمینه باید تسهیل شود چرا که محیط برای واردات ضایعات کاغذ و ضایعات سخت گیرانه است در حالی که در همه مناطق دنیا مانند چین، اروپا، و هند کاغذ از این طریق وارد می شود. استفاده از ضایعات و مواد اولیه برای کاغذ مرسوم است.
روغنی افزود: صنعت کاغذ یکی از صنایع پر آب است، اما چرخه آب در شرکت های کاغذسازی کامل است، به عبارتی هدر رفت آب در بخش کاغذ در مقایسه با سایر صنایع مانند فولاد بسیار ضعیف است. »
رئیس اتحادیه تولیدکنندگان کاغذ و مقوا با اشاره به اینکه ماشین آلات تولیدی به سه سطح کوچک، متوسط و بزرگ تقسیم می شوند، گفت: در ایران شرکت هایی وجود دارند که در زمینه طراحی و ساخت ماشین آلات کوچک فعالیت می کنند، اما بسیاری از تجهیزات آنها. باید از خارج تغذیه شود.
روغنی اضافه کرد: به طور کلی ماشینی که حدود 10 هزار تن در سال تولید می کند ماشین کوچک نامیده می شود، ماشینی که خروجی آن تا 50 هزار تن باشد ماشین متوسط است و اگر خروجی ماشینی 50 هزار تن بیشتر باشد به حساب می آید. یک ماشین بزرگ
وی با تاکید بر اینکه در صنعت کاغذ عقب نمانده ایم، گفت: اگر بخش خصوصی با واردات ماشین آلات جدید در این زمینه همکاری خوبی داشته باشد، همانطور که در حال حاضر است، می توانیم سالانه بیش از 200 هزار تن تولید کنیم زنجان. این اتفاق می افتد، این ماشین ها در مشهد کار می کنند، در کرمان و یزد در حال نصب ماشین آلات هستیم و در سایر مناطق کشور سرعت پیشرفت و سرمایه گذاری در زمینه تولید کاغذ خوب است.