اخبار سیاسی روز

ضرورت حفاظت از کوسه ها در خلیج فارس و دریای عرب



مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی در گزارشی به بررسی ضرورت حفاظت از کوسه‌ها در خلیج فارس و دریای عرب پرداخت.

به گزارش ای بی اس نیوز، به نقل از روابط عمومی مرکز پژوهش های شورای اسلامی، دفتر طراحی زیرساخت های این مرکز در گزارشی با عنوان «ضرورت حفاظت از کوسه ها در خلیج فارس و دریای عرب» که بر اساس آخرین لیست قرمز تهیه شده است، گفت: منتشر شده توسط اتحادیه بین المللی برای حفاظت از کوسه ها در طبیعت، نیمی از کوسه ها به عنوان گونه های در معرض خطر طبقه بندی می شوند. متأسفانه منطقه بسیار مهم و ارزشمند حوزه‌های دریایی جنوب ایران توسط کشورهایی احاطه شده است که برخی از آنها از جمله ایران جزو کشورهایی هستند که بیشترین کوسه را در جهان صید می‌کنند. بر اساس آمار رسمی اعلام شده از سوی ایران به فائو، طی سال های 2000 تا 2015 بیش از 180 هزار تن کوسه در آب های جنوبی ایران صید شده است که ایران را در زمره 26 کشوری قرار می دهد که بیشترین سهم صید کوسه را دارند. تمام دنیا تحت کنترل است

گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس با بیان اینکه این آمار قطعاً نمی‌تواند حجم صید غیرمجاز را شامل شود، می‌افزاید: آمار دقیقی از حجم آن در دست نیست و کشور ما نیز از این مشکل بری نیست. با برآورد صید سالانه کوسه در پنج دهه گذشته و بر اساس آخرین رتبه بندی اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت در سال 2020، اکنون 4 گونه کوسه از خلیج فارس و دریای عرب به شدت در معرض خطر انقراض قرار دارند. همچنین 13 گونه در فهرست قرمز گونه‌های در معرض خطر قرار گرفته‌اند، بنابراین برای حفاظت از این گونه‌های بسیار ارزشمند در کشور، اقدام جدی لازم است و سازمان‌های متولی باید سریعاً در تدوین و اجرا، اجرا و نظارت بر سیستم حفاظتی اقدام کنند. برنامه ها.

بر اساس گزارش مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی، با توجه به کاهش ذخایر ماهیان غضروفی در ایران، برنامه اقدام ملی برای حفاظت از ماهیان غضروفی از جمله کوسه اجتناب ناپذیر است و مقرر شد مدیران سازمان ها به سرعت در جهت تدوین، اجرا و سیستم نظارت بر این طرح سازمان‌های محیط‌زیست و شیلات نیازمند اجرای برنامه‌های تحقیقاتی و مطالعاتی هستند و در این راستا ارتباط مستمر و نزدیک با جوامع محلی و ماهیگیران شهرها و روستاها ضروری خواهد بود. اگر سازمان حفاظت محیط زیست در حال حاضر اقدام جدی تری برای حفاظت از کوسه ها انجام نمی دهد، اگر آموزش هدفمند صیادان و همه ذینفعان در دستور کار قرار نگیرد و اگر اعتماد سازی و ارتباط با جوامع محلی و صیادان صورت نگیرد، دیر یا زود کوسه ها اتفاق می افتد. ما اکوسیستم های دریایی را برای همیشه از دست خواهیم داد و این به معنای از دست دادن بسیاری از گونه های گرانبهای دریایی است که تهدیدها، خطرات و خسارات اقتصادی ناشی از از بین بردن کوسه ها بیش از هر زمان دیگری ما را درگیر خواهد کرد.

مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی در این گزارش پیشنهاد کرده است که اجرای برنامه های آموزش همگانی فوری برای کاهش صید ضمنی و اتفاقی گونه های در حال انقراض با استفاده از روش های تشویقی و ترویجی مناسب برای رهاسازی ضمنی و رهاسازی تمامی گونه های در معرض خطر صید در تورها. از ماهیگیران همچنین اجرای طرح های تحقیقاتی مدیریت شیلات با هدف تدوین الگوهای جدید پایش زمانی، مکانی و ابزاری صید: با توجه به اینکه میزان صید جانبی کوسه ماهی بسیار بالا است، توصیه می شود از روش های صید ماهی استفاده شود. که صید جانبی کوسه را به حداقل می رساند.

در پیشنهاد دیگری از مرکز پژوهش های مجلس آمده است که ممنوعیت صید و صادرات برخی از گونه های موجود در فهرست ماهیان غضروفی در خطر انقراض مقرر در کنوانسیون تجارت بین المللی گونه های جانوری و فلور وحشی در خطر انقراض با کنترل دقیق این گونه ها اعمال شود. برنامه اقدام منطقه ای حفاظت و مدیریت ماهیان غضروفی به ویژه با هدف افزایش همکاری کشورها در خصوص حفاظت و استفاده پایدار از ماهیان غضروفی استثمار شده و تجارت محصولات آن در منطقه باید در دستور کار قرار گیرد. در عین حال، ایجاد و ایجاد مناطق حفاظت شده دریایی با مناطق ممنوعه برای اطمینان از حفاظت کافی از گونه های در معرض خطر به منظور حفاظت از گونه های خاص غیرمهاجر و حفظ زیستگاه های مهم و حساس، مکان های تکثیر، مکان های تکثیر، پرورش و تغذیه آنها. مناطقی که برای آنها ضروری است.

متن کامل این گزارش را اینجا بخوانید.

انتهای پیام

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا