این موضوع در استان هرمزگان به صورت عملیاتی آغاز شده و فراخوان هایی برای دعوت از کسب و کارهای دانش بنیان برای مشارکت در طرح های مختلف انجام شده است. در فهرست طرح های سرمایه گذاری اولویت دار دانش بنیان که برای ارتقای بهره وری در این استان ارائه شده است، سه سطح مختلف مشخص شده است.
سطح اول این فهرست شامل گوگرد زدایی از سوخت های فسیلی (میدان نفت و گاز)، تولید سیستم های ناوبری دریایی (حمل و نقل و خدمات بندری)، تولید برق توسط انرژی خورشیدی (انرژی و زیرساخت) و تولید بهینه آب است. ارتقاء تجهیزات (در زمینه آموزش و خدمات نرم افزاری).
در سال های اخیر سازمان برنامه و بودجه کشور سندی برای ساماندهی کشور تهیه کرده که بر اساس آن ظرفیت های موجود در هر استان مشخص شده است. با توجه به این موضوع دولت می تواند از این سند به عنوان یک سند بالادستی استفاده کرده و طرح کلی توسعه دانش را ارائه کند، این موضوع از اهمیت ویژه ای برخوردار است زیرا هر استانی می تواند با توجه به ویژگی ها و ظرفیت های خود از شرکت ها حمایت کند. زمینه های مورد نیاز آنها
دولت ها اغلب سعی می کنند با ایجاد انگیزه های حمایتی، سیاست های خود را به بخش خصوصی دیکته کنند. در حال حاضر معافیت های مالیاتی، عوارض گمرکی و تسهیلات ارزان قیمت به بنگاه های دانش بنیان داده می شود و دولت برای حمایت از بنگاه های دانش بنیان این سیاست را در پیش گرفته است.
بنگاههای دانشبنیان با ورود به بخشهای مختلف تولیدی کشور، بهویژه در مواردی که اولویتهای بالاتری دارند، میتوانند تأثیر بسیار مثبتی در بهبود شرایط اقتصادی کشور داشته باشند و به رشد اقتصادی و افزایش تولید ناخالص داخلی منجر شوند.
گفتنی است دولت به عنوان عالی ترین دستگاه اجرایی کشور نقش اساسی در تحقق شعار سال و رشد بنگاه های دانش بنیان دارد. دولت می تواند با تعیین ردیف های بودجه عملیاتی دستگاه های اجرایی بر اساس استفاده از فناوری های پیشرفته ایجاد شده توسط سازمان های دانش بنیان، دستگاه های اجرایی را به استفاده از این بنگاه ها تشویق کند.
به طور کلی می توان حوزه کسب و کار دانش بنیان را به دو دسته تقسیم کرد. یکی برای پروژه های دولتی که مستقیماً در دست دولت است و دیگری برای بخش خصوصی.
باید توجه داشت که وقتی صحبت از حمایت های دولتی می شود، عموماً نگران توزیع رانت بین افراد خاص است. کشورها به طور کلی دو عامل را در نظر می گیرند: افزایش بهره وری و بهبود کیفیت برای سنجش تأثیر کسب و کارهای دانش بنیان.
بنابراین، اگر دولت بتواند معیارهای خاص و تخصصی را در هر یک از صنایع تولیدی و کشاورزی تعیین کند، میتوان آن را بهعنوان شاخصی برای افزایش اثربخشی حمایتهای دولت برای استفاده از ظرفیت بنگاههای دانشبنیان برای تحول اساسی در نظر گرفت. اقتصاد ایران.
در واقع این بنگاه ها نتوانستند وارد حوزه تولید شوند و در آزمایشگاه ماندند، بنابراین برای تحقق شعار 1401 باید به حوزه های کمی و کیفی بنگاه های دانش بنیان توجه شود. طبیعتاً رشد کمی و کیفی این بنگاه ها مستلزم تدوین برنامه های دقیق و عملیاتی است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، رهبر معظم انقلاب در سال های اخیر بر تعریف شعار سال در حوزه تولید و حمایت از کالای ایرانی تمرکز کرده اند، اما به بحث سیاست های اقتصاد مقاومتی پرداخته اند. در بحث اقتصاد، شاهد اقدامات جدی برای تغییرات اساسی در اقتصاد ایران نبودیم.
برای تشویق به اشتغال کسبوکارهای دانشبنیان در بخش خصوصی، دولت میتواند مشوقها یا معافیتهایی را برای صنایع و بخشهای تولیدی که از کسبوکارهای دانشبنیان برای ارتقای کیفیت و بهرهوری خود استفاده میکنند، در نظر بگیرد.
absnews
برنامه عملیاتی استان هرمزگان برای استفاده از ظرفیت کسب و کار دانش بنیان
در حال حاضر، بخش عمده ای از صنعت ما در اختیار شرکت های شبه دولتی و غیردولتی است که مستقیماً تحت تأثیر سیاست های دولت نیستند. حجم پروژه های دولتی نیز محدود است، اما بخش خصوصی در این زمینه محدودیتی ندارد و در صورت اتخاذ سیاست های مناسب در این زمینه، می تواند مهمترین محور رشد کسب و کارهای مبتنی بر دانش باشد.
موضوع تولید دانش بنیان در شعار 1401 یعنی تولید دانش بنیان و ایجاد اشتغال مورد تاکید قرار گرفت. این سوال در واقع یک پارادایم جدید در اقتصاد ایران است زیرا تا به امروز به نقش ویژه ای که این شرکت ها می توانند در تحول بزرگ اقتصاد ایران ایفا کنند، توجه کافی نشده است.
لازم به ذکر است که این برنامه باید عملیاتی باشد تا هم در بعد کلان و تعریف پروژه ها و هم در حوزه اجرا، الحاق دانش را در پروژه های دولتی درک کنیم.
در سطح سوم پروژه های اولویت دار استان هرمزگان نیز پروژه هایی در حوزه های گردشگری و صنایع دستی، شیلات، مسکن و املاک قرار دارند.
نقش محوری بخش خصوصی در استفاده از ظرفیت کسبوکارهای دانشبنیان/حامیان مالی باید نتیجهمحور باشد.
این موضوع در سخنان مقام معظم رهبری در ابتدای سال جاری مورد تاکید قرار گرفت و یکی از مطالبات مهم ایشان فراتر رفتن از بحث شعارهای مطرح شده و زمینه سازی برای تحقق واقعی تولید دانش بنیان و ایجاد اشتغال بود.
در سطح دوم پروژه های این فهرست، پروژه های کشاورزی (تولید نهاده های دامی، گلخانه ها و …)، صنعت (ساخت قطعات) و انرژی و زیرساخت ها (تصفیه خانه های کوچک) ذکر شده است.
در حال حاضر ظرفیت بنگاه های دانش بنیان محدود است و به نظر می رسد تاکید رهبر معظم انقلاب بر افزایش تعداد و کیفیت این بنگاه ها در همین منظر مطرح شده است. نکته بسیار مهم در حوزه بنگاه های دانش بنیان کشور این است که اکثر آنها در شرایط گلخانه ای هستند و معمولا در پارک های علم و فناوری فعالیت می کنند.
لزوم تدوین برنامه های اقدام دولت در اسرع وقت به منظور توسعه بنگاه های دانش بنیان
این تمرکز بر کسب و کارهای دانش بنیان از آن جهت حائز اهمیت است که امروزه بخشهای مختلف اقتصاد ایران بهویژه بخشهای کشاورزی و صنعتی بهطور سنتی فعالیت میکنند که منجر به مزایای ویژه نیروی کار و انرژی ارزان در کشور شده است. ، بهره وری و کیفیت کالاهای تولیدی تولید شده پایین تر از سطح جهانی است که این امر منجر به کاهش رقابت پذیری محصولات داخلی شده است.