ضرورت برنامه ریزی بلندمدت برای حضور پررنگ تر خودروسازی ایران در آفریقا
در ادامه سفر رئیس جمهور به قاره آفریقا، یک کارشناس صنعت خودرو ضمن اشاره به خلأ موجود در حوزه قطعات و ساخت خودرو در کشورهای آفریقایی، فرصت را مناسب دانسته و معتقد است که وزارت دفاع باید مدت طولانی داشته باشد. -هدف مدت حضور پررنگ محصولات ملی در آفریقا.
به گزارش ای بی اس نیوز، سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهوری ایران در ادامه سفرهای خود به کشورهای مختلف روز گذشته (سه شنبه 29 تیرماه) از قاره آفریقا دیدن کرد. وی به دعوت رسمی روسای جمهور کنیا، اوگاندا و زیمبابوه به منظور تقویت روابط با کشورهای دوست و همسو و متناسب با تنوع مقاصد صادراتی و ایجاد زمینه های سیاسی و سیاسی، سفری سه روزه به این سه کشور داشت. همکاری تجاری .
این سفر پس از 11 سال توسط ایران انجام می شود و با توجه به ظرفیت های مختلف در آفریقا، برنامه دولت توسعه روابط اقتصادی و سیاسی با آنها است. هدف دولت بازدید از 10 تا 15 کشور آفریقایی است و تا پایان سال دو سفر دیگر به آفریقا انجام می شود و دو رئیس جمهور آفریقایی نیز به ایران می آیند. آفریقا بازار مصرف خوبی دارد و برای ایران درآمدزایی دارد. قیمت خدمات ایران در عین کیفیت بالا نسبت به سایر کشورها ارزانتر است. به بهانه سفر رئیس جمهور به قاره آفریقا به بررسی روابط تجاری دو کشور و چشم انداز همکاری های اقتصادی ایران و آفریقا در صنعت خودرو می پردازیم.
در همین رابطه حسن کریمی سنجری، کارشناس صنعت و بازار خودرو کشور در گفت وگو با ای بی اس نیوز، اظهار کرد: قاره سبز آفریقا با وسعتی بیش از 30 میلیون کیلومتر مربع، 55 کشور عضو سازمان ملل است. . طبیعتا جمعیت یک میلیارد و 300 میلیونی این قاره بازار بسیار خوبی برای کالاهای هر کشوری از جمله ایران است. البته شرط موفقیت در بازارهای صادراتی این مناطق، شناخت کامل فرهنگ این کشورها و همچنین تلاش برای تقویت پایه اقتصادی و قدرت خرید جمعیت این مناطق است.
وی افزود: اگرچه برخی از بزرگترین شرکتهای خودروسازی جهان مانند پژو و فورد با سرمایهگذاری محدود در چند کشور آفریقایی مانند نیجریه، غنا، آفریقای جنوبی، اتیوپی، تلاش کردهاند تا حضور خود را در بازارهای اقتصادی این مناطق گسترش دهند. و مراکش برای حدود ده سال است، اما این حضور امکان توسعه خودروسازان محلی یا تامین کنندگان تجهیزات را از نظر فناوری و کیفیت فراهم نکرده است. از آنجایی که سطح کیفیت و تکنولوژی به گونه ای است که محصولات تولید شده در این مناطق اجازه ورود به کشورهای توسعه یافته را ندارند.
این کارشناس صنعت خودرو گفت: مهمترین دلیل این مشکل را باید در ضعف امنیتی و بی ثباتی سیاسی و اقتصادی در اکثر کشورهای آفریقایی جست. این امر باعث شد تا سرمایه داران بزرگ خارجی و شرکت های فناوری علاقه خود را به حضور چشمگیر در این کشورها از دست بدهند. داده های سازمان جهانی خودرو نیز این مشکل را تایید می کند. همانطور که این داده ها نشان می دهد که در سال 2023، تعداد خودروهای سوختی و الکتریکی تولید شده در قاره آفریقا 1.2 میلیون دستگاه و تنها 1٪ از کل تولید جهانی است.
کریمی سنجری خاطرنشان کرد: البته یکی دیگر از دلایل عدم تمایل خودروسازان بزرگ جهانی به حضور در مناطق آفریقا، جذابیت بیشتر سرمایه گذاری در سایر جغرافیاهای نوظهور مانند آمریکای جنوبی و آمریکا، شرق آسیا است. در همین حال، قاره آفریقا با وجود نرخ رشد جمعیت و نیروی کار جوان و همچنین توسعه نیافتگی شبکه حمل و نقل عمومی، تقاضای بالقوه ای برای استفاده از خودروهای شخصی دارد.
افزایش تقاضا برای خودروهای ایرانی در آفریقا نیازمند برنامه مهندسی دقیق است
وی ادامه داد: جدا از مشکل بی ثباتی و نبود امنیت کافی، شاید مهمترین چالش در مسیر کمبود تقاضا در کشورهای آفریقایی وضعیت اقتصادی خانوارهای این مناطق و عدم قدرت خرید آنها باشد. با وجود عدم حضور شرکت های بزرگ خودروسازی و قطعه سازی در دنیا، این موضوع می تواند برای شرکت های خودروسازی ایرانی نویدبخش باشد تا این شرکت ها در صورت داشتن برنامه ریزی دقیق و رعایت پیش نیازهای مهندسی، اقدام به ساخت خودرو یا قطعات کنند. کارخانه تولید و ایجاد شغل در مناطق با پتانسیل به گسترش طبقات متوسط اقتصادی در کشورهای آفریقایی کمک می کند و در نتیجه به افزایش قدرت خرید جوامع آفریقایی و ایجاد تقاضا کمک می کند. البته تجربه ناموفق تولید خودرو در سنگال باید با دقت بیشتری مورد توجه قرار گیرد تا ارزش سرمایه گذاری به راحتی هدر نرود.
سنگال درخواست 40 هزار دستگاه خودرو سایپا دارد
این کارشناس صنعت خودرو گفت: بررسی ها نشان می دهد راه اندازی کارخانه در سنگال حدود 90 میلیون دلار برای کشور هزینه داشته است و اگر هزینه می شد به جای ملاحظات سیاسی امروز با چنین آزمایش بی نتیجه ای به مطالعات مهندسی تفصیلی توجه می شد. ما مواجه نشدیم. اما هیئت اقتصادی سنگال در سفر اخیر خود به تهران و بازدید از خطوط تولید شرکت سایپا، درخواست خرید 40 هزار دستگاه خودرو از گروه خودروسازی سایپا را داشت.
وی ادامه داد: بر اساس برنامه ریزی انجام شده طی 10 سال 3000 دستگاه خودرو شاهین برای ناوگان تاکسیرانی و 1000 دستگاه خودرو زامیاد برای حمل و نقل درون شهری، یدک کش و اطفای حریق به این کشور صادر می شود. مرحله اول.
کریمی سنجری در پایان خاطرنشان کرد: بررسی ها و اتفاقات غرب آفریقا حاکی از شکل گیری حرکت هایی برای تشکیل اتحادیه اقتصادی در اطراف کشورهای این منطقه است. وی گفت: طبیعی است که در صورت وجود چنین تشکل هایی، انتقال کالا بین کشورهای آفریقایی با معافیت گمرکی و کاهش تعرفه انجام می شود. این سوال می تواند اهمیت و مزیت سرمایه گذاری کشورمان را حتی در یکی از کشورهای این حوزه ها دو چندان کند. بنابراین وزارت دفاع به عنوان متولی صنعت خودرو باید برای حضور پررنگ تولیدات داخلی در آفریقا مسیر و هدف بلندمدتی را ترسیم کند.
انتهای پیام