یکی از اعضای شورای نگهبان گفت: احراز صلاحیت ها طبق قانون است و امیدواریم در پایان سال شاهد برگزاری انتخابات پرشور با مشارکت گسترده مردم باشیم.
به گزارش ای بی اس نیوز، به نقل از پایگاه اطلاع رسانی شورای نگهبان، خیرالله پروین عضو شورای نگهبان در اولین همایش دو روزه اعضای هیأت های نظارت استان های سراسر کشور که پنجشنبه و جمعه برگزار شد، حضور یافت. 15 و 17 اردیبهشت 1402 تحت عنوان «انتخابات قوی، منظم و مؤثر» در مشهد. مقدسی گفت: انتخابات دوازدهمین دوره شورای اسلامی و ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری که روز جمعه 20 اسفند 1402 برگزار می شود بسیار مهم و تعیین کننده است.
وی سپس بند 15 سیاست انتخاباتی ابلاغی رهبر معظم انقلاب در خصوص «حقوق بشر» را مورد تاکید قرار داد و گفت: حقوق بشر یکی از مهمترین موضوعات در حوزه حقوق عمومی اسلام است. این موضوع در برگزاری انتخابات سالم و موثر نقش دارد و اثربخشی نقش مردم را برجسته خواهد کرد.
پروین با اشاره به تاکیدات مقام معظم رهبری در این زمینه گفت: حفظ آزادی و سلامت انتخابات، حفظ حق انتخاب آزاد و حفظ آرای مردم از حقوق مردم است.
این عضو شورای نگهبان با تاکید بر اینکه حق مردم در اجرا و نظارت بر انتخابات باید رعایت شود، گفت: بی طرفی کامل رهبران و ناظران و برخورد موثر با متخلفان نیز مطابق قانون مردم است. .
وی تاکید کرد: حقوق مردم در تمامی مراحل انتخابات مانند ثبت نام، بررسی صلاحیت، آگهی، برگزاری و شمارش آرا باید رعایت شود.
این عضو هیات علمی دانشگاه تهران در بخشی دیگر از سخنان خود به تشریح مولفه های حقوق بشر و تعریف آن پرداخت. وی در این باره گفت: قانون شخصی یک گزاره دینی و برگرفته از آیات و روایات است. این موضوع فقهی حوزه های دیگری مانند حقوق، سیاست و انتخابات را تحت تأثیر قرار داده است.
پروین افزود: حق مردم در عرصه انتخابات بیانگر تحقق اجتهاد پویا در امور رهبری یا حاکمیت است.
این حقوقدان عضو شورای نگهبان تاکید کرد: در نظام جمهوری اسلامی ایران ارزش کرامت انسانی بر اساس بند ششم اصل دوم قانون اساسی است. این سؤال اساساً فقهی است، اما در ادبیات حقوقی و در بحث انتخابات نیز وجود دارد.
وی گفت: از سوی دیگر در علم حقوق عمومی با مسئله شهروندی مواجه هستیم که با توجه به توسعه فضای مجازی و … شاهد گسترش مضامین مرتبط با حقوق شهروندی هستیم. چون فقه و فقه ما پویاست، بحث حقوق بشر نیز وارد بحث حقوق شهروندی شده است.
پروین در ادامه به تفاوت مبانی نظام های دینی با سایر نظام ها اشاره کرد و گفت: اگرچه نظام های دینی ممکن است از نظر حکمرانی با نظام های غیر دینی اشتراکاتی داشته باشند، اما مبانی آنها بسیار متفاوت است.
وی سپس گفت: در هر نظامی بحث تعارض و حل آن وجود دارد، اما در نظام اسلامی حل تعارض بر اساس عدالت و مصالح شهروندان مطلوب است. در نظام اسلامی ارزش انسان به عنوان انسان در نظر گرفته شده است که با نگاه اومانیستی متفاوت است.
این استاد دانشگاه تهران گفت: در اندیشه سیاسی اسلام، اشاره به فرد به عنوان عضوی از جامعه مبتنی بر دیدگاه های عرفی نیست، بلکه پذیرش حق رای به عنوان یک حق انسانی از ویژگی های بارز آن است. اندیشه سیاسی اسلامی با موقعیت های معمولی.
وی با بیان اینکه در اسلام بعد از توحید، هیچ موضوعی به اندازه حق و عدالت اهمیت ندارد، گفت: از دیدگاه اسلام، توحید همه شئون زندگی انسان را شامل می شود; حقوق شخصی هم همینطور است. در روایات آمده است که احقاق حقوق مردم در روز قیامت دشوارتر از احقاق حق الله است. بنابراین باید به موضوع حقوق بشر که شامل حقوق مالی و غیرمالی افراد می شود توجه ویژه ای شود.
این عضو شورای نگهبان سپس درباره مبانی نظری حقوق بشر بیان کرد: کرامت انسانی یکی از مبانی حقوق بشر است. کرامت نیز کرامت اکتسابی است; چون هرکسی کرامت ذاتی دارد. کرامت انسانی با تکامل انسان سازگار است. احترام اجتماعی برای انسان ها و همه شهروندان باید حفظ شود.
وی افزود: هر انسانی باید این فرصت را داشته باشد که مانند دیگران اثرگذار باشد. انسان باید امکانات موجود را داشته باشد تا بتواند به کمال مطلوب دست یابد. برخی از کارشناسان بر این باورند که حق کرامت یکی از حقوق اساسی بشر است و پس از سایر حقوق مانند حق رای در رتبه دوم قرار دارد.
پروین پایه دوم را حق تعیین سرنوشت اعلام کرد و گفت: حق تعیین سرنوشت در بحث آزادی مطرح می شود; این بدان معناست که انسان را نباید مجبور به اطاعت از دیگران کرد.
این عضو شورای نگهبان تاکید کرد: نظام های حقوقی عرفی، حق رای را به عنوان یک امتیاز بر اساس قانون قرار داده اند، اما در اندیشه سیاسی اسلام، حقی است که مالک هم می تواند از آن استفاده کند و هم از آن سلب کند.
پروین در پایان سخنان خود گفت: در تمام نظام های حقوقی و سیاسی دنیا معیارها و صلاحیت هایی برای به قدرت رسیدن افراد مشخص شده است و نهادهای نظارتی در این زمینه وجود دارد. در نظام جمهوری اسلامی ایران، نهاد شورای نگهبان وظیفه بررسی صلاحیت ها و نظارت بر روند برگزاری انتخابات را بر عهده دارد.
وی ادامه داد: بررسی صلاحیت ها طبق قانون انجام می شود و امیدواریم در پایان سال شاهد برگزاری پرشور انتخابات با مشارکت گسترده مردم باشیم.
انتهای پیام