اخبار اقتصادی روز

صادرات مرغ با هدف دستیابی به تعادل بازار و ایجاد درآمد ارزی

بر اساس آمارها، با احتساب سرانه مصرف 30 تا 32 کیلوگرم مرغ برای هر نفر و استفاده حداکثری از ظرفیت واحدهای مرغداری، ظرفیت تولید سالانه بین 3 میلیون تا 3 میلیون و 200 هزار تن مرغ در کشور وجود دارد. برای تولید حداقل یک میلیون تن مرغ مازاد باید برنامه ای برای کاهش صادرات در نظر گرفته شود تا تراز تجاری صنعت به سمت مثبت حرکت کند.

وزارت جهاد در ماه های اخیر سیاست افزایش جوجه کشی ماهانه از 150 به 170 میلیون قطعه را در راستای تنظیم بازار اتخاذ کرده است که با احتساب مصرف داخلی، این میزان تولید بیش از نیاز کشور است. نیازی به واردات نیست، نه تنها به خاطر ذخایر استراتژیک، بلکه باید صادرات مستمر را به عنوان راهکاری موثر برای تثبیت تولید و ساماندهی بازار دنبال کرد تا با اعمال حمایت های لازم از صادرات، بازارهای جدید را حتی به بازار عرضه کند. خارج از منطقه که در صورت تحقق، ارز قابل توجهی به همراه خواهد داشت.

مجتبی نوروزی رئیس سازمان دامپزشکی در این خصوص به ای بی اس نیوز گفت: طبق آمار طی دو ماه گذشته بیش از هزار تن مرغ به عراق صادر شده است. می خواهیم مرغ را به صورت رده صادر کنیم چرا که با زیرساخت های موجود واحدهای مرغداری می توان سالانه 300 هزار تن مرغ صادر کرد. بنابراین با افزایش تعداد جوجه کشی ها می توان بخشی از نیاز 2 میلیون و 200 هزار تنی جوجه کشورهای اطراف را تامین کرد.

رئیس سازمان دامپزشکی افزود: سالانه 3.6 سیکل جوجه کشی در واحدهای طیور انجام می شود که اگر به 4 سیکل به میزان 170 میلیون قطعه جوجه کشی برسانیم، مازاد تولید باید به بازارهای هدف صادر شود. اگر با زیرساخت های موجود تعداد جوجه کشی ها را به 6 دوره برسانیم، امکان صادرات جوجه به میزان یک میلیون تن و حتی تولید جوجه های سایز کامل وجود دارد.

ادامه صادرات مرغ باید در دستور کار قرار گیرد

در ادامه علی الابراهیمی مدیر عامل اتحادیه مرغداران شهرستان گشتی نیز گفت: مرغداران در راستای سیاست وزارت جهاد جوجه ریزی را افزایش دادند و در نتیجه و با توجه به افزایش تولید، موفق به تصویب شدیم. ماه های پرمشغله بدون استرس مرغداران با وجود سرمایه گذاری زیاد به دلیل افزایش تعداد جوجه کشی ها نه تنها سودی نمی برند بلکه ضرر هم می کنند که ادامه این روند تولید با چالش مواجه خواهد شد.

ابراهیمی ادامه داد: بر اساس سیاست وزارت جهاد باید برنامه ریزی ها به گونه ای باشد که مازاد تولید به بازارهای هدف صادر شود، البته این امر از قبل از عید آغاز شده است، اما پیش بینی می شود روند صادرات تسریع شود.

مدیرعامل اتحادیه مرغداران در گشتی با بیان اینکه جمع آوری و خرید تضمینی تاثیر موقتی در کاهش ضرر و زیان مرغداران دارد، تصریح کرد: در شرایط فعلی امکان جمع آوری کل مازاد از طریق یارانه وجود ندارد و در از طرفی مرغ جمع آوری شده باید در نقطه ای به بازار عرضه شود به این ترتیب جمع آوری جوجه های مازاد با حمایت از امور دام تاثیر مقطعی دارد.

وی صادرات مرغ را موثرترین راه برای ساماندهی بازار دانست و گفت: موثرترین راه برای بالا نگه داشتن تولید مرغ در کشور برای تامین نیاز مرغداران این است که زمینه صادرات مستمر به کشورهای جهان را فراهم کنیم. منطقه و فراتر از آن که علاوه بر تولید ارز به افزایش فرصت های شغلی نیز کمک می کند.

با توسعه صادرات مرغ نیازی به استفاده از درآمدهای نفتی برای واردات نهاده نیست

بر اساس آمار اعلام شده حدود 140 میلیون جوجه در فروردین ماه جوجه ریزی شده است و بر اساس تخم هایی که وارد دستگاه شده است، تخمین ها حاکی از آن است که جوجه ریزی در اردیبهشت ماه به همین تعداد خواهد رسید، در حالی که جوجه ریزی بین 125 تا 130 میلیون خواهد بود. جوجه ها پاسخگوی نیازهای کشور به منظور حفظ تولید هستند.

ارسلان قاسمی، رئیس کمیته کشاورزی اتاق تعاون گفت: برآوردها حاکی از آن است که تا پایان سال حداقل 300 تا 350 هزار تن مرغ صادر می شود که به این معناست که صادرات مرغ با احتساب 2 دلار به ازای هر کیلوگرم درآمد حاصل می شود. حداقل 600 میلیون دلار ارز و تراز صنعت طیور به سمت مثبت حرکت می کند، یعنی دیگر نیازی به استفاده از درآمدهای نفتی برای واردات نهاده های دامی نیست.

رئیس سازمان کشاورزی اتاق تعاون با بیان اینکه 60 تا 70 درصد صنعت طیور متکی به درآمدهای نفتی است، تصریح کرد: به دلیل سیاست وزیر جهاد برای افزایش جوجه مرغ پس از سال هاست. صادرات از اسفند آغاز شد و با ادامه این روند، در اسفندماه نتایج ملموسی به دست آمد که مرغ فقط به عراق صادر شد، اما در نظر داریم مرغ را به صورت مستمر به سایر بازارهای کشورهای همسایه صادر کنیم.

امکان صادرات بیش از 600 هزار تن مرغ به بازارهای هدف

حبیب اسلام نژاد کارشناس صنعت طیور و مدیرعامل اسبق اتحادیه مرغداران گفت: بر اساس آمار نیاز کشور به ۷۵۰۰ تن در روز معادل ۲۲۰ تا ۲۳۰ هزار تن گوشت مرغ در ماه است که این میزان است. معادل 130 میلیون قطعه ماهیانه 150 میلیون قطعه جوجه ریزی می شود که به دلایل زیادی از جمله کمبود جوجه نمی توان این مقدار را از طریق واردات تامین کرد. تا 150 میلیون قطعه، بازاری برای این حجم تولید وجود ندارد.

اسماعیل نژاد با بیان اینکه در صادرات مرغ باید عوامل متعددی در نظر گرفته شود، اضافه کرد: اولین عامل برای صادرات کاهش قیمت تمام شده تولید است و تصمیم گیری در خصوص تعیین زمان و تعرفه های صادراتی باید همیشه لغو شود تا صادرات مستمر برنامه ریزی شود و وجود داشته باشد. چالشی نیست و آماری وجود دارد که از ظرفیت تولید بیش از 3 میلیون تن مرغ در کشور حکایت دارد و در صورت بهره برداری مناسب از پتانسیل آن، صادرات بیش از 600 هزار تن مرغ به بازارهای هدف امکان پذیر است. .

با توجه به جوجه ریزی در ماه های اخیر، بازار مرغ با ثبات و آرام است، به گونه ای که با وجود گذشت سالیان گذشته، نه تنها برای تامین ذخایر استراتژیک و تنظیم بازار داخلی، بلکه از اواخر سال گذشته دیگر نیازی به واردات نداریم. پس از 25 تا 26 سال صادرات مرغ متوقف شد و امید است با حمایت های لازم و برنامه ریزی های مناسب صادرات مستمر و پایدار دنبال شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *