انتهای پیام
محمدحسین پاپالی یزدی در گفت وگو با ای بی اس نیوز، ضعف مبانی قانونی را عامل مدیریت مصرف آب در بخش کشاورزی دانست و گفت: لازم است شرکت های ملی دانش بنیان نسبت به طراحی و مکان یابی آبیاری نوین اقدام کنند. تجهیزات و ابزار و برای بهبود کشاورزی کشور این سیستم را تجهیز می کند.
پاپلی نبود زنجیره تامین، تولید، بازاریابی و ارزش افزوده مواد کشاورزی را یکی دیگر از نقاط ضعف جدی در مصرف آب بخش کشاورزی دانست و گفت: رویکرد خام فروشی محصولات کشاورزی در بازار جهانی تغییر کرده و کشورها با استفاده از دانش و فناوری روز، محصولات فرآوری شده را با ارزش اقتصادی و کارایی بیشتری به بازارها عرضه می کنند، به عنوان مثال به جای خام فروشی گوجه فرنگی با تولید پروتئین هسته گوجه فرنگی، بازارهای بین المللی را تسخیر می کنند و آب و خاک را ارزان نمی فروشند.
وی تعاونی های روستایی را یکی از موانع جدی در این مسیر برشمرد و گفت: این بخش بدون شناخت کافی از بازار فروش، کشاورزان را مجبور به تولید بیشتر می کند، اقدامی که گاهی منجر به تولید بی رویه و هدر رفت منابع آب می شود.
پاپلی در پاسخ به این سوال که آیا قنات به عنوان یک سازوکار قدیمی در این کشور می تواند مشکل آب را در بخش کشاورزی امروز حل کند؟ وی بیان کرد: قنات ها به عنوان یک فرهنگ و تمدن 1700 ساله دیگر نمی توانند پاسخگو باشند و آب مورد نیاز جمعیت فعلی کشور را تامین کنند، اما الگوی مدیریتی که در استفاده از آب قنات ها به کار گرفته شده است، می تواند باشد. استفاده بهینه .
یک پژوهشگر حوزه آب و قنات گفت: نحوه و میزان مصرف آب در مصالح برنامه سوم توسعه مورد توجه و حائز اهمیت بوده و در برنامه چهارم و سایر برنامه ها مشکل مهمی در نظر گرفته شده است. کاهش 25 درصدی مصرف آب در بخش کشاورزی تا پایان برنامه، اما تاکنون این اهداف به طور کامل و دقیق اجرا نشده است.
وی ادامه داد: در این برنامه ها آمده است که بیشتر آبیاری باید تحت فشار باشد، این قانون در بخش خصوصی و در مزارع بزرگ در سطح 800 تا 1000 هکتار در خراسان، مرودشت، آذربایجان و مزارع تحت نظارت اعمال می شود. بنیاد مصطفان و جانبازان و آستان قدس رضوی. اجرا شد و آبیاری به صورت آبیاری قطره ای، دیم انجام شد، اما به دلیل سرمایه بر بودن، نبود متخصص، ابزار و تکنولوژی این قانون در سطح وسیع اجرا نشده است.
این پژوهشگر خاطرنشان کرد: از آنجایی که این فناوری های روز وارداتی هستند و برای کشور مقرون به صرفه نیستند. وی گفت: می توان از بنگاه های دانش بنیان بهره برد و با جانمایی و استفاده از دانش داخلی، ابزار و فناوری های لازم را در داخل کشور طراحی و توسط شرکت های صنعتی ملی با تامین اعتبارات لازم تولید کرد.
این پژوهشگر حوزه آب و قنات گفت: نکته مهم و قابل توجه در قنات، نظمی است که بین زمان، مکان و سرمایه ایجاد شده است و می توان از آنها به عنوان یک ساختار مدیریت دقیق در مدیریت منابع آب استفاده کرد.
وی بیان کرد: تبیین شرایط فعلی و ظرفیت های آبی موجود کشور به صورت شفاف و دقیق برای مردم و کشاورزان و اطمینان از عدم کاهش درآمد آنها با کاهش مصرف و همچنین ارتقاء بسیار مهم است. که با کاهش مصرف آب، سطح کشاورزی بازآرایی نمی شود و در مقیاس و هکتار بیشتر تولید می کند.
وی ادامه داد: استفاده از آب در قنات ها به حدی بوده است که با وجود 1200 شریک آبی با میزان مصرف 2 دقیقه تا 6 ساعت توانسته اند 1700 سال در کشور کم آب به حیات خود ادامه دهند. منابع آب این قنات ها با 3 یا 4 نفر بدون تفاوت و تاخیر در دوره 12 روزه مدیریت می شد و باعث آبیاری مزارع و کاهش سربار شد.
پاپلی افزایش تولید محصولات کشاورزی و ایجاد امنیت غذایی را از وظایف وزارت جهاد کشاورزی و حفاظت از منابع آب را وظیفه وزارت نیرو برشمرد و گفت: مهمترین و اساسی ترین آن هماهنگی است. و تعامل ساختمانی بین وزارت نیرو و جهاد کشاورزی به منظور اجرای قوانین و تفاهم نامه های موجود.