سایر موضوعات

شوک قیمت محصولات دامی بر امنیت غذایی

یک تیم تحقیقاتی چهار نفره از دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری و دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان در این زمینه تحقیقاتی انجام دادند که در آن اثرات شوک قیمتی و تولید محصولات دامی بر امنیت غذایی مورد بررسی قرار گرفته است. .

انتهای پیام

به گفته این محققان، «نتایج تحقیقات ما نشان داد که اثرات منفی افزایش قیمت محصولات دامی بر امنیت غذایی را می توان تا حدی با افزایش 17 درصدی درآمد خانوار با فرض ثبات قیمت سایر مواد غذایی اصلاح کرد، اما وضعیت نگران کننده امنیت غذایی خانوارهای روستایی فقیر قوی است. او خودش خواهد ماند.

به گفته مجتبی مظریان، دانشیار و محقق گروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری و همکارانش، «با افزایش 30 درصدی قیمت محصولات دامی، میانگین کالری دریافتی خانوارهای روستایی فقیر حدود 51 درصد کاهش خواهد یافت. البته این نتیجه نشان می دهد که محصولات دامی جزء دارایی های ضروری خانوارهای فقیر محسوب نمی شوند.

این نتایج پژوهشی که بار دیگر بر اهمیت توجه بیشتر به اقشار کم درآمد در مواجهه با روند سرسام آور افزایش قیمت ها تاکید می کند، در فصلنامه «اقتصاد کشاورزی» متعلق به انجمن اقتصاد کشاورزی ایران منتشر شد.

در این پژوهش که با هدف بررسی امنیت غذایی گروه‌های درآمدی مختلف شهری و روستایی در نتیجه شوک‌های تولید، قیمت و درآمد محصولات دامی انجام شد، اطلاعات مورد نیاز از داده‌های بهای تمام شده و درآمد خام به‌دست آمد. تعداد خانوارهای شهری و روستایی طی سال های 1386 تا 1396 از مرکز آمار ایران استخراج شد.

به گفته کارشناسان، سنجش امنیت غذایی موضوعی بسیار پیچیده است که از تمرکز بر تامین مواد غذایی در سطوح ملی، منطقه ای و جهانی تا تحلیل مفاهیم تقاضای غذا و دسترسی به غذا، در مقیاس خانگی و فردی گسترش یافته است. امروزه با توجه به رشد جمعیت، تغییرات رژیم غذایی و کاهش قابلیت های محیطی، دستیابی به امنیت غذایی بسیار دشوارتر از دهه های اخیر شده است. بر اساس پیش‌بینی‌های سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد یا فائو، برای تغذیه 9 میلیارد نفر از ساکنان کره زمین در سال 2050، نیاز به تولید دو برابر مقدار فعلی محصولات کشاورزی و پرورش است. در کشور ما ایران نیز با توجه به جمعیت بیش از 80 میلیونی و رشد جمعیت 1.6 درصدی مقوله امنیت غذایی بسیار حائز اهمیت است و توجه جدی محققان و مسئولان را می طلبد.

محققان کشور در پژوهشی جدید به بررسی اثرات شوک های قیمتی و تولید محصولات دامی بر امنیت غذایی اقشار مختلف کشور پرداخته و توصیه هایی در این زمینه ارائه کردند.

به گزارش ای بی اس نیوز، غذا یکی از مهم ترین نیازهای اساسی انسان برای بقا است و تامین آن در دسته امنیت غذایی قرار می گیرد. مسئله امنیت غذایی از قرن شانزدهم میلادی جایگاه ویژه ای را در فرآیندهای اقتصادی و سیاسی به خود اختصاص داده است. طبق تعریف اجلاس جهانی غذا در سال 1991، امنیت غذایی زمانی حاصل می شود که دسترسی فیزیکی و اقتصادی به غذای کافی، ایمن و مغذی برای رفع حداقل نیازهای اولیه اعضای خانواده وجود داشته باشد. امنیت غذایی یکی از نظریه های جدید امنیت به شمار می رود که از نظر امنیت ملی و بین المللی از اهمیت و اثربخشی بالایی برخوردار است.

از آنجایی که برای تامین کالری لازم به آسیب پذیرترین لایه های جامعه در برابر شوک های تولیدی و قیمتی، همین افزایش درآمد اسمی این گروه از خانوارها نسبت به سایر لایه های جامعه کافی نیست و لازم است که متفاوت باشد. سناریوها شامل اعطای سبدهای غذایی حمایتی و افزایش بیشتر درآمد اسمی نسبت به سایر گروه‌های خانوار است. در این راستا تاکید می شود که برای مدیریت تقاضای خانوارها باید از ترکیب سیاست های قیمتی و درآمدی استفاده شود.

نتایج این مطالعه نشان داد که امنیت غذایی جامعه عمدتاً متاثر از شوک قیمتی محصولات دامی است و در بین گروه‌های درآمدی مختلف شهری و روستایی، خانوارهای روستایی فقیر بیشترین آسیب را از افزایش قیمت محصولات دامی خواهند دید.

نوشته های مشابه

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا