11:37 – 26 جولای 1403
هادی حقچانس کارشناس مالیاتی در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی ای بی اس نیوز، درباره مصوبه جدید هیات وزیران مبنی بر اعطای حق خرج مالیات به مودیان گفت: فلسفه وصول مالیات این است که دولت ها، کسانی که تصمیم میگیرند وقتی جامعه به محصولی نیاز دارد چه کالایی تولید شود، دولت برای این محصول یا خدمات، میزان مالیات کمتری را محاسبه میکند، یا زمانی که محصول مضر است، مالیات بیشتری از آن محصول دریافت میشود. در واقع مالیات ابزاری برای تعیین محصولی است که در جامعه تولید می شود.
وی بیان کرد: دومین راه برای پرداخت مالیات، پرداخت مالیات برای توسعه زیرساخت ها است، به عنوان مثال حوزه سلامت، آموزش ورزش و غیره. در حال حاضر برخی از شرکت ها مجاز به هزینه در باشگاه های ورزشی هستند و هزینه های باشگاه های ورزشی که توسط شرکت های اقتصادی تامین مالی می شوند شامل مالیات شرکت در نظر گرفته شده است.
حقچانس افزود: فردی که مالیات می پردازد وقتی مشخص می کند که این مالیات برای مثال صرف ساخت بیمارستان می شود انگیزه پیدا می کند و این انگیزه برای مودیان موضوع ماده 100 ایجاد می کند. ذهنیت ایرانی ها این است که مالیاتی که هست. پرداخت شده مشخص نیست کجا و چگونه هزینه می شود؟ این سوالات نیز در ذهن مردم وجود دارد که آیا این مالیاتی که پرداخت می شود صرف بهره وری می شود؟ آیا این مالیات صرف توسعه زیرساخت های فرهنگی، اجتماعی، ورزشی، درمانی و آموزشی می شود؟
این کارشناس اقتصادی گفت: اگر یک موسسه اقتصادی متوجه شود که مالیات پرداخت کرده و از این مالیات برای ساخت مدرسه در منطقه محروم یا ساخت ورزشگاه استفاده کند، قطعا مشوق های مالیاتی برای پرداخت مالیات بیشتر را افزایش می دهد.
وی تصریح کرد: اعطای اختیار به مشمولان تفاهم نامه ماده 100 برای تعیین محل مالیات کردی در واقع نوعی حکمرانی مردم به شیوه مالیات کردی و تحدید حاکمیت دولت در حوزه مالیاتی است. مجلس و دولت افتخار می کنند که نماینده مردم هستند و به نمایندگی از مردم تصمیم می گیرند که چه باید کرد و چه نباید کرد، اما وقتی مردم مالیات می دهند و می گویند این مالیات در چه پروژه ای باید اجرا شود و هزینه شود زیرا نظر مستقیم از مردم بسیار بهتر و موثرتر است. مثلاً به جای اینکه وکیل تصمیم بگیرد که چگونه این مالیات را خرج کند، خود مردم هستند که تصمیم می گیرند، البته این روش منطقی تر و عاقلانه تر است.
خبرنگار: کبری عزیزم