سالم الخبر: معاون توسعه و مدیریت منابع سازمان غذا و دارو گفت: امسال یک میلیارد و 400 میلیون دلار برای تامین نقدینگی حوزه دارو اختصاص یافت اما یک میلیون و 500 هزار دلار اختصاص یافت. شرکت های دارویی و تجهیزاتی نتوانستند نقدینگی حدود 350 میلیون دلاری را تامین کنند و سپس ارز خریداری کنند.
فرشتی میرزازاده درباره تخصیص ارزی و اعتباری به این سازمان برای تامین دارو، تجهیزات و ملزومات پزشکی و همچنین شیرخشک بعد از حدود شش ماه از سال جاری گفت: تخصیص ارز توسط بانک مرکزی انجام می شود اما مابه التفاوت ارز مورد استفاده در اجرای طرح دروار توسط سازمان برنامه پرداخت می شود
وی با بیان اینکه برای امسال بر اساس تفاهم نامه ای که با بانک مرکزی و سازمان برنامه بودجه منعقد شده است، حدود 600 میلیون دلار ارز 4200 تومانی (ارز ترجیحی) داریم و در مجموع حدود 4 میلیارد دلار ارز خوراکی است. به سازمان دارو که شامل محصولات سلامت محور است، پول دارو، تجهیزات، ملزومات پزشکی و شیرخشک پرداخت می شود.
معاون توسعه و مدیریت منابع سازمان غذا و دارو با اشاره به اینکه معمولاً درخواست سازمان غذا و دارو برای اختصاص 70 درصد ارز مربوط به کالاهای سلامت محور در نیمه اول سال است. وی افزود: زیرا خریدها باید تکمیل شود و فرآیندهای اجرایی مربوط به ثبت نام، درخواست، حواله بانکی، ورود کالا به گمرک و ترخیص آنها زمان زیادی می برد. لذا پیشنهاد می شود در ابتدای سال 70 درصد ارز فائو تخصیص یابد تا با اقدامات به موقع برای خرید و انجام عملیات مربوطه، موجودی اقلام مربوطه تا پایان سال جاری در کشور موجود باشد. سال است و هیچ مشکلی در امور جاری پزشکی و بهداشتی وجود نخواهد داشت.
وضعیت پرداخت ارز حمایتی دارو و وجوه داروساز
وی در خصوص روند تخصیص ارز در سال جاری گفت: امسال نیز مانند سال های گذشته بانک مرکزی در حال همکاری است. اگرچه در ابتدای سال تخصیص ارز با تاخیر انجام شد، اما پس از ماه های اردیبهشت و خرداد، تخصیص ارز به طور منظم انجام شد و حدود 1.5 میلیارد دلار به سازمان غذا و دارو اختصاص یافت.
میرزازاده همچنین از پرداخت مابه التفاوت ارزی پروژه دروار خبر داد
وی گفت: تا پایان تیرماه 15 هیمت (15 هزار میلیارد تومان) در این حوزه تخصیص داده شده بود، اما از آنجایی که منبع منابع این امر یک سازمان هدف است و منابع به سازمان هدف مرتبط است، پیشنهاد می شود. منابع دروار به سختی و در عین حال در حال اجرا بود. تاکنون 13.5 درصد از 15 تلاش تخصیص یافته محقق شده است و به همین دلیل برخی از اسناد بدهی شرکت های بیمه به مراکز درمانی یا داروخانه ها پرداخت نشده است.
«سلامت» نیازمند توجه ویژه دولت است
وی در این خصوص افزود: امیدواریم با کمک سازمان برنامه و اهتمام ویژه رئیس جمهور و وزیر بهداشت به بهداشت، درمان و رفع مشکلات مردم در این حوزه، این موضوع نیز حل شود. به این ترتیب می توان منابع مربوطه را سریعتر به سازمان هدف تخصیص داد و سازمان هدف می تواند پرداخت ها را به موقع به داروساز انجام دهد. زیرا داروخانه ها و شرکت های دارویی در این زمینه با مشکلات زیادی مواجه هستند و پرداخت به موقع برای این حوزه بسیار سودمند خواهد بود.
کمبود نقدینگی مهمترین چالش شرکت های دارویی است
میرزازاده کمبود نقدینگی را مهم ترین مشکل پیش روی شرکت های دارویی دانست و درباره تخصیص ارز و تسهیلات بانکی که تامین کننده نقدینگی در بخش دارویی محسوب می شود، گفت: برای امسال یک میلیارد و 400 میلیون دلار ارز خارجی در نظر گرفته شده است. ارز تخصیص داده شد، اما این ذخیره یک میلیارد و 50 میلیون دلار است، یعنی شرکت های دارویی این تجهیزات نتوانستند نقدینگی حدود 350 میلیون دلاری را تامین کنند و سپس ارز خریداری کنند. برای این منظور راهکاری که پیشنهاد دادیم این بود که بانک مرکزی به شرکت ها تسهیلات اعطا کند تا شرکت ها بتوانند سفارش دهند و کالا وارد کنند و پس از فروش کالا، تسهیلات خود را تسویه کنند.
معاون توسعه و مدیریت منابع سازمان غذا و دارو اضافه کرد: در این راستا پیشنهادی را به دولت ارسال کردیم تا حدود 100 تسهیلات حفاظتی برای شرکت های دارویی و تجهیزات پزشکی در ستاد تنظیم بازار ارائه شود. 50 درصد این مبلغ مصوب شده است و اکنون در این زمینه با بانک مرکزی سروکار داریم. همچنین لیست شرکت هایی که باید این تسهیلات را دریافت کنند را به بانک مرکزی اعلام کرده ایم.
بانک مرکزی سهم هر یک از بانک ها و شرکت های عامل را تعیین می کند تا بتوانند این تسهیلات را دریافت کنند. این فرآیند در حال اجراست و در صورت اجرا بخشی از نقدینگی شرکت ها تامین می شود.
ناهماهنگی منابع و هزینه های دارویی
وی درباره منابع پروژه دوربرگردان گفت: درخواست سازمان برای اجرای طرح دوربرگردان در سال جاری 125 تلاش بوده است. بنابراین در صورتی که سکه تجهیزات و ملزومات پزشکی امسال نیز طبق قانون به بازار عرضه شود، مجموع آن برای رشته دارو، تجهیزات و ملزومات پزشکی و همچنین شیرخشک، 125 همات حداقل مقدار مورد نیاز و مورد تایید سازمان غذا است. و اداره دارو اما به دلیل محدودیت منابع از جمله محدودیت منابع هدفمند، این حداقل و میزان کارشناسی در قانون بودجه سال جاری به 74.9 HIM کاهش یافت. در این راستا راه حل دولت وقت برای جبران بخشی از این کسری، تامین بخشی از این نیاز مالی به 4200 ارز بود. اما باز هم منابع اندک و ناکافی هستند. تاکنون حدود 300 میلیون دلار برای امسال اختصاص داده اند. اما به هر حال 125 همات حداقل مورد نیاز این حوزه است که امیدواریم این عدد اصلاح و محقق شود.
به گفته معاون توسعه و مدیریت منابع سازمان غذا و دارو، تا این زمان از سال 1403 از بودجه مصوب 74.9 همتی درور، 15 همتی پرداخت کرده بودند که به هیچ وجه پاسخگوی نیاز بازار نبود. در این راستا حدود 1 حافظ در حوزه شیرخشک و حدود 4 محافظ در حوزه دارویی اسناد باقی مانده در سازمان هدف هستند و باید برای پرداخت تخصیص داده شوند.
کمبود منابع دارویی در سال گذشته
وی همچنین در مورد پرداختی های پروژه دروار در سال گذشته گفت: سال گذشته 69 هیمت برای درور در قانون بودجه تصویب شد. در حالی که حداقل الزامات و درخواست های سازمان غذا و دارو 105 تلاش بوده است. از 69 قطعه مصوب سازمان برنامه تخصیص 40 قطعه را به خود اختصاص داد و در نهایت 33 قطعه محقق شد. این بدان معناست که تقریباً 8 درصد از منابع تخصیص یافته به برنامه و بودجه محقق نشده و وجوهی به صندوق های بیمه سرازیر نشده است. اما از آنجایی که قانون بودجه سالانه است، سال قبل با کسری بسته شد و باید امسال این کسری به منابع تزریق می شد.
این اتفاق هم نیفتاد.
میرزاده درباره چالش های تامین دارو، تجهیزات و شیرخشک به دلیل کمبود اعتبارات و عدم تحقق کامل و به موقع منابع در این حوزه به ایسنا گفت: هر جا کمبودی وجود داشته باشد به معنای تقاضای داروخانه است پول داده نمی شود به این ترتیب داروخانه به شرکت توزیع و شرکت توزیع به تامین کننده داخلی یا واردکننده بدهکار است. این زنجیره بدیهی است که به هم پیوسته است و در جایی که منابع بیمه ای وارد نشود، در نهایت واردات و تولید کاهش می یابد که منجر به کمبود بازار خواهد شد. اما به طور کلی با اقدامات سازمان غذا و دارو، با تعامل با شرکت های تولیدکننده و واردکننده و تغییر آنها به سمت تولید داخلی و کاهش وابستگی به واردات و ارزهای خارجی، میزان کمبود دارو افزایش یافته است. افزایش یافته و تجهیزات پزشکی در حال کاهش است.
درخواست از سازمان برنامه و بانک مرکزی
وی در خصوص درخواست های سازمان غذا و دارو از سازمان برنامه و بانک مرکزی گفت: درخواست ما این است که بانک مرکزی در شش ماهه اول سال 70 درصد ارز سازمان غذا و دارو و ارز تخصیصی را تخصیص دهد. باید یک ارز با کیفیت بالا باشد. زیرا بخشی از واردات مواد اولیه دارویی از هند است و ارزش آن 100 میلیون تومان است. بنابراین وقتی بانک مرکزی «روپیه» یا «یورو» برای خرید شیرخشک ندارد، مشکل داریم. بنابراین بسیار مهم است که تخصیص ارز منظم، بهینه و به موقع باشد. از سوی دیگر تسریع در اجرای تسهیلات و نقدینگی ریالی در حوزه دارو، تجهیزات و شیرخشک است و لازم است شرکت های دارویی و تجهیزاتی بتوانند از طریق بانک های عامل سریعتر تسهیلات دریافت کنند.
معاون توسعه و مدیریت منابع سازمان غذا و دارو همچنین گفت: همچنین از سازمان برنامه بودجه می خواهیم که با تصویب روسای قوا مبلغ 74.9 همات برای طرح داروور تعدیل یا بودجه را به موجب قانون اصلاح کند. و منابع خود را حداقل 5 تا 7 همات در ماه به صورت منظم تخصیص دهد. به این ترتیب برای حل مشکل نقدینگی این حوزه و پرداخت مطالبات داروخانه ها و شرکت های دارویی، مشکلات فرآیند تامین دارو، تجهیزات و شیرخشک برطرف و تسهیل می شود.
منبع خبر: https://www.saalemnews.com/news/17296/%D8%B4%D8%B1%DA%A9%D8%AA-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%AF%D8%A7%D8%B1%D9%88%D8%B3%D8%A7%D8%B2%DB%8C-%D8%AA%D8%AC%D9%87%DB%8C%D8%B2%D8%A7%D8%AA-%D9%BE%D8%B2%D8%B4%DA%A9%DB%8C-%D9%86%D8%AA%D9%88%D8%A7%D9%86%D8%B3%D8%AA%D9%86%D8%AF-%D9%86%D9%82%D8%AF%DB%8C%D9%86%DA%AF%DB%8C-%DB%B3%DB%B5%DB%B0-%D9%85%DB%8C%D9%84%DB%8C%D9%88%D9%86-%D8%AF%D9%84%D8%A7%D8%B1%DB%8C-%D8%AE%D9%88%D8%AF-%D8%AA%D8%A7%D9%85%DB%8C%D9%86-%DA%A9%D9%86%D9%86%D8%AF
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز