ولی الله سیف; رئیس سابق بانک مرکزی در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، با اشاره به اینکه در سال گذشته شاهد افزایش نرخ ارز و افزایش نرخ دلار به حدود 60 هزار تومان بودیم، گفت: در نهایت با تلاش بانک مرکزی بانک مرکزی، افزایش متوقف شده است. و بالاخره به حدود 50 هزار تومان برگشت. در دو ماه گذشته شاهد بودیم که نرخ ارز شروع به افزایش کرد و از کانال 50 هزار تومان شروع شد و تا کانال 59 هزار تومان بالا رفت، اما پس از آن کاهش یافت و به حدود 57 هزار تومان رسید.
به گفته وی، اساساً افزایش نرخ ارز می تواند تحت تأثیر دو گروه از عوامل رخ دهد: گروه اول تأثیرات مربوط به عوامل و متغیرهای اصلی اقتصاد و گروه دوم عوامل غیراقتصادی هستند. . که عمدتاً مربوط به اخبار و رویدادهای سیاسی بین المللی است. آنها با منطقه مرتبط هستند.
رئیس سابق بانک مرکزی گفت: به نظر من مسئولیت بانک مرکزی حمایت از نرخ ارز متناسب با تحولات اقتصادی با استفاده از روشهای مداخلهای مناسب است نه اینکه موظف به جلوگیری از افزایش قیمت نفت باشد. واحد پول. کاملا طبیعی است که نرخ ارز تحت تاثیر تورم و سایر متغیرهای اقتصادی قرار گیرد و راه صحیح و علمی برای جلوگیری از افزایش آن کنترل و کاهش تورم است. در شرایطی که اقتصاد ما با تورم بالا مواجه است، بدیهی است که تحت تاثیر این نرخ، ارز نیز افزایش می یابد و بانک مرکزی نباید برای جلوگیری از این امر تحت فشار باشد. مدیریت بازار ارز بر اساس سیستم شناور مدیریت شده به این معناست که قیمت ارز در کانال مناسبی باشد که محدوده آن را بانک مرکزی با توجه به عوامل اساسی اقتصادی تعیین می کند. تنها تغییرات و نوسانات ناشی از عوامل غیراقتصادی ناشی از انتظارات مثبت و منفی ناشی از اخبار و تحولات روز توسط بانک مرکزی قابل کنترل و خنثی است. بانک با استفاده از روش های مختلف مداخله مناسب.
وی افزود: بانک مرکزی باید در این زمینه اختیارات مناسبی داشته باشد. افزایش طبیعی نرخ ارز باید در برابر نوسانات غیرمرتبط با عوامل اقتصادی که ریسک سرمایه گذاری را افزایش می دهد و قابلیت پیش بینی اقتصاد را تضعیف می کند، پذیرفته، خنثی و کنترل شود.
سیف گفت: ارزیابی و سنجش عملکرد بانک مرکزی باید بر اساس پیشگیری و کاهش نوسانات نرخ ارز باشد نه بر مبنای جلوگیری از افزایش قیمت و تثبیت. بانک مرکزی امسال نتایج مثبت تری در زمینه کاهش نوسانات نرخ ارز نسبت به سال گذشته کسب کرده است. در شرایط تورم بالا، ثابت ماندن نرخ ارز منجر به فشردگی تدریجی فنر نرخ ارز میشود و زمانی که کنترل نیروی متمرکز در آن توسط تسهیلات پولی بانک مرکزی خنثی نشود، ناگهان میجهد کل اقتصاد با شوک و استرس جدی مواجه است. این تجربه در گذشته بارها تکرار شده و هر بار هزینه های هنگفتی را بر اقتصاد تحمیل کرده است.
سیف افزود: ماموریت های بانک مرکزی حساسیت ها و ظرافت های خاصی را در بر می گیرد. بانک مرکزی برای انجام مأموریت های خود باید از اختیارات کافی برخوردار باشد و از حمایت کامل نظام برخوردار باشد.
وی گفت: افزایش قیمت مشاهده شده در بازار ارز تا حدودی به متغیرهای کلیدی اقتصادی مانند تورم، رشد نقدینگی و … مرتبط است و در صورت عدم توجه به این عوامل، بانک مرکزی موظف به اجرای دستورات خواهد بود. مقامات بالاتر برای جلوگیری از افزایش طبیعی نرخ ارز، در بلندمدت نه تنها نتیجه مطلوب حاصل نمی شود، بلکه هزینه های قابل توجهی را نیز به اقتصاد تحمیل می کند.
رئیس سابق بانک مرکزی گفت: آمار اعلام شده از سوی بانک مرکزی از رشد پایه پولی و نقدینگی نشان می دهد که در این حوزه تلاش های زیادی برای کنترل رشد پایه پولی و نقدینگی.نقدینگی در حال انجام است. دولت همچنان بر بانک مرکزی و نظام بانکی تحمیل شده است. کنترل پایه پولی و رشد نقدینگی در چنین شرایطی بسیار دشوار است و بیشتر تلاش های بانک مرکزی با این بی انضباطی ها خنثی می شود. اما موفقیت بانک مرکزی در کاهش رشد پایه پولی و نقدینگی قابل توجه است که کاهش رشد تورم را به دنبال خواهد داشت. اما به دلیل عدم تعادل و کسری بودجه سال آینده که ظاهراً از «اقلام ناخالص» تشکیل شده است، بیم آن می رود که رشد نقدینگی در سال آینده قابل کنترل نباشد و مبنای روند افزایش نرخ تورم باشد. .
سیف تصریح کرد: یکی از مهمترین نارضایتی های اقتصاد کشور نارضایتی و عدم تعادل بودجه ای است که در سال آینده نیز شاهد آن خواهیم بود. در حال حاضر وقتی خبر کسری بودجه مطرح می شود اثراتی در اقتصاد دارد و زمانی که کسری بودجه در عمل محقق شود آثار دیگری در آن زمان خواهد داشت.
رئیس سابق بانک مرکزی افزود: اگر بانک مرکزی موظف باشد نرخ ارز را ثابت نگه دارد و از تاثیر همه این عوامل بر نرخ ارز جلوگیری کند و قیمت ارز با این شرایط تعدیل نشود، عدم تعادل ایجاد می شود. تشدید شود و در آینده شاهد جهش، شوک ارزی و نوسانات شدید در اقتصاد خواهیم بود. تکرار چنین شرایطی خطرات متعددی را برای محیط اقتصادی به همراه دارد که منجر به تضعیف انگیزه های سرمایه گذاری می شود.
وی با اشاره به تاثیر انتشار اوراق گواهی سپرده ویژه با سود 30 درصدی گفت: صدور اوراق گواهی سپرده ویژه به کاهش نرخ رشد نقدینگی کمک می کند. همچنین لازم به ذکر است که با پرداخت سود منفی به سپرده گذار، وی جریمه می شود، زیرا نرخ سود سپرده منفی و کمتر از نرخ تورم است. نرخ سود 30 درصدی گواهی سپرده ویژه بخشی از این ضرر را جبران می کند.
سیف گفت: نکته دیگری که باید به آن توجه کرد این است که تعارضات موجود در سیستم بانکی کشور تشدید نشود. اگر به ساختار نرخ در سیستم بانکی دقت کنیم، متوجه میشویم که به طور کلی نرخ اعمال شده در سیستم بانکی اجباری است و حاشیه سود بانکها به طور کلی منفی است که باعث میشود بانکهای ما متحمل زیان بیشتری شوند. اگر این اقدام منجر به افزایش هزینه تجهیز منابع در سیستم بانکی شود و بالعکس نرخ سود تسهیلات اعطایی تغییر نکند، عدم تعادل بانک ها تشدید می شود.
رئیس سابق بانک مرکزی در نهایت گفت: صدور گواهی سپرده ویژه ابزاری برای اجرای سیاست های پولی است. این ابزار در اختیار بانک مرکزی و برای تداوم این سیاست است که با تصویب شورای پول و اعتبار و بر اساس ترکیب نظرات تمامی اعضای شورا که نماینده محافل اقتصادی هستند اتخاذ شد. . موسسات، این تصمیمی جمعی و هماهنگ است که قاعدتاً ادامه خواهد داشت، اما توجه تضادها و چالشهای موجود در نظام بانکی نیز نیازمند توجه دقیق به پیامدهای دیگر آن است. به دلیل حضور گسترده و وظایف متنوع دولت، اقتصاد ما دارای پیچیدگیها و شرایط خاصی است، به همین دلیل برای هر تصمیمی باید آثار و پیامدهای آن در سایر بخشها و حوزهها مورد بررسی دقیق قرار گیرد.
absnews