سیستم حمل و نقل جاده ای هوشمند و سیستم تنظیم هوشمند برای تقاضاهای بار
سامانه تنظیم تقاضای حمل و نقل بار با حمایت ستاد توسعه فناوری فضایی و حمل و نقل پیشرفته یک شرکت دانش بنیان طراحی شد.
به گزارش ای بی اس نیوزعلی اکبر کرمی موسس و مدیرعامل این شرکت دانش بنیان گفت: این شرکت که از حدود 7 سال پیش شروع به فعالیت کرده و در زمینه زیرساخت های سیستم های حمل و نقل جاده ای فعال است، در سه سطح به تولید محصولات می پردازد. یکی از این سطوح، سطح ملی و قراردادی است که با معاونت علمی رئیس جمهور و سازمان راهداری برای توسعه نظام تنظیم مقررات حمل و نقل جاده ای داریم.
کرمی می افزاید: دومین سطح فعالیت این گروه مربوط به حوزه پایانه های مجازی و اجرای سیستم های اطلاع رسانی بارگذاری و صف های هوشمند در سراسر کشور است. سطح سوم فعالیت ما مربوط به سیستم های لجستیک صنعتی است. از زمان فروش یک محصول توسط صنایعی مانند پتروشیمی، فولاد، معدن و صنایع غذایی تا زمان تحویل محصول، فرآیند لجستیک آنها در سیستم نظارتی حمل و نقل کالا انجام می شود.
وی در خصوص اهداف سامانه مدیریت لجستیک برای صنایع و صاحبان کالا گفت: ایجاد بستر ارگانیک برای صنعت لجستیک، افزایش بهره وری ناوگان باری در کشور با هدف ثبات حمل و نقل، عرضه و توزیع به موقع کالا. ناوگان مجهز به آخرین فناوریها، توانمندسازی شرکتهای حملونقل فناوری اطلاعات از جمله اهداف کمک به انجام تعهدات و تخصیص حداکثر ناوگان در نظر گرفته شد.
به گفته وی، توانمندسازی نرم افزاری صنایع برای مدیریت هوشمند، آنلاین و یکپارچه لجستیک در داخل و خارج مجتمع و حذف کاغذ از فرآیند لجستیکی صنایع از زمان اظهار کالا به حاملان تا صدور و تحویل اسناد حمل و تحویل کالاها از دیگر اهدافی هستند که از طریق ایجاد این سیستم محقق می شوند.
وی تاکید کرد: ایده ایجاد این سامانه توسط این مجموعه در تعامل با وزارت راه و شهرسازی و سازمان راهداری شکل گرفت. زمانی که این موضوع را با دبیر ستاد توسعه فناوری های پیشرفته فضایی و حمل و نقل در میان گذاشتیم، همزمان با شیوع ویروس کرونا بود و با استقبال خوبی مواجه شد و در نهایت پروتکل d توافق شد. بین معاونت علمی رئیس جمهور و سازمان راهداری کشور صورت گرفت. .
به گفته معاون علمی رئیس جمهور، کرمی همچنین درباره بزرگترین دستاورد این مجموعه بیان کرد: یکی از اهداف ما ایجاد زیرساخت هوشمند برای حمل و نقل کالای جاده ای در تنظیم مقررات و جریان داده های حمل و نقل و توسعه سیستم نظارتی برای آن است. شاهراهی است که امیدواریم بتواند در افزایش قدرت حاکمیتی سازمان راهداری در اکوسیستم حمل و نقل و ایجاد قوانین و مقررات پایدار و هوشمندانه کمک موثری کند.
انتهای پیام