دبیر خانه دهقان گلستان افزود: دهقانی که دو تا سه هکتار زمین دیم دارد و زندگی اش در گرو این محصول است اکنون دست خالی می بیند و به نظر می رسد بحران ستاد مدیریت باید در این زمینه اقدام موثری انجام دهد.
حاجی زاده گفت: دستگاه های تخصصی از جمله جهاد کشاورزی راهکارهای علمی خود را به ستاد مدیریت بحران بیاورند تا بتوانیم با پیگیری مسائل مربوطه به حوزه کشاورزی کمک کنیم.
به گزارش ای بی اس نیوز، به نظر می رسد مسئولان جهاد کشاورزی گلستان با بررسی نقشه های هواشناسی می توانند با دادن هشدارهای لازم از تحمیل هزینه های ناشی از خشکسالی به کشاورزان استان جلوگیری کنند، هرچند در این زمینه نباید از تجهیز گلستان به تجهیزات مدرن غافل نشوید. و ابزارها و تجهیزات آب و هوایی به روز. .
نعمت اله حاجی زاده مدیرکل مدیریت بحران استانداری گلستان همچنین معتقد است؛ خشکسالی یکی از 10 خطری است که استان گلستان با آن مواجه است، اتفاقی که اخیرا برای کشاورزان استان گلستان افتاد یکی از پیامدهای تغییرات اقلیمی است که سال هاست گریبانگیر منطقه، کشور و حتی استان ما شده است.
انتهای پیام
وضعیت کشاورزی گلستان اسفناک است
رئیس اداره بهبود تولیدات گیاهی استان گلستان یکی از عوامل موثر در کشاورزی را بحث آب دانست و گفت: در حال حاضر میزان آب موجود در تمام سدهای استان گلستان 17 میلیون مترمکعب است. و علاوه بر خشکسالی میزان آب سدهای استان نیز کافی است.
وی خاطرنشان کرد: متاسفانه کشاورزانی که به آب دسترسی داشتند به دلیل مشکلاتی قادر به آبیاری مزارع خود نبودند و از سوی دیگر کشاورزان مجبور به ذخیره سوخت نیز با مشکل مواجه شدند.
وی با بیان اینکه بخش کشاورزی به دلیل وابستگی به آب بیشترین آسیب را از خشکسالی می بیند، گفت: متاسفانه حمایت از کشاورز کافی نیست و فقط روی کاغذ می ماند.
وی افزود: امسال شاهد کاهش بارندگی ها هستیم و طبیعتا این روند نزولی عواقب خوبی برای کشاورزانی که به کشت محصولات دیم به ویژه گندم و جو می پردازند، ندارد.
وی به آسیب های ناشی از بحران گاز به کشاورزی گلستان اشاره کرد و گفت: متاسفانه زمانی که کشاورزان گلستانی توانستند از چاه کشاورزی استفاده کنند، 6 تا 7 ساعت با قطعی برق مواجه شدند و امسال علاوه بر این نسبت به خشکسالی، شبهای سردی را پیش رو داشتیم که مشکل کندی است.» رشد به ارمغان آورد.
بر اساس دادههای هواشناسی، نگارستان ایران نیز طی سالهای گذشته از تغییرات اقلیمی در امان نمانده است و در ۱۵ سال گذشته فراوانی خشکسالیها در گلستان افزایش یافته است، به طوری که هشت سال خشکسالی، چهار سال خشکسالی و چهار سال را تجربه کرده است. هوای عادی سرسبزی گلستان عمدتاً کشاورزی استان را تهدید می کند.
چهره زرد گندم زار و خشک شدن ساقه های آن در فصل تابستان نوید فصل برداشت این محصول استراتژیک در استان گلستان را می دهد، اما این خشکسالی چهره کشاورز را در فصل زمستان می رباید زیرا او به خوبی می داند. که این خاطره تلخ خشکسالی دستش را از درو تا فصل برداشت خالی خواهد گذاشت. .
به گفته وی، دو سوم اراضی استان گلستان را اراضی خشک و نیمی از اراضی خشک را تحت تاثیر تنش شوری قرار داده است و این مشکل بیش از آن عامل بوده و خسارت به مزارع کشاورزی را تشدید می کند.
یکی از کشاورزان گامیشانی ضمن گلایه از وضعیت فعلی کشاورزی گفت: تنها منبع درآمد من همین سه هکتار زمین زراعی بود که با وجود مشکلات فراوان سعی در کشت محصولات داشتم و پول زیادی به من تحمیل شد. اما محصولات من رشد نکرد.»
وی معرفی تغذیه گیاه را رطوبت دانست و گفت: در این شرایط خشکسالی حتی کشاورز هم نمی تواند از کود استفاده کند.
مهقانی با بیان اینکه سازمان هواشناسی پیش بینی های هفتگی، ماهانه و فصلی دارد، افزود: برنامه ریزی های انجام شده در حوزه کشاورزی عمدتاً در قالب پیش بینی فصلی است اما متأسفانه پیش بینی های فصلی هوای سال گذشته و امسال نبود. تا آنجایی که باید به واقعیت نزدیک باشد، مثلاً آب و هوا نرمال است، برای آذر امسال پیش بینی کرده بود، اما متاسفانه هر چه به آذر نزدیک می شویم، الگوهای جوی روند نزولی در بارندگی نشان می دهد و حتی توزیع بارش ها در استان نیز بوده است. مناسب نیست.
مهقانی به وضعیت نامناسب بارندگی در آذر و دی ماه در استان گلستان اشاره کرد و اظهار داشت: از سوی دیگر امسال شاهد بارندگی های موثر در آبان ماه در گلستان بودیم و اکثر کشاورزانی که در آبان ماه اقدام به کاشت محصول کردند، رشد رویشی خوبی داشتند و رشد رویشی خوبی داشتند. اما آذر و دی در گلستان دو ماه بدون بارندگی بود و این مشکل عمده باعث خسارت به دشت های بارانی ما شد.
یکی از کشاورزان شهرستان کلاهی نیز از تاخیر جهاد کشاورزی گلستان برای مقابله با خشکسالی گلایه کرد و یادآور شد: توصیه مسئولان به کشاورزان این است که خسارت خشکسالی را با بیمه محصولات کشاورزی تا حدودی جبران کنند اما زمانی که بیمه ها پاسخگو نیستند. تعهدات آنها، انگیزه این کار چیست؟
ایمانی از دولت خواست در این شرایط سخت به کمک کشاورزان گلستانی بیاید و خاطرنشان کرد: طبق قانون دولت باید در این شرایط به کشاورزان کمک کند، کشاورزی کشور و مدیریت بحران را مناسب کرده ایم. بنابراین آنها اکنون به فکر کشاورز هستند.
مدیرکل مدیریت بحران گلستان خاطرنشان کرد: ستاد مدیریت بحران گلستان که ریاست آن بر عهده استاندار است، ظرفیت رسیدگی به موضوع خشکسالی و تاثیر آن بر کشاورزی را دارد. از نهادهای ذیربط انتظار راهکارهای تخصصی و علمی داریم.
وی در پاسخ به این سوال که چگونه دستگاه هایی مانند جهاد کشاورزی برای رفع مشکل خشکسالی اقدام عملی انجام نداده اند، پاسخ داد: راهکارهای علمی زیادی وجود دارد که می توان در حوزه عمل کرد، دستگاه های اجرایی تخصصی اما تاکنون هیچ تخصصی ندارند. راه حل پیدا شده است. مدیریت بحران استان گلستان ارائه نشد.
سرپرست معاونت بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی گلستان خاطرنشان کرد: حدود 35 هزار هکتار از اراضی گندم استان به ویژه در اراضی شمالی به دلیل خشکسالی از بین رفته است و علاوه بر سطوح از دست رفته، شاهد کاهش بین 25 تا 50 درصدی و کاهش عملکرد و پوشش گیاهی ضعیف خواهیم بود.
از سوی دیگر کشاورزان انتظار دارند در مواقع بحرانی مانند خشکسالی، بیمه به تعهدات خود عمل کند تا کشاورزان برای سال زراعی آینده آماده شوند.
«علیقلی ایمانی» دبیر خانه کشاورز استان گلستان وی وضعیت کشاورزی استان گلستان را بسیار اسفناک توصیف کرد و گفت: وضعیت به گونه ای است که در شمال استان گلستان اصلاً مزرعه سبزی وجود ندارد و مردم گمیشان، شمال آق قلا، انبارالوم، داشلی برون، کرند. و مراوه تپه وضعیت بسیار بدی دارد و مزارع این مناطق سرسبز نیست.
«علی اکبر مهقانی» رئیس معاونت بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی استان گلستان وی در این خصوص به ای بی اس نیوز گفت: امسال در استان گلستان 380 هزار هکتار گندم، 32 هزار هکتار کلزا، نزدیک به 85 هزار هکتار جو، نزدیک به 5 هزار هکتار زمین سیب زمینی، 2000 هزار و 200 هزار هکتار زیره سبزی و صیفی سبزی و صیفی 40 هزار هکتار است. کاشت ناپدید شده است.
هوای فصلی از گلستان تا زرد از آب درآمد!
امسال اما بررسی ها نشان می دهد که روند خشکسالی در گلستان و تشنگی مزارع آن علاوه بر استان غریبان شمالی، سایر نقاط استان گلستان را نیز تحت تأثیر قرار داده است، بنابراین کشاورزان انتظار دارند دولت از آنها حمایت کند.
وی خاطرنشان کرد: امروز گندم کاران گلستانی تاوان سیاست های نادرست برخی مدیران را می دهند، استانی که در تولید گندم پیشرو به عنوان یکی از کالاهای استراتژیک و استراتژیک است، نباید چنین وضعیتی داشته باشد و مسئولان اینقدر نسبت به خشکسالی بی تفاوت نباشند. مزارع گندم آن
همچنین انتخاب بذرهای مقاوم به خشکی و کشت مستقیم با استفاده از ابزار مناسب و توسعه مکانیزاسیون کشاورزی در این بخش نیز می تواند از فرسایش خاک به ویژه در مناطق شمالی استان جلوگیری کند.
ایمانی با اشاره به اینکه همه مشکلات بر دوش کشاورزان انباشته شده است گفت: قرار است مسئولان برای حل مشکلات کشاورزان وارد میدان شوند، مدیرانی مانند جهاد کشاورزی باید به این موضوع ورود کنند.
کشاورزان شمال استان گلستان همه ساله زمین های شمال استان را شخم می زنند به این امید که بارندگی ها از طریق مزارع دیم و کاشت بذر گندم و جو در اراضی خشک معیشت آنها را غنی کند. با آنها نیست، مثل امسال، چیزی جز سختی فرهنگ و مخارج آن را نمی فهمند.
خشکسالی در گلستان یکی از پیامدهای تغییر اقلیم است
وی با بیان اینکه تا ابتدای اسفندماه امسال 138 میلی متر بارندگی در استان گلستان گزارش شده است، افزود: این میزان نسبت به بلندمدت 38 تا 40 درصد کاهش بارندگی را نشان می دهد و استان گلستان جزو سه کشور برتر است. استان های کشور که نسبت به بلندمدت کاهش داشته اند. باران داشت.
ای بی اس نیوز/گلستان در حالی که مزارع کشاورزی استان گلستان تشنه آب است، خبری از بارندگی نیست و خشکسالی 35 هزار هکتار از مزارع گندم گلستان را از بین برده است.
وی با بیان اینکه مزارع بالادست استان گلستان وضعیت خوبی ندارند، گفت: متأسفانه تنها یک بوته سبز در این مناطق دیده می شود و بوته ای که امروز باید در مرحله ساقه زنی باشد امروز تازه به مرحله رشد رسیده است. .