سهم پول در نقدینگی تحت کنترل است و روند کاهشی دارد

**کنترل رشد نقدینگی و تورم اولویت اقتصادی دولت و بانک مرکزی است
absnews
در همین راستا، تحلیل رشد نقدینگی در مهر 1401 حاکی از تداوم روند نزولی این متغیر همانند ماه های گذشته بود. در نتیجه، نرخ رشد نقدینگی 12 ماهه از 42.8 درصد در پایان مهر 1400 طی یک روند نزولی به 34.3 درصد در پایان مهر 1401 کاهش یافت.
به گزارش گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، بانک مرکزی به ادعای برخی رسانه ها مبنی بر اینکه بالاترین میزان 10 ساله سهم نقدینگی از نقدینگی که تا پایان تابستان امسال به حدود 30 درصد رسیده است، واکنش نشان داد. مورد ضرب و شتم قرار گرفت.
همچنین روند رشد 12 ماهه پایه پولی با شروع به کار دولت سیزدهم و متاثر از رویکرد انضباطی دولت و سیاستهای پولی و نظارتی فعال بانک مرکزی از 42.6 درصد در پایان تیرماه 1400 به 34.5 درصد کاهش یافت. به پایان مهر سال 1401 رسید; بنابراین همانطور که از تحولات متغیرهای پولی نشان می دهد، علیرغم اجرای طرح توسعه و توزیع عادلانه یارانه ها و حذف ارز ترجیحی و واریز یارانه نقدی، علاوه بر موفقیت دولت و بانک مرکزی بانک مرکزی برای مهار رشد نقدینگی رویکرد کلی دولت سیزدهم در انضباط مجموع پولی سال جاری و بازتعریف رابطه دولت و بانک مرکزی از جمله افزایش استفاده از منابع سپرده گذاری و عملیاتی شدن حساب واحد خزانه داری و همچنین استفاده محدودتر از ترازنامه نقدی در دستور کار قرار دارد.
در خصوص اجرای دستور رئیس جمهور به دستگاه های اجرایی برای کنترل نقدینگی نیز لازم به توضیح است که با آغاز به کار دولت سیزدهم موضوع کنترل رشد نقدینگی و تورم به عنوان یکی از مهم ترین موضوعات مطرح شد. اولویت های اقتصادی دولت و بانک مرکزی
با توجه به سیر تحول قبوض و وجوه نقد در دست خرده فروشی ها، باید به این نکته اشاره کرد که سهم قبوض و وجه نقد در دست خرده فروشی ناشی از نقدینگی به دلیل گسترش ظرفیت و امکانات سیستم های پرداخت الکترونیک و کاهش تمایل به پول نقد در بین مردم کاهش یافت و در شهریور 1401 به کمترین میزان خود رسید. ده سال گذشته (معادل 6/1%) به آن رسید.
ثانیاً افزایش سهم نقره در نقدینگی سال جاری عمدتاً ناشی از اجرای طرح همگانیسازی و توزیع عادلانه یارانهها است که از اردیبهشت 1401 آغاز شد و کاهش و تعدیل بخشی از سیاستهای پولی و تورمی. اثرات اجرای طرح مذکور، روند صعودی سهم پول در نقدینگی نیز تحت کنترل بوده و روندی نزولی دارد. به طوری که بر اساس آخرین آمار و اطلاعات موجود، سهم نقره از نقدینگی با 0.3 واحد درصد کاهش نسبت به ماه قبل از 22.8 درصد به 22.5 درصد رسیده است.
متن اطلاعیه بانک مرکزی به شرح زیر است:
با توجه به ادعای سابقه 10 ساله سهم نقره از نقدینگی در 6 ماهه اول سال 1401، لازم به توضیح است که سابقه سهم نقره در 10 سال اخیر به اسفند 1391 و معادل 24.7 درصد; این در حالی است که سهم نقره از نقدینگی در پایان شهریور 1401 معادل 22.8 درصد بوده است.
** کمترین میزان اسکناس و وام مسکن در دست افراد در 10 سال گذشته
بانک مرکزی اعلام کرد: با توجه به شاخصهای اقتصادی و با توجه به تعدیل نسبی آثار پولی و تورمی اجرای طرح عمومیسازی یارانهها، سهم نقره از نقدینگی تحت کنترل قرار گرفته و رو به کاهش است.
بانک مرکزی: