دبیرکل انجمن صنایع لوازم خانگی ایران گفت: تسهیلات بانک ها به جای جهت دهی به تولید و عرضه مواد اولیه به سمت فروش این لوازم از طریق برخی فروشگاه ها و فروشگاه های ویژه با تبلیغات فراوان معطوف شده است.
به گزارش ای بی اس نیوز، یکی از موضوعاتی که این روزها مورد انتقاد فعالان لوازم خانگی قرار گرفته، پدیده بنگاه داری بانکی است. بر این اساس بانک ها به جای ارائه تسهیلات به بخش تولید و کمک به تولیدکنندگان در تهیه مواد اولیه یا ارائه تسهیلات به مردم، اقدام به ایجاد اعتبار و فروش اقساطی محصولات نهایی لوازم خانگی کردند که سود هنگفتی برای مردم به همراه داشت. به ویژه برای جمعیت، بخش خرده فروشی تحت تأثیر قرار گرفته است.
این در حالی است که تولیدکنندگان لوازم خانگی بارها اعلام کرده اند که به دلیل سیاست های نادرست بانک مرکزی در اعطای تسهیلات برای تامین مواد اولیه و تخصیص ارز، با مشکل کمبود نقدینگی و رکود مواجه شده اند و در صف منتظر ماندند. برای بیش از سه ماه برای تخصیص پولی مواد اولیه.
احمد سلطانی کارشناس یکی از شرکت های تولید کننده لوازم خانگی در این خصوص با اشاره به اینکه کاهش نقدینگی، تولیدکنندگان صنعت لوازم خانگی را وارد چرخه معیوب کرده است، گفت: شرکت های اقتصادی و بانک های کشور در تامین مالی مشکل دارند. مجتمع های صنعتی، زیرا سیاستمداران درگیر بحران اعتباری شده اند.
به گفته وی، لوازم خانگی صنعت پیشرو و اشتغال زایی است، اما با شرایط فعلی و رکود بازار، این صنعت با بلاتکلیفی و تاب آوری محدود مواجه است. مشکلاتی مانند کاهش قدرت خرید مردم و افزایش قیمت مواد اولیه که منجر به افزایش قیمت محصول نهایی می شود، رکود را تشدید کرده و در نتیجه صنعت لوازم خانگی دچار کمبود شده است. از نقدینگی بحرانی که اثرات مخربی بر آینده این صنعت می گذارد و منجر به محدودیت سرمایه در گردش شرکت های تولیدی می شود.
وی افزود: محدودیت سرمایه در گردش صنعت لوازم خانگی روند جایگزینی و سرمایه گذاری مجدد در خرید ماشین آلات پیشرفته را محدود کرده و در نتیجه بهره وری این صنعت کاهش می یابد و صنعتی که در حال رشد و شکوفایی بود. با سرعت قابل توجهی در سال های اخیر، به آرامی در حال عقب نشینی است.
بانک ها تعامل درستی با تولیدکننده ندارند
عباس هاشمی – دبیر انجمن صنایع انجمن لوازم خانگی ایران – نیز در این خصوص گفت: بانک ها تعامل مناسبی با تولیدکننده ندارند و سیاست آنها در اعطای تسهیلات به بخش تولید محدودکننده است. سال گذشته شکایات بسیاری از تولیدکنندگان در زمینه تامین مالی و نقدینگی دریافت کردیم که به این موضوع اشاره می کنند که بانک ها در این شرایط از ارائه تسهیلات خودداری می کنند.
هاشمی با اشاره به اینکه در حال حاضر تمرکز بانک ها بر حوزه فروش است، گفت: در حوزه لوازم خانگی تسهیلات بانک ها به جای اینکه به سمت تولید و تامین مواد اولیه معطوف شود، با تبلیغات فراوان، به سمت فروش این مواد می رود. دستگاه ها از طریق فروشگاه های خاص و فروشگاه های تخصصی. مبلغ این نصب بالغ بر چند هزار میلیارد تومان تخمین زده می شود.
وی ادامه داد: بانک متوجه شده است که بهره مندی از تسهیلات در این بخش بیشتر به نفع آنهاست و به نوعی اکنون بانک ها در حال تجارت هستند. ضمن اینکه باید تسهیلاتی برای تولید تخصیص داده شود تا اقتصاد کشور شکوفا شود. با این تصمیم بانک ها ضرر هنگفتی به تولیدکننده وارد می شود. بنابراین دولت باید با جدیت بیشتری به این گونه موارد رسیدگی کند و روش های تامین مالی را افزایش دهد تا چرخه تولید آسیب بیشتری نبیند. دولت مدتی با انتشار اوراق بهادار از تولید حمایت کرد و حالا صنعت گران کشور انتظار دارند این اوراق دوباره به آنها کمک کند.
اکبر پازوکی، رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و فروشندگان لوازم خانگی تهران نیز گفت: کارآفرینی بانک ها در حوزه لوازم خانگی باعث آسیب رساندن به خرده فروشان در عرضه شده است، این در حالی است که بانک ها باید پول خود را به تولیدکنندگان برای خرید محصولات خام بدهند. مواد و غیره حمایت از تولید سایر بخش ها از جمله تامین کنندگان و افرادی که از آن بهره مند می شوند.
پازوکی خاطرنشان کرد: امروزه بانک ها بدهی می خرند و به سازمانی اعتبار می دهند که کالا را به صورت نقد یا اقساطی به فروش می رساند و به دلیل گرانی، مردم تمایل به خرید اقساطی دارند و به همین دلیل مردم به خرید اقساطی می پردازند. و سایر توزیع کنندگان به دلیل ناتوانی در ارائه اقساط با مشکل روبرو هستند. ضمن اینکه اعتبار بانک ها باید در دسترس تولیدکنندگان باشد یا به صورت تسهیلات در اختیار مردم قرار گیرد تا مردم بتوانند در تمامی فروشگاه ها به صورت اقساطی خرید کنند.
وی افزود: اکنون مردم قسط می خرند و می فروشند تا پول آن را برای کار دیگری مصرف کنند.
تسهیلات بانکی به شرکت های خاص و دست خالی از تولیدکنندگان واقعی
نصرالله پژمان فر، رئیس کمیسیون اصل 90 شورای اسلامی نیز گفت: اقتصاد کشور متاثر از مالکیت بانک ها و بنگاه داری آنها شده است که مانع از تولید نقدینگی شده است.
پژمان فر افزود: بانک های دولتی و خصوصی در کشور مبالغ زیادی را در قالب تسهیلات به بخش های مختلف واریز می کنند اما بیشتر آن ها در جای درست هزینه نمی شود و نظارتی صورت گرفته تا بانک ها مجبور به برداشت تسهیلات کلان خود شوند. (تسهیلات بیش از 100 میلیارد تومان) اما بانک ها فقط در آبان ماه سال گذشته تمکین کردند که در نهایت برخی از آنها گزارش ارائه کردند.
وی با بیان اینکه بیش از 50 درصد تسهیلات بانک ها به تسهیلات کلان مرتبط است، افزود: بررسی ها نشان داده است که برخی از بانک ها به شرکت های ردیف اول و دوم زیرمجموعه خود یا تنها 300 فقره تسهیلات داده اند. میلیاردی تسهیلات با کارمزد 18 درصد به خود بانک و شرکت های تابعه پرداخت و با سود 24 درصد مجدد واریز شد در حالی که سود بانکی مشمول مالیات نیست.
پژمان فر گفت: در شرایطی که بانک ها به خود تسهیلات هزار همات (هزار میلیارد تومانی) اعطا کرده اند، واحد تولیدی برای تامین سرمایه در گردش ایجاد می کنند. ما این تسهیلات را دریافت کردیم و این تسهیلات چگونه خرج شد.
انتهای پیام