سهام خودروسازان را 22 ماه بعد از وعده رئیس جمهور نفروشید

خصوصی سازی خودروسازان 22 ماه پس از وعده رئیس جمهور؛ به طور کامل اجرایی نشده و خبری از واگذاری سهام آنها نیست.
رئیس جمهور گفت: اگر دولت در بنگاه های اقتصادی مانند ایران خودرو و سایپا سهام دارد چرا کار مدیریتی می کند؟ جلسه باید برگزار شود و دولت نقشی نداشته باشد، وقتی دولت 95 درصد از سهم خود را در یک بنگاه اقتصادی واگذار کرده، در مدیریت آن دخالتی نداشته باشد.
22 ماه پیش در اسفند 1400 رئیس جمهور نیز در سفر به ایران در خودرو و سایپا بر خصوصی سازی خودروسازان تاکید کرد. 20 ماه بعد از این حکم با وزیر اقتصاد صحبت کردم.
آقای احسان خاندوزی وزیر اقتصاد گفت: در دوران تصدی ما به عنوان وزیر سابق صنعت، معدن و تجارت در خصوص واگذاری شرکت های خودروسازی با سازمان خصوصی سازی و وزارت حراست توافقی صورت گرفت که تا حدودی اجرایی شده است. ، اما تا حدی به دلیل تغییرات در وزارت امنیت است. ایشان دستگیر شده اند و امیدوارم به زودی با آقای علی آبادی وزیر جدید صلح به توافق برسند.
حالا دوباره بعد از این وعده به سراغ وزیر اقتصاد رفتیم که یک بار دیگر اعلام کرد هنوز با وزیر صمت توافقی صورت نگرفته و به نتیجه نرسیده ایم. برنامه ای که با وزیر صمت قبلی داشتیم باید اصلاح شود.
نکته اصلی که باعث تاخیر در اجرای این مصوبه شده، ضمانتنامه بودن سهام این دو شرکت نزد بانکها و وجود سهام تودلی یا شرکتهای تابعه است. آقای منوچهر لگیگی، معاون صنایع حمل و نقل وزارت حراست می گوید که واگذاری این سهام پیچیده است و به راحتی انجام نمی شود.
آقای احمدی، رئیس سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) میگوید: سرمایهگذاران برای واگذاری سهام خودروسازان، درخواستهایی را به بخش خصوصی ارائه کردهاند. به گفته احمدی، برای واگذاری خودروسازان به بخش خصوصی باید صلاحیت و صلاحیت افراد به دقت بررسی شود و پس از واگذاری نظارت و کنترل شود تا سرمایه گذار به تعهدات خود عمل کند.
وی افزود: صنعت خودرو یکی از ثروت های کشور است، شاید مردم از کیفیت محصولات راضی نباشند اما این صنعت در کشورهای منطقه ما وجود ندارد و حتی در ترکیه قطعات خودرو تولید می کنند. اما هنوز به تولید انبوه خودرو نرسیده اند.
احمدی ادامه داد: با هدف اجرای دستور 8 ماده ای رئیس جمهور، روند خصوصی سازی شرکت های خودروسازی در حال انجام است. سرمایه گذاران درخواست هایی ارائه کرده اند که برخی از آنها خودروسازان بخش خصوصی هستند و در حال بررسی درخواست ها هستیم.
احمدی گفت: در این واگذاری ها باید موضوع اشتغال پایدار و تولید بی وقفه و توسعه محصول مورد توجه قرار گیرد.
وی با اشاره به نقشه راه صنعت خودرو افزود: تولید شرکت های خودروسازی بر روی خودروهای برقی متمرکز خواهد شد و تمامی دستگاه های وزارت حراست نیز برای تولید خودروهای برقی هدف گذاری و همکاری می کنند. زیرساختهای خودروهای الکتریکی، مانند سیستمهای کنترل و توسعه باتری، اکنون چندین سرمایهگذار درگیر هستند. تاسیس شد و کار شروع شد.
در حالی که رئیس جمهور بار دیگر بر فروش سهام دولتی خودروسازان تاکید می کند، توپ در زمین وزارتخانه های اقتصاد و صمت است. با وجود اینکه واگذاری سهام دولت ایران در خودرو و سایپا با تصمیم دولت قطعی شده است، اما اجرایی شدن آن در دو وزارتخانه امنیتی و اقتصادی نهایی نشده است.