یک کارشناس صنعت خودرو گفت: دولت رسماً 5.71 درصد در ایران خودرو و 17.31 درصد در سایپا سهم دارد، اما با احتساب سهام تودلی، سهم دولت به ترتیب به حدود 30 درصد و 57 درصد می رسد.
وی در خصوص سهام تودلی شرکت های خودروسازی گفت: سهام تودلی به این معناست که یک شرکت زیرمجموعه خود را خریداری می کند و توسط شرکت اصلی خریداری می شود. سهام تودالی در ایران خودرو 24 درصد و سایپا 39.66 درصد (39.66) است، البته در ایران خودرو تقریباً 27.5 درصد (27.5) تا 31 درصد اقدامات بخش خصوصی است.
این کارشناس صنعت خودرو می افزاید: در خصوص اقدام اصلی، دولت از پنج کمتر از یک رای حق رای دارد اما در خصوص عملکرد تودلی به خود اجازه می دهد تا به طور غیرمستقیم مدیرعامل را تعیین کند.
کاکایی گفت: اکنون از یک طرف ایران خودرو و سایپا کاملا خصوصی هستند یعنی باید طبق قانون تجارت عمل کنند و در مجامعی که برگزار می کنند پاسخگوی سهامداران باشند و مدیرعامل هم در همان مجامع انتخاب می شود. اما در واقع دولت پاسخگو نیست، این کار را می کند و به همین دلیل زیان خودروسازان به بیش از 170 هزار میلیارد تومان رسید.
این کارشناس صنعت خودرو می گوید: اگر این دو خودروساز طبق قانون تجارت عمل می کردند با این ضرر باید تولید متوقف می شد، زیرا سهامداران اجازه ادامه تولید را نمی دادند.
وی می گوید: دو خودروساز کشور اکنون در بدترین وضعیت ممکن قرار دارند. اگر شرکتی کاملا دولتی باشد در سیستم های نظارتی مربوطه بررسی می شود و مجلس تصمیم می گیرد اما در سیستم های خصوصی شرایط فرق می کند و دولت باید خودش تصمیم بگیرد و مسئولیت ضرر را بپذیرد حالا گردن را هم نمی گیرد.
این کارشناس صنعت خودرو گفت: دولت باید تکلیف خود را در این زمینه روشن کند. رئیس جمهور 2 سال پیش دستوری در این زمینه داد و قرار بود تابستان سال گذشته تکلیف خصوصی سازی این دو خودروساز مشخص شود اما هنوز کاری در این زمینه انجام نشده است.