معصومه صالحی همچنین افزود: در ایران موارد زوال عقل در حال افزایش است که ۶۵ درصد آن آلزایمر است. در دنیا هر 3 ثانیه یک نفر و در ایران هر 7 دقیقه یک نفر به زوال عقل مبتلا می شود. در حال حاضر بیش از یک میلیون و 500 هزار نفر مبتلا به زوال عقل در کشور داریم که 65 درصد آن مربوط به آلزایمر است و بقیه انواع زوال عقل است.
وی افزود: در دوران کرونا و پس از کرونا و با کاهش روابط اجتماعی و خانوادگی، سالمندان دچار اضطراب، ترس و استرس شدند که این امر منجر به تشخیص بیماری MCI در حدود 400 نفر در سال گذشته شد. McI مرحله اختلال شناختی خفیف یا پیش از بیماری آلزایمر است. افرادی که در این مرحله هستند را شناسایی کرده ایم و با اجرای پروژه ای به نام ذهن پویا به صورت پایلوت 3 ماهه تلاش کرده ایم تا از ابتلای آنها به زوال عقل جلوگیری کنیم. امیدواریم بودجه ای برای اجرای این طرح در نظر گرفته شود. صالحی تصریح کرد: برخی از عوامل افزایش خطر ابتلا به زوال عقل عبارتند از: ارتباطات اجتماعی پایین، سطح سواد پایین، استعمال دخانیات، ناشنوایی، ورزش نکردن، رژیم غذایی نامناسب، مصرف الکل، آلودگی هوا و از همه مهمتر بیماری های زمینه ای. در میان بیماری های زمینه ای، ابتدا افسردگی، سپس دیابت، فشار خون و کلسترول بالا، در صورت عدم مراقبت از عوامل خطر زوال عقل هستند.
وی ادامه داد: سبک زندگی سالم یکی از عوامل تاثیرگذار است
برای کاهش خطر زوال عقل، افراد باید سعی کنند سبزیجات بیشتری مصرف کنند و چربی های اشباع شده را کاهش دهند.
صالحی درباره وضعیت داروهای آلزایمر گفت: به دلیل تحریم ها در حال حاضر داروهای خارجی وارد نمی شود و یا بسیار گران هستند. داروهای تولید شده در ایران هنوز در مورد اثربخشی آنها تحقیق نشده است، اما قطعا موثر هستند.
وی افزود: بیمه خصوصی بهتر از بیمه دولتی این بیماری را پوشش می دهد. اخیراً بیمه سلامت برخی از خدمات توانبخشی را برای سالمندان تحت پوشش قرار داده است، اما به اندازه کافی برای کمک به خانواده ها کافی نیست.
صالحی تصریح کرد: میانگین امید به زندگی در بین زنان سه تا چهار سال بیشتر است و افزایش سن به خودی خود یکی از عوامل ابتلا به زوال عقل است خطر ابتلا به زوال عقل در میان زنان، تقریباً 6 تا 7 درصد بیشتر از مردان است.
وی در خصوص کاهش طول عمر بیماری آلزایمر گفت: در حال حاضر یک بیمار مبتلا به آلزایمر داریم که 49 سال سن دارد و یک بیمار 40 ساله نیز در مرحله پیش آلزایمر است. متأسفانه سنی که در آن بیماری آلزایمر ایجاد می شود کاهش یافته است.
صالحی با بیان اینکه بیماری آلزایمر یک بیماری پیش رونده است و دارای مراحل مختلفی است، تصریح کرد: در مرحله اول، بیمار آلزایمر توانایی ورود به جامعه را دارد اما در مرحله دوم با کمک مراقب می تواند این کار را انجام دهد. بیمارانی که در مرحله اول یا نیمه اول مرحله دوم بیماری هستند، با مراجعه به مراکزی مانند مرکز توانبخشی جامعه کاسدیک، حواس پنج گانه خود را به کار می گیرند و یادگیری به تدریج باز می گردد. این مرکز تحت مجوز سازمان بهزیستی کشور فعالیت می کند و با این بیماران موثر بوده است
او هست.
وی ادامه داد: در مرحله سوم بیماری فرد دچار مشکلاتی می شود که فقط نیاز به مراقبت و توانبخشی بدنی دارد و نمی توان بیش از حد لازم ذهن او را مشغول کرد.
وی تصریح کرد: بیماری که دچار زوال عقل یا آلزایمر می شود بین 3 تا 20 سال عمر می کند. هر سال تشخیص زودهنگام بیماری آلزایمر مشکل این بیماری را 5 سال به تعویق می اندازد. باید روی پیشگیری تمرکز کنیم تا فرد مبتلا نشود و در صورت ابتلا از زندگی خوبی برخوردار شود و بعدها توانایی های خود را بیاموزد.
مدیرعامل انجمن زوال عقل و آلزایمر خاطرنشان کرد: یکی از مشکلاتی که بیماران مبتلا به زوال عقل و آلزایمر با آن مواجه هستند، نداشتن کسی است که از آنها مراقبت کند، زیرا کودکان این روزها جدا از والدین خود زندگی می کنند و همچنین نشان داده شده است که میزان ازدواج و تولد کاهش یافته است. لذا از طرف انجمن نسبت به تأسیس «دانشکده پرستاری» با مجوز کارشناس فنی اقدام کردیم. هدف از تاسیس این مدرسه آموزش و تربیت افراد برای مراقبت از سالمندان مبتلا به زوال عقل است. این به خانواده ها این امکان را می دهد که با خیال راحت بیماران خود را به یک فرد واجد شرایط تحویل دهند.
وی خاطرنشان کرد: از افراد دارای مدرک تحصیلی پیشرفته دعوت می کنیم در دوره های آموزشی ما شرکت کنند. با شرکت در این دوره ها مدرک دانشگاهی معتبر و قابل ترجمه در ایران و جهان به آنها اعطا می شود. در صورت کمک مالی به انجمن می توانیم سالانه 3 یا 4 هزار نفر را آموزش دهیم تا هم برای مردم شغل ایجاد شود و هم مراقبان دارای مدرک تحصیلی به منازل بیماران اعزام شوند بنابراین آمادگی داریم از افراد برای همکاری پیش ثبت نام کنیم. این زمینه./النا
منبع خبر: https://www.saalemnews.com/news/16830/%D8%B3%D9%86-%D8%A7%D8%A8%D8%AA%D9%84%D8%A7-%D8%A2%D9%84%D8%B2%D8%A7%DB%8C%D9%85%D8%B1-%DA%A9%D8%B4%D9%88%D8%B1-49-%D8%B3%D8%A7%D9%84-%D8%B1%D8%B3%DB%8C%D8%AF%D9%87
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز