سلام تولید مواد غذایی; دغدغه مهم ایران و جهان

رئیس پژوهشگاه علوم و صنایع غذایی با تاکید بر اینکه تامین غذای سالم برای همه جوامع یک ضرورت انکار ناپذیر است، گفت: اگرچه آمار گرسنگی در ایران کمتر از میانگین جهانی است، اما باید برای سالم سازی فرآیند تولید مواد غذایی تلاش کنیم.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، دکتر سید محمدعلی رضوی طی سخنانی در کنفرانس ملی ایمنی و بهداشت مواد غذایی که امروز دوشنبه 24 مهر 1402 با اشاره به شعار بین المللی سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد با عنوان آب زندگی است، آب غذاست وی بیان کرد: هدف از این شعار این است که اهمیت آب را برای دنیا روشن کند و به دولت ها هشدار دهد که باید موضوع آب را جدی بگیرند.
وی با بیان اینکه در عصری زندگی می کنیم که آب این منبع گرانبها و گرانبهای طبیعی رو به اتمام است، افزود: با وجود اینکه حدود 70 درصد کره زمین را آب تشکیل می دهد، اما تنها دو و نیم درصد آن برای ما قابل استفاده است و متاسفانه ، طی دو دهه گذشته 20 درصد از این آب شرب کاهش یافته است.
رضوی با اشاره به تغییر کیفیت آب قابل استفاده با توجه به توسعه فناوری و سبک زندگی خودرویی، گفت: فائو می خواهد با این شعار دولت ها را حساس کند و هشدار دهد که موضوع آب باید جدی گرفته شود.
رئیس پژوهشکده علوم و صنایع غذایی با پیش بینی اینکه آب عامل جنگ بین کشورها در دهه های آینده خواهد بود، گفت: متاسفانه کشورهایی که دچار تنش آبی هستند در حال گسترش هستند و در اطراف خود شاهد مشکلات آبی هستیم.
وی افزود: اکنون احساس خوبی داریم که نسبت به دو یا سه دهه قبل بسیاری از روستاها به دلیل مشکل آب و کمبود آب ویران شده اند و طبیعتاً اگر این مشکل را مدیریت نکنیم می تواند به یک بحران تبدیل شود. کشورها. مثل ما که کشورهای خشک و نیمه خشک هستیم.
تمرکز اسلام بر هدیه زندگی در آب
رضوی با اشاره به توجه ویژه اسلام به آب و تاکید بر استفاده بهینه از این موهبت الهی، گفت: در شرع و دین ما به آب توجه ویژه ای شده است و خالق هستی اهمیت آن را برای ما تبیین کرد. در قرآن آب در قرآن به عنوان عامل حیات، آفرینش، رزق، برکت، پاکی و لذت و… مطرح شده است و جالب اینجاست که در قرآن، آب به عنوان منبعی دارای ارزش و منزلت شمرده شده است.
رئیس پژوهشکده علوم و صنایع غذایی گفت: نباید از مصرف آب چشم پوشی کنیم و همانطور که تاکید شد; مانند سایر غذاها بخوریم و بیاشامیم، اما اسراف نکنیم، زیرا خداوند اسراف را دوست ندارد.
روز جهانی آب
وی با اشاره به نامگذاری 25 مهر مصادف با 24 اردیبهشت به عنوان روز جهانی غذا گفت: اگر بخواهیم امروز را که روز جهانی غذا است، هم بحث شرعی، هم بحث ملی و هم بحث حقوقی در نظر بگیریم. لازم است در این همایش ها موضوع آب که مستقیماً با امنیت غذایی مرتبط است و باید مورد توجه ویژه قرار گیرد، مورد بحث و بررسی قرار گیرد.
کم لطفی نسبت به آب در برنامه هفتم
رضوی با بیان اینکه با این مقدمه وارد بحث امنیت غذایی می شوم، موضوعات مطرح شده در برنامه هفتم توسعه را ناکافی خواند و گفت: واقعیت این است که در حوزه امنیت غذایی که یکی از ارکان توسعه امنیت ملی هر کشور و همچنین در سند هفتم توسعه. در میان رکن هفتم سند دیده شده، چشم انداز خوبی نمی بینیم.
وی انسان ها را خودخواه ترین موجود روی کره زمین توصیف کرد و گفت: معتقدم وضعیت زمین اصلا خوب نیست، وضعیت محیط زیست ما خوب نیست و طی دو قرن اخیر منابع طبیعی و دستاوردهای جهان را از بین برده ایم. فناوری در واقع منابع طبیعی زمین را نابود کرده است.
رئیس پژوهشگاه علوم و صنایع غذایی گفت: با وجود اینکه در دنیا غذای کافی داریم، اما حدود یک میلیارد نفر در دنیا از گرسنگی رنج می برند.
رضوی افزود: در حالی که یک میلیارد نفر از گرسنگی رنج می برند، حدود سه میلیارد نفر از چاقی رنج می برند، یعنی تعادلی در تامین غذا که تعریف امنیت غذایی است، وجود ندارد.
وی افزود: در میان چالشهای عمدهای که در دنیا از نظر امنیت غذایی وجود دارد، اصلیترین آن مشکل گرسنگی است که میتواند باعث رشد غیرطبیعی کودکان و سوءتغذیه و در نهایت مرگ شود.
ایران گرسنه نیست اما…
رئیس پژوهشگاه علوم و صنایع غذایی آمار گرسنگی در ایران را کمتر از میانگین جهانی دانست و افزود: گرسنگی در ایران کمتر از 10 درصد است که کمتر از میانگین جهانی است اما به نظر من بی خطر و سالم است. . غذا در مقایسه با دیگران مطلوب است. ما کشورهایی نداریم که ناشی از توسعه صنعتی باشد.
رضوی با اشاره به فراگیر شدن مشکلات ناشی از توسعه صنعتی گفت: صنعت غذایی امروز کدام است که از مواد افزودنی و شوینده استفاده نمی کند یا کشاورزی که از سم و کود شیمیایی استفاده نمی کند؟ اگر واقعاً به اطراف خود نگاه کنیم، می توانیم به این سؤال پاسخ دهیم که آیا ما غذای سالم تولید می کنیم؟ من فکر می کنم اگر صادق باشیم، در حال حاضر غذای سالم تولید نمی کنیم و این مسئولیت سنگینی را بر عهده همه ما در طول زنجیره تولید مواد غذایی تا مصرف می گذارد.
آسیب پذیری زنان و روستاییان در برابر ناامنی غذایی
وی ناامنی غذایی را واقعیتی تلخ عنوان کرد و گفت: از هر 9 نفر در دنیا یک نفر گرسنه است و 60 درصد گرسنگان زن و 70 درصد روستایی هستند.
رئیس پژوهشگاه علوم و صنایع غذایی افزود: مرگ و میر سالانه بر اثر گرسنگی بیشتر از مجموع مرگ و میر ناشی از مالاریا، سیل و ایدز است. آیا پیشگیری مهمتر از درمان است؟
وی با تاکید بر اینکه باید غذای سالم تولید کنیم، گفت: حدود 45 درصد مرگ و میر کودکان به دلیل سوءتغذیه است که 151 میلیون کودک زیر 5 سال را شامل می شود.
رضوی افزود: از این طرف می بینیم که یک میلیارد و 900 میلیون نفر یعنی یک چهارم جمعیت جهان اضافه وزن دارند و با مشکل چاقی مواجه هستند و ما در کشور خودمان نیز با این مشکل مواجه هستیم. “
وی با تاکید بر اینکه باید به تغذیه سالم توجه کنیم، هدف از برگزاری این همایش را گام برداشتن در این راستا دانست و گفت: با وجود همه این شرایط، اگر به همین مدیریت کلی ادامه دهیم، پیش بینی می شود در سال 2030 وجود داشته باشد. حدود 700 میلیون نفر از گرسنگی رنج خواهند برد. 16 اکتبر هر سال
16 اکتبر مصادف با 24 مهر روز جهانی غذا اعلام شد تا توجه همگان به مسائل مربوط به تغذیه انسان جلب شود.