چهارشنبه , ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴

سفیر سابق ایران در باکو: جمهوری آذربایجان باید با مواضع مخرب برخورد کند

محسن پاک آیین در گفت وگو با ای بی اس نیوز ، در مورد مشکلات جمهوری آذربایجان ، ارمنستان و قفقاز در هفته های اخیر و تأثیر آن بر روابط تجاری و تجاری در مرز با مسکو صحبت کرد. 2020 با حضور روسیه ، در نتیجه آن هفت شهر جمهوری آذربایجان آزاد شد ، اما وظیفه قره باغ مشخص نشد. روس ها نیروهای خود را در این منطقه مستقر کرده اند تا از حرکت آزاد کامیون ها و خودروها در مناطق مورد مناقشه اطمینان حاصل کنند.

سفیر سابق ایران در باکو گفت: ما انتظار داریم جمهوری آذربایجان مواضع مخرب علیه ایران را مدیریت کند.

سفیر سابق ایران در آذربایجان در مورد برخی مواضع تند برخی از نمایندگان مجلس شورای ملی آذربایجان تصریح کرد: اکثریت نمایندگان پارلمان آذربایجان و رئیس پارلمان آن کشور طرفدار روابط ایران و جمهوری آذربایجان هستند. نمایندگان روشنی وجود دارند که عموماً درباره ایران منفی صحبت می کنند و با روابط خوب دو کشور مخالفند ، اما باید دید کدام کشور از تخریب روابط دو کشور سود خواهد برد؟ ما انتظار داریم جمهوری آذربایجان این مواضع مخرب را مدیریت کند.

پاک عین در مورد تحرکات اسرائیل و ترکیه در این حوادث گفت: “من معتقدم که اسرائیل به دنبال نشان دادن قدرت خود در منطقه و اهمیت دادن به موقعیت خود است ، بنابراین نباید آن را دست کم گرفت. ترکیه معمولاً هر سال مانور مشترکی با جمهوری آذربایجان دارد و مانور این دو کشور رویکردی ضد ارمنی دارد. البته ضدایرانی نیست اما ارمنستان را تحریک می کند و منطقه را در معرض آسیب های امنیتی قرار می دهد. ترکها باید از حساسیت منطقه آگاه باشند و از عوامل حساسیت زا دوری کنند.
انتهای پیام

وی با اشاره به اینکه ایران هیچ گاه از روند انصاف در برخورد با رانندگان آذربایجانی خارج نشده و راننده ای را به دلیل اشتباهات غیرعمدی دستگیر نکرده است ، افزود: “به نظر من زندانی شدن زیاد طول نمی کشد. این دو راننده با توجه به روابط خوب بین دو کشور. “، فوراً آزاد شوید.

پاک آیین گفت: “اول از همه ، نیروهای روسی که بر اساس توافق در منطقه حضور دارند نباید به کامیون های ایرانی یا غیر ایرانی اجازه ورود به قره باغ یا تسهیل رفت و آمد و ترانزیت مردم را بدهند. بنابراین آنها نیز آنها در انجام وظایف خود کوتاهی کردند و جمهوری آذربایجان موضع سختگیری گرفت و رانندگان را دستگیر کرد. به نظر من اقدام آذربایجان در دستگیری دو راننده ایرانی غیرمنتظره بود. آنها باید به رانندگان اخطار می دادند یا در نهایت آنها را جریمه کرده و اخراج می کردند.

وی در مورد دستگیری دو راننده ایرانی در این حوادث گفت: «رانندگان ایرانی از مرز نوردوز وارد خاک ارمنستان شده و از شهرهای قاپان و گروس به سمت ایروان عبور می کنند. این یک مسیر سنتی است که رانندگان زمانی که مرز تحت کنترل ارمنستان بود از آن استفاده می کردند. در نتیجه توافق 2020 ، در جاده 68 کیلومتری قاپان به گروس ، 21 کیلومتر بخشی از تمامیت ارضی آذربایجان شد و از آن زمان این کشور حاکمیت خود را اعمال کرده و عوارض رانندگان راننده را طبق قوانین آذربایجان وارد منطقه می کند. عوارض از سوی دیگر ، آذربایجان ادعا می کند که حق دارد رانندگان و کامیون هایی را که مطابق قوانین خود به قره باغ سفر نکرده اند ، بازرسی کند. دو راننده ایرانی که از قانون بی اطلاع بودند به دلیل سفر به قره باغ دستگیر شدند.

درباره محمدصادق مجدی

پیشنهاد ما به شما

شروع برنامه برای استفاده از 6000 موتورسیکلت تاکسی و برقی در تهران

معاون رئیس جمهور از شروع برنامه جایگزینی 6000 تاکسی و موتور سیکلت با موتور سیکلت …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *