دوشنبه , ۵ خرداد ۱۴۰۴

سعودی ها بزرگترین سلاح جنگ انرژی را به پوتین دادند


عربستان سعودی و سایر تولیدکنندگان نفت اوپک پلاس روز یکشنبه کاهش بیشتر تولید نفت را اعلام کردند که به گفته تحلیلگران، بلافاصله قیمت ها را افزایش خواهد داد.

به گزارش ای بی اس نیوز به نقل از تلگراف، جو بایدن در جریان مبارزات انتخاباتی ریاست جمهوری خود وعده داد که عربستان را به کشوری منفور بین المللی تبدیل خواهد کرد. اما تورم تاخت و تاز و جنگ وجود داشت. جولای گذشته، بایدن قول خود را از سر گرفت و برای دیدار با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی به جده سفر کرد.

اما اگر بایدن امیدوار بود که محمد بن سلمان به عنوان رهبر واقعی عربستان سعودی در شرایطی که افزایش قیمت نفت نرخ تورم را بالا برده است، تولید نفت این کشور را افزایش دهد، کاملاً ناامید شد.

در عوض، تولیدکنندگان اوپک به رهبری عربستان سعودی، اکتبر گذشته برای حمایت از قیمت ها، هدف تولید نفت خود را دو میلیون بشکه در روز کاهش دادند. علیرغم تهدید رئیس جمهور خشمگین ایالات متحده به عواقب نامشخص، این گروه اکنون آماده کاهش دوباره تولید نفت است.

در حالی که بایدن درمانده به نظر می رسد، یکی از بزرگترین برندگان تحولات اخیر احتمالا ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه خواهد بود.

9 عضو گروه اوپک پلاس (شامل 23 کشور عضو) روز یکشنبه هفته جاری کاهش داوطلبانه تولید 1.2 میلیون بشکه در روز از ماه می تا پایان سال 2023 را اعلام کردند که معادل 1.1 درصد از عرضه جهانی است.

این حرکت باعث شد قیمت نفت بلافاصله افزایش یابد و به روند صعودی خود ادامه دهد. قیمت هر بشکه نفت برنت از 79.77 دلار در روز یکشنبه به 85.2 صد دلار در روز دوشنبه کاهش یافت.

گلدمن ساکس پیش بینی قیمت نفت برنت در دسامبر 2023 را از 90 دلار به 95 دلار افزایش داد. و او انتظار دارد قیمت نفت تا دسامبر 2024 به 100 دلار برسد.

بیارن شیلدراپ، تحلیلگر ارشد کالا در شرکت خدمات مالی SEB، می‌گوید این قیمت‌ها «عادی جدید» خواهد بود و ناگزیر منشأ رنج میلیون‌ها مصرف‌کننده خواهد بود که با قیمت‌های بالاتر در ایستگاه خدمات و فروشگاه مواجه خواهند شد.

ضربه به غرب سه گانه است. قیمت بالای نفت تورم را بالا نگه می دارد. این اقدام نشان می دهد که عربستان به غرب پشت کرده و به چین روی آورده است. افزایش قیمت نفت باعث افزایش درآمد مسکو و تضعیف اثر تحریم های غرب علیه روسیه خواهد شد.

بنجامین هیلگنستاک، نویسنده گزارشی درباره تحریم‌های روسیه برای مرکز تحقیقات سیاست اقتصادی، یک اندیشکده، می‌گوید که هر دلار افزایش قیمت نفت، درآمد صادرات روسیه را حدود 2.7 میلیارد دلار در سال افزایش می‌دهد. بنابراین، افزایش 10 دلاری قیمت نفت، درآمد صادرات نفت روسیه را از حدود 27 میلیارد دلار در سال جاری به 145 میلیارد دلار افزایش می دهد که حدود 22.5 درصد بیشتر از رقم پیش بینی شده توسط این اتاق فکر قبل از تصمیم اوپک است.

شیلدراپ گفت: «این عربستان سعودی است که می‌گوید «هی، روسیه، تو دوست ما هستی». کاری که آنها (سعودی ها) انجام می دهند حمایت از روسیه و اتحاد چین است. پس از کاهش تولید اوپک، بازاری خواهیم داشت که با محدودیت های عرضه بیشتری مواجه خواهد شد. روسیه می‌تواند قیمت‌های بالاتر نفت را تعیین کند، درآمدهای بهتری کسب کند، و به راحتی جنگ اوکراین را تامین مالی کند، که به‌طور غیرمستقیم تحریم‌های غرب را خنثی می‌کند.

این اقدام برای عربستان سعودی طبیعی است زیرا بیشتر تقاضای آینده نفت این کشور از آسیا می آید. تا زمانی که قیمت نفت روسیه زیر سقف قیمت تعیین شده توسط گروه هفت باشد، سایر کشورها می توانند نفت روسیه را خریداری کنند و از خدمات حمل و نقل و بیمه شرکت های غربی استفاده کنند. اما کشورهایی مانند چین در صورت عدم نیاز به استفاده از این خدمات هیچ محدودیتی ندارند.

بر اساس گزارش مرکز تحقیقات سیاست اقتصادی، صادرات نفت روسیه به چین، هند و ترکیه از زمان آغاز جنگ اوکراین افزایش یافته است و مجموع صادرات در دسامبر 2022 بیشتر از دسامبر 2021 بوده است. درست مانند روسیه. در حال جمع آوری پول است، غرب از تورم رنج می برد.

به گفته شیلدروپ، این مالیات مانند یک مالیات ثابت بر اقتصاد جهانی است و مانند افزایش نرخ ها عمل می کند و اثر کاهنده ای بر اقتصاد دارد.

بعید است که تورم اصلی فقط به دلیل بالا بودن قیمت نفت در سال گذشته افزایش یابد، اما کاهش تولید اوپک به این معنی است که قیمت ها برای مدت طولانی تری بالاتر خواهند ماند.

اوله هانسن، رئیس استراتژی کالا در ساکسو بانک، گفت: این نشان دهنده تمایل و توانایی اوپک برای کنترل قیمت ها است. یعنی اگر رکود داشتیم که می توانستیم بخشی از این فضای مانور را به دلیل کاهش قیمت تولیدکننده حذف کنیم، دیگر اینطور نبود.

تامارا بیسیک واسیلیف، اقتصاددان ارشد آکسفورد اکونومیکس گفت که قیمت ها در برخی از بازارهای وابسته به نفت افزایش خواهند یافت. با توجه به حساسیت بخش، حمل و نقل قطعا اولین بخشی خواهد بود که هدف قرار می گیرد. هر دو دلار افزایش قیمت نفت منجر به افزایش یک درصدی قیمت بنزین در پمپ بنزین ها می شود.

به گفته هانسن، هزینه کارکرد ماشین آلات کشاورزی نیز افزایش خواهد یافت و قیمت مواد غذایی را تحت فشار بیشتری قرار خواهد داد. از روز جمعه شاهد افزایش قیمت سویا و ذرت بودیم.

این اقدام یک بازی قدرت بزرگ از سوی عربستان سعودی است که تصمیم خود را برای کاهش تولید نفت بلافاصله پس از اعلام ایالات متحده اعلام کرد که تقاضای جهانی نفت را با تکمیل ذخایر استراتژیک خود در سال جاری افزایش نخواهد داد.

جیمز سوانستون، اقتصاددان خاورمیانه و شمال آفریقا در کپیتال اکونومیکس می گوید: آمریکا و عربستان سعودی همیشه روابط نزدیکی داشته اند. عربستان سعودی بزرگترین مشتری فروش تسلیحات نظامی آمریکا در خارج از کشور است. اما روابط آنها در زمان ریاست جمهوری دونالد ترامپ به اوج خود رسید. ترامپ موضعی خصمانه در قبال ایران اتخاذ کرده است. اما روابط دو کشور در دوران ریاست جمهوری جو بایدن که در جریان مبارزات انتخاباتی مواضع ضد سعودی اتخاذ کرد، تیره شده است.

سوانستون گفت یک مسئله تقریباً شخصی این بود که ولیعهد محمد بن سلمان از این واقعیت که بایدن همیشه می خواست به جای او با ملک سلمان صحبت کند، ناراحت بود.

اوپک با تصمیم برای کاهش تولید، از این واقعیت استفاده می‌کند که تولید نفت شیل آمریکا پس از یک دوره طولانی که در آن رونق نفت شیل قیمت‌ها را کاهش داده است، به اوج خود نزدیک می‌شود.

شیلدراپ می‌گوید رشد آهسته تولید نفت شیل آمریکا از اوایل دسامبر 2022 در واقع یک کارت رایگان برای اوپک پلاس بوده است. حالا آنها می توانند کم و بیش هر کاری که می خواهند انجام دهند و بازار نفت را هر طور که می خواهند کنترل کنند، زیرا شیل دیگر رونق ندارد. این یک تغییر بزرگ در بازار نفت بود. پنج سال آینده بسیار متفاوت خواهد بود. اوپک از از دست دادن سهم بازار خود در بازار جهانی نفت ترسی ندارد.

اوپک می‌گوید کاهش تولید جدید در واکنش به کاهش تقاضای جهانی است، اما انتظارات از کاهش رشد اقتصاد جهانی ممکن است بیش از حد باشد.

رشد اقتصادی در کشورهای عمده واردکننده نفت مانند هند همچنان قوی است و بازگشایی چین پس از لغو قرنطینه به معنای عادی شدن سفرهای هوایی جهانی است.

شیلدروپ می گوید: ما نسبت به تقاضای جهانی نفت بسیار خوشبین هستیم. من فکر می کنم تقاضای جهانی به رشد خود ادامه خواهد داد و اوپک کنترل خوبی خواهد داشت و قیمت و سطحی را که مناسب می داند حفظ خواهد کرد. به نظر می‌رسد بازار جهانی نفت متعادل است و می‌تواند در پایان سال جاری مازاد مالی جزئی نشان دهد. در حال حاضر ما به سمت کمبود پیش می رویم. به نظر می رسد این اولین سیاست عربستان سعودی باشد.

با نزدیک شدن چین، روسیه و عربستان سعودی، ایالات متحده در حال عقب نشینی است. سال گذشته شایعاتی وجود داشت مبنی بر اینکه عربستان ممکن است یوان چین را برای صادرات نفت خود بپذیرد که همیشه به دلار ارزش گذاری شده است. چنین تغییری یک گزینه هسته ای خواهد بود و در کوتاه مدت بسیار بعید است.

انتهای پیام

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *