دولت سیزدهم با شناخت فرصت ها و چالش های پیش روی ساخت و ساز در ایران، بهسازی و نوسازی بافت های فرسوده را سریع ترین و بهترین روش تولید مسکن می داند و تاکنون 138 هزار واحد در این قالب ساخته شده است.
به گزارش ای بی اس نیوز، با روی کار آمدن دولت سیزدهم به نظر می رسد روند نوسازی و بهسازی بافت های فرسوده، سکونتگاه های غیررسمی و مرمت بافت های تاریخی سرعت گرفته است. جامعه نوسازی شهری ایران با حضور 21 نهاد و سازمان، سیاست های دولت را که به تصویب ستاد ملی نوسازی شهری می رسد، اجرا می کند.
بر اساس آخرین آمار، 167 هزار هکتار زمین ناکارآمد در کشور وجود دارد که حدود 20 میلیون نفر را در خود جای داده است. دو وزارتخانه راه و شهرسازی و کشور به عنوان دو بال اصلی اجرای برنامه های بازآفرینی شهری به ترتیب مسائل کالبدی و اجتماعی را دنبال می کنند.
در طرح مسکن مهر دولت نهم و دهم که عمدتاً مربوط به شهرها بود، بیش از دو برابر هزینه ساخت واحدهای مسکونی صرف ایجاد زیرساخت ها، خدمات، امکانات و توسعه حمل و نقل شد و امکانات زندگی در این مکان ها آنطور که باید و شاید تکمیل نشد. بررسیها نشان میدهد که به دلیل دور بودن سایتهای مسکن مهر از شهرهای مادر، تقاضا به جای داشتن مسکن مهر در شهرهای بزرگ، اجاره را ترجیح میدهد.
طی دو سال گذشته زیرساخت های لازم از طریق قوانین و مقررات و همچنین تسهیلات برای تسریع روند نوسازی و بهسازی ایجاد شده است. ابلاغ بسته مشوق 19 گانه توسعه شهری، تصویب سند ملی سکونتگاه های غیررسمی، افزایش دو برابری سقف ودیعه مسکن در بافت های فرسوده، پاکسازی اراضی واقع در بافت های فرسوده با زمین های خارج از محدوده شهر، هم افزایی با شهرداری های سراسر کشور و کاهش زمان تحویل پروانه ها به 000 واحد ساخت و ساز در 13 واحد رسیده است. در مقایسه با گذشته بیش از 13 برابر رشد داشته است این نشان می دهد.
بیشتر بدانید
رئیس جمهور در آخرین جلسه شورای عالی مسکن گفت: کار آغاز شده در نوسازی بافت های فرسوده باید با قوت ادامه یابد. وی همچنین از فرمانداران و شهرداران خواست کمک و حمایت های لازم را در رابطه با این موضوع مهم شهری داشته باشند.
به گفته محمد آئینی – معاون وزیر راه و شهرسازی، در بافتی فرسوده، تاریخی و عمدتاً حاشیه ای شاهد «کلونی فقر» هستیم. 35 شهر را بررسی کردیم و متوجه شدیم که در بافت های ناکارآمد این شهرها به استثنای سرانه مذهبی و کارگاهی، بقیه سرانه ها مانند آموزش، بهداشت، درمان، ورزش و نیروی انتظامی حدود یک سوم میانگین شهر است. بر اساس چشم انداز سند ملی بازآفرینی شهری، این سرانه ها در این محله ها باید تا پایان سال 1404 به میانگین همان شهر برسد که برای تحقق این امر باید در 60 هزار هکتار حاشیه (سکونتگاه های غیررسمی) که 1153 محله در آن واقع شده اند، حداقل 13 هزار پروژه محله ای اجرا شود.
وی می گوید: هدف اصلی ما در حوزه بازآفرینی شهری، برچیدن سقف های زهوار بافت های فرسوده است.
وی با بیان اینکه 400 شهرداری در سراسر کشور آمار پروانه ساختمانی در بافت های فرسوده را در سامانه مدیریت کل نوسازی شهری پایدار ثبت کرده اند، گفت: تعداد پروانه ها. انتظار داریم شهرداری ها به صورت روزانه پروانه ساختمانی در بافت های فرسوده را ثبت کنند.
معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه در سال 1402 باید در حوزه بازآفرینی شهری جهشی داشت، گفت: دکتر بازرپاش از مسئولان ارشد وزارت راه و شهرسازی به اهمیت نوسازی بافت های فرسوده واقف است و بازآفرینی شهری را بهترین و سریع ترین راه برای تولید مسکن اعلام کرده است.
آیینی با یادآوری اینکه 2 میلیون و 700 هزار ساختمان ناپایدار در کشور وجود دارد که در صورت عدم نوسازی جان 10 میلیون نفر از هموطنانمان به خطر می افتد، گفت: 70 درصد مشوق های بافت های فرسوده شهری به اجرای برنامه تشویقی 19 ماده ای شورای عالی معماری و معماری ایران بستگی دارد.
وی برآورد می کند که اگر ۲۵۰ هزار واحد مسکونی فرسوده به صورت هدفمند و بومی سازی نوسازی شود، می توان تعداد خانه های ناپایدار را در اکثر مناطق به کمتر از ۵۰ درصد کاهش داد و این یعنی از خطر نسبتاً فرار کرده ایم و کار چندان بزرگی نیست. در نهضت ملی مسکن ساخت 600 هزار مسکن به ما سپرده شده است، اما اگر دو دسته تسهیلات ودیعه موقت مسکن و تسهیلات نوسازی از سوی بانک ها ارائه و یارانه پرداخت شود، ظرف چهار سال یک میلیون خانه می سازیم. ما با ۱۵۰ هزار دستگاه شروع می کنیم، سال دوم ۲۰۰ هزار دستگاه، سال سوم ۳۰۰ هزار دستگاه و سال چهارم ظرفیت تولید ۳۵۰ هزار دستگاه را داریم. اگر این اتفاق بیفتد، این چالش را به میزان قابل توجهی کاهش خواهیم داد.
انتهای پیام