پنجشنبه , ۱ خرداد ۱۴۰۴

سرکوب سکوهای ایرانی و ادامه تحریم ها

در حالی که حذف اپلیکیشن های ایرانی از فروشگاه های آنلاین آمریکا به چندین سال قبل بازمی گردد، اخیرا چندین اپلیکیشن و پیام رسان ایرانی بار دیگر به دلیل تحریم ها از گوگل پلی حذف شدند.

بر اساس این گزارش، پرونده های متعددی در مورد دلیل حذف این اپلیکیشن ها مطرح شد که یکی از این موارد تحریم بود و مدیران برخی از این اپلیکیشن ها به ایمیل گوگل اشاره کرده بودند که امکان استفاده از گوگل وجود ندارد. Play به دلیل بند 16.5 از قوانین برنامه‌نویس، که بیان می‌کند «محصولاتی که در Google Play قرار می‌گیرند ممکن است مشمول قوانین صادرات، تحریم‌ها و مقررات ایالات متحده و سایر حوزه‌های قضایی باشند».

وی ادامه داد: در بحث گوگل پلی با دو چالش مواجه هستیم که باید تفکیک شود. اولین مورد حذف برنامه ها از Google Play و دوم حذف آنها از تلفن است. در مورد اولی همونطور که گفتم به دلیل وجود کافه بازار و مایکت و … این مشکل برای کاربران ایران مشکلی نداره. مشکل دوم، اگرچه احتمال کمتری دارد، اما به دلیل تسلط گوگل بر سیستم عامل اندروید است و ما نسخه بومی آن را نداریم و این می تواند مشکل ساز باشد.

او فکر می‌کند یکی دیگر از چالش‌های بزرگ حذف اپلیکیشن‌ها از فروشگاه گوگل، برای کاربران خارجی است، زیرا اپلیکیشن‌های ایرانی و داخلی را نمی‌توان در خارج از کشور عرضه کرد. بنابراین کاربرانی که در خارج از کشور هستند برای استفاده از این اپلیکیشن ها باید آن ها را از فروشگاه های داخلی دانلود و نصب کنند که این امر سخت و بعید است. یک نکته لازم به ذکر است و آن اینکه گاهی اوقات دلیلی فنی برای حذف برنامه هایی که گوگل پلی تبلیغ می کند وجود دارد و پس از مدتی دوباره به فروشگاه گوگل باز می گردند اما همانطور که گفته شد معمولاً بهانه تحریم آمریکایی مهمترین دلیل حذف است. .

به گزارش ای بی اس نیوز، نبرد بین شرکت‌های خارجی و فروشگاه‌های آنلاین آمریکایی با اپلیکیشن‌های ایرانی از حدود سال ۲۰۱۶ آغاز شد. زمانی که اپل تنها چند ماه پس از باز شدن درهای فروشگاه آنلاین خود به روی اپلیکیشن های ایرانی در سپتامبر 2016، با دستور دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا مبنی بر تحریم ایران، برخی از اپلیکیشن های ایرانی از اپ استور حذف شدند. موضوع حذف اپلیکیشن های ایرانی از اپ استور حل نشده است و دو هفته بعد از اپل، گوگل نیز با همان توجیه تحریم های دولت آمریکا علیه ایران، نرم افزارهای ایرانی را از گوگل پلی – فروشگاه آنلاین نرم افزار اندروید – حذف کرد.

اما ماجرا به همین جا ختم نشد و گوگل پلی در چند روز گذشته چندین پیام رسان و اپلیکیشن ایرانی را حذف کرد. تعدادی از کاربران اعلام کرده اند که اپلیکیشن هایی مانند اسنپ، تپسی، سه پیام رسان ایرانی، سروش، بله و آی گپ از گوگل پلی حذف شده اند و بررسی ها نشان می دهد که نه تنها خود اپلیکیشن ها، بلکه تمامی اکانت ها نیز از گوگل پلی حذف شده اند. متعلق به این شرکت ها از گوگل پلی حذف شده است و بررسی های اولیه نشان می دهد که گوگل این اپلیکیشن ها را به دلیل ممنوعیت حذف کرده است.

مدیرعامل این پیام رسان ایرانی گفت: بسیاری از کاربران تمایل به دسترسی و نصب اپلیکیشن ها از طریق گوگل پلی داشتند، از این منظر بله، برخی از کاربران به گوگل پلی اعتماد کردند و اپلیکیشن هایی که خارج از این محیط هستند نمی توانند یا نمی توانند. دانلود و نصب کنید اما ممکن است یک نگرانی وجود داشته باشد و آن این است که اگر فعالیت برنامه در خارج از Google Play ادامه یابد، ممکن است منجر به مشکلات دیگری مانند حذف برنامه از تلفن به دلایل امنیتی و قوانین Google و Google Play و به طور کلی شود. کار سخت تر می شود

پس از این اتفاق، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات به این موضوع واکنش نشان داد و گفت: این وزارتخانه با همکاری سایر نهادهای مسئول پیگیری های لازم را با نهادهای بین المللی در راستای احقاق حقوق نخبگان و نخبگان کشور انجام خواهد داد. مردم ایران

انتهای پیام

وی افزود: کشورهای دیگر نیز راهکارهایی در این زمینه داشته اند، به عنوان مثال هواوی و شیائومی با سیستم عامل این مشکل را حل کرده اند. آنها سیستم عاملی شبیه به اندروید توسعه دادند یا آن را بر اساس اندروید اصلاح کردند و حالا خودشان اپلیکیشن های مخصوص سیستم عاملی را که اطاعت می کردند می نوشتند و آپلود می کردند.

به دنبال مشکلات پلتفرم های ایرانی به دلیل تحریم، شهریور سال گذشته بود که اطلاعات جدیدی مبنی بر حذف اپلیکیشن های ایرانی منتشر شد. این ماجرا به گونه ای ادامه یافت که در تاریخ 15 آبان امسال، سپر امنیتی گوگل به برخی از کاربران روبیکا هشدار داد و آن را حذف کرد. در پی این اقدام روبیکا در اطلاعیه ای به توضیح این موضوع پرداخت.

از این رو مدیرعامل این پیام رسان ایرانی برکنار شده از گوگل پلی به منظور شفاف سازی و اطلاع بیشتر از مسائل فنی، به مرکز رصد رسانه های خود رفت و در این مراسم به ارسال سه ایمیل برای رعایت محدودیت های ایجاد شده برای این پیام رسان اشاره کرد. این برنامه ایمیل او به گوگل گفت که در نهایت نتیجه مطلوب حاصل نشد.

اگرچه با شروع ریاست جمهوری جو بایدن و احتمال بازگشت آمریکا به برجام، امید می رفت که سرنوشت دیگری برای شرکت های فناوری در ایران رقم بخورد، اما حذف پلتفرم ها و اپلیکیشن های ایرانی نشان از این مشکلات ناعادلانه دارد. تحریم ها علیه شرکت های ایرانی ادامه دارد.

وی افزود: بنابراین ما از این اتفاق خیلی تعجب نکردیم زیرا تحریم است. به عبارت دیگر این حوزه نیز مانند بسیاری از صنایع تحریم شده مشمول تحریم ها می شود. اپل در سال ۲۰۱۸ اقدامی مشابه انجام داد و اپلیکیشن های ایرانی از جمله آی گپ را حذف کرد و اندروید پس از چند سال این کار را انجام داد.

احمد حدادی درباره اتفاقات این مراسم توضیح داد: از زمان شروع این موضوع سه ایمیل به گوگل فرستادیم که یک بار پاسخ دادند و گفتند ظرف 48 ساعت بررسی و اعلام خواهند کرد. همچنین ایمیلی مبنی بر حذف اپلیکیشن از گوگل پلی برای آنها ارسال کردیم، اما به نظر می رسد پاسخ آنها از قبل تعیین شده است و انتظار نداریم بر اساس نامه هایی که ارسال کرده ایم، پاسخی دریافت کنیم.

محمد کیشوری در گفت وگو با ای بی اس نیوز، خاطرنشان کرد: آنچه خطرناک است این است که گوگل پلی اپلیکیشن های ایرانی را از روی گوشی ها حذف می کند به جز نمونه هاتگرام و طلاگرام که به دلیل ابهام در نحوه دسترسی به اطلاعات کاربران سپر امنیتی گوگل مسدود شده اند. مورد دیگری نبود که مشکلی ایجاد کند و رفع کند. در حالی که این مانع از وقوع این اتفاق در آینده نمی شود، مدتی پیش در مورد روبیک هشدار داده شد.

همزمان محمدجواد آذری جهرمی – وزیر اسبق ارتباطات و فناوری اطلاعات در دولت دوازدهم – از پیگیری قانونی حذف برنامه های ایرانی از اپ استور خبر داد. پس از آن، امیر ناظمی – رئیس وقت سازمان فناوری اطلاعات – به ظرفیت های قانونی در عرصه بین المللی در خصوص اقدامات لازم برای رفع این مشکل اشاره کرد. با وجود این، در نهایت نه اعلام شد که آیا پیگیری های قانونی در این زمینه صورت گرفته است و همچنین این پیگیری ها چه نتیجه ای داشته است.

این پیام رسان ایرانی در بیانیه خود گفته است که این اتفاق در حالی رخ داده است که این پلتفرم به تازگی آپدیت جدیدی منتشر نکرده و دسترسی های قبلی خود را اصلاح نکرده است و این دسترسی ها کاملاً متعارف و مشابه سایر پیام رسان ها و شبکه های اجتماعی است. از اعمال محدودیت‌هایی به دلایل سیاسی و امنیتی برای دسترسی کاربران به خدمات بین‌المللی حمایت نمی‌کند، اما تلاش پلتفرم‌های بین‌المللی برای اعمال محدودیت برای کاربران ایرانی را برخلاف ادعای آنها می‌داند.

عسگری در ادامه سخنان خود درباره دلیل تحریم های گوگل پلی برای اپلیکیشن های ایرانی توضیح داد: در این زمینه دلیل تحریم هواپیما چیست؟ البته تحریم است و قوانینی دارند که آن را تحریم می کند. یک روز قطعات هواپیما و ماشین را نمی دهند، یک روز تکنولوژی را مسدود می کنند و مانع دسترسی به اپلیکیشن ها می شوند. جنگ است و نمی توانید بگویید چرا؟ به دلایل تحریمی که این اتفاق می افتد، اگر بفهمیم چرا قطعات هواپیما را به ما نمی دهند، متوجه می شویم که چرا ما را به این دلیل تحریم کردند و دسترسی به پیام رسان های ایرانی را محدود کردند.

یک کارشناس حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز با انگشت اشاره می کند و می گوید: این مشکل جدیدی نیست و برخی اپلیکیشن های ایرانی به دلایلی مانند تحریم از گوگل پلی حذف شده اند. در حال حاضر بسیاری از اپلیکیشن های ایرانی در گوگل پلی نیستند و البته به دلیل وجود فروشگاه نرم افزاری بومی و مشابه در کشور، افراد برای دسترسی به اپلیکیشن های ایرانی مشکلی ندارند.

در همین رابطه، میثم عسگری، مدیرعامل یکی از پلتفرم های حذف شده از گوگل پلی در گفت وگو با ای بی اس نیوز، توضیح داد: این مشکل جدید نیست و آیفون و اپل سه سال پیش این طرح را اجرا کردند و هنوز هم انجام می دهند. در روزهای اخیر اندروید این اقدام را علیه پیام رسان های ایرانی انجام داد.

در پی این حادثه، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در اطلاعیه‌ای اعلام کرد که علیرغم زمینه سیاسی اقدامات یکجانبه شرکت‌های آمریکایی و همچنین تاکید توسعه‌دهندگان این پلتفرم‌ها بر رعایت اصول حرفه‌ای در استانداردهای بین‌المللی، ظن سیاسی بودن این اقدام گوگل بسیار قوی است. اما با توجه به اهمیت موضوع و حفظ حداکثری حقوق کاربران ایرانی در برابر هرگونه قصور یا تخلف احتمالی، وزیر ارتباطات دستور داد تا کمیته ای متشکل از کارشناسان و کارشناسان فنی مستقل تشکیل شود تا این شکایات را به دقت بررسی کنند. در صورت دریافت اسناد درخواستی گوگل در مورد پلتفرم های ایرانی، نتایج بررسی ها باید به اطلاع عموم و به ویژه نهادهای مربوطه از جمله مرکز ملی فضای مجازی برسد.

زارع پور خاطرنشان کرد: هرچند بارها به بهانه های مختلف این موضوع مطرح شده است، اما تکرار آن در شرایط فعلی که پلتفرم های ایرانی در عرصه های مختلف پیشرفت خوبی داشته و مردم نیز به استفاده از آن رغبت نشان داده اند، گمان می رود چنین چیزی سیاسی باشد. . تصمیمات را تقویت می کند. از طرفی ایران توسعه یافته را نمی بینند و سعی می کنند از همه ابزارها برای وابستگی به ایران و ایرانی استفاده کنند.

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *