امید و اطمینان عموم به عنوان یکی از اجزای مهم سرمایه اجتماعی در کشور ما باید بازسازی شود. جامعه ایرانی اکنون بیش از هر زمان دیگری به تدابیری امیدوار است که دولت و پارلمان باید برای افزایش اعتماد عمومی به اثربخشی نهادهای منتخب و همدلی عمومی نسبت به آنها در دستور کار قرار دهند.
فشارهای اقتصادی تحریم ها و البته برخی سوء مدیریت ها در سال های اخیر مشکلات معیشتی زیادی را برای مردم به وجود آورده است. کاهش شدید ارزش پول ملی ، تورم سرسام آور ، رشد چشمگیر قیمت کالاها ، تشکیل صف های طولانی مرغ و روغن و … همه امیدهای مردم را در سال های اخیر کاهش داده است. در همین حال ، انتشار آخرین اخبار در مورد مفاسد اقتصادی بزرگ و کوچک ، تحمل فشار اقتصادی را برای مردم دشوارتر کرده و معنی و کاربرد “مقاومت” را از درون زیر سوال برده است.
تسریع واکسیناسیون و واکسیناسیون همزمان با روی کار آمدن دولت سیزدهم امید مردم را به کنترل تاج و اعتماد آنها به دولت افزایش داد. امروزه نزدیک به 100 درصد معلمان واکسینه شده اند. نوبت به واکسیناسیون متولدین دهه 1960 می رسد و واکسیناسیون دانش آموزان نیز در دستور کار قرار دارد. همکاری دولت و مجلس در حل مشکلات مردم و بر اساس اولویت های واقع بینانه و عینی کشور ، می تواند سرمایه اجتماعی را به جامعه بازگرداند.
جناح ها و رقابت های سیاسی که گاه در روابط بین مقامات و سیاستمداران و حتی در نهادها و ارکان قدرت روی داده است ، اعتماد و امید مردم را برای بهبود کشور بیشتر تضعیف کرده است. در آخرین سال دولت روحانی ، مردم شاهد درگیری گسترده بین نمایندگان مجلس یازدهم و مقامات دولتی بودند. اختلافاتی که غالباً خارج از زمینه مطرح می شد و باعث می شد مدیریت به نمایندگان هشدار دهد. در این میان ، وعده های باقی مانده از دولت و پارلمان بیشتر زیر پا گذاشته شده و امید به اثربخشی قوه مجریه و حتی قوه مقننه زیر سال رفته است. بنابراین ، مشارکت سیاسی به عنوان یکی از مهمترین نمونه های سرمایه اجتماعی در انتخابات اخیر با افت قابل توجهی روبرو شده است.تسریع واکسیناسیون و واکسیناسیون ، همزمان با روی کار آمدن دولت سیزدهم ، امید مردم را برای کنترل تاج و اعتماد آنها به دولت افزایش داد.
وعده های رئیس جمهور سید ابراهیم رییسی مبنی بر تأمین مسکن برای مردم و ساخت یک میلیون واحد در سال نیز این امید را در مردم ایجاد کرده است که آنها صاحب خانه خواهند شد. با این حال ، افزایش شدید قیمت و اجاره بهای مسکن در سال های اخیر موجی از سرخوردگی را در جامعه ایجاد کرده است. شکست پروژه هایی مانند مسکن اجتماعی در ایجاد این دلسردی کمتر مثر نبوده است.
برنامه ها و اقدامات امیدوارکننده دولت سیزدهم
می توان سرمایه اجتماعی آسیب دیده را با رحمت امید ترمیم کرد. وقتی آنها نتایج اقدامات دولت ، پارلمان و عدالت را در زمینه های مختلف زندگی جمعی خود ، از جمله حوزه های اقتصادی ، اجتماعی و سیاسی مشاهده کنند ، امید دوباره برقرار می شود. امروزه اولین اولویت کشور مدیریت کرونا و سپس تنظیم وضعیت اقتصادی است. مدیریت بهینه این مواد مستقیماً بر زندگی شهروندان تأثیر می گذارد و سرمایه اجتماعی را در قلب جامعه زنده می کند.
مشکل کرونا مهمترین نگرانی مردم امروز است. تأخیر در ارائه واکسن و ایمن سازی جامعه در برابر همه گیری در ماه های اخیر انتقادات و اعتراضات گسترده ای را از سوی مردم به دنبال داشته است. اگرچه وقوع پنج قله شدید باعث تلفات جانی و مالی زیادی برای جامعه شد ، اما عرضه واکسن به دلیل تحریم ها و البته سوء مدیریت به تأخیر افتاد.
همکاری دولت و مجلس به عنوان دو رکن اصلی نظام برای حل مشکلات مردم و بر اساس اولویت های واقع بینانه و عینی کشور ، می تواند سرمایه اجتماعی را به جامعه بازگرداند. موضوعی که با تغییر دولت و همسویی بیشتر مواضع بهارستان و پاستور قابل دستیابی به نظر می رسد. گویی این همکاری را در موضوعاتی مانند رای اعتماد مجلس به وزرای پیشنهادی م effectiveثر می بینیم.
شیوع و مدیریت کرونا طی یک سال و نیم گذشته بحث و نظرات زیادی را در جامعه ایجاد کرده و امیدهای مردم را هدف قرار داده است. در همین حال ، رسانه های خارجی زبان فارسی و مخالفان رژیم از هر بهانه ای برای افزایش سرخوردگی و دلسردی مردم استفاده کرده اند. همه این عوامل ، و بسیاری دیگر از عوامل ناگفته ، با هم ترکیب شده اند تا کیفیت شاخص سرمایه اجتماعی در کشور ما کاهش یابد.
فصل بازسازی امید
همچنین برنامه ریزی اجرایی دستگاه اجرایی برای تحقق وعده های آیت الله رییسی در زمینه ایجاد شغل ، حمایت از تولید ، عدالت اقتصادی و مبارزه با فساد می تواند مسیر امید را به آتشفشان امید تبدیل کند.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز