رئیس مرکز آمار ایران بر لزوم دسترسی این مرکز به ریزدادههای اداری تاکید کرد و گفت: سرشماریهای 10 ساله پاسخگوی نیازهای آماری برنامهریزان نیست و نیاز به بهروزرسانی آمار جمعیتی از طریق سرشماری مبتنی بر ثبت است. بیشتر از همیشه انجام می شود.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما به نقل از مرکز روابط عمومی و امور بین الملل سازمان برنامه و بودجه کشور به نقل از مرکز آمار ایران، «جواد حسین زاده» در مراسم روز ملی جمعیت با حضور معاون رئيس جمهور. رئیس جمهور در امور زنان و خانواده در این نشست که به همت مسئولان و کارشناسان مرکز آمار ایران برگزار شد، گفت: از جمله آمارهای مهم جمعیتی می توان به آمارهای به دست آمده از تعداد، رشد جمعیت و ساختار اشاره کرد.
حسین زاده افزود: آمارهای جمعیتی به طور غیرمستقیم در محاسبه سایر شاخص های اقتصادی و اجتماعی مانند تولید ناخالص داخلی، مصرف سرانه، ضریب جینی، آمار اشتغال و بیکاری، هزینه سرانه و درآمد سرانه نقش داشته و از اهمیت بالایی برخوردار است.
وی افزود: آمارهای جمعیتی معمولاً از طریق اجرای سرشماری در کشور به دست می آید که خوشبختانه در کشور ما سابقه طولانی دارد و از سال 1335 این گونه سرشماری ها در کشور اجرا می شود و در منطقه از رکورد جمعیت نیز وجود دارد. سابقه حدود 100 ساله در کشور. این نشان دهنده اهمیت آمار جمعیتی در کشور است.
رئیس مرکز آمار ایران با اشاره به سیاستهای کلی جمعیت ابلاغی مقام معظم رهبری گفت: از جمله شاخصهای این سیاستها میتوان به پویایی و جوانگرایی جمعیت، افزایش نرخ باروری به جانشینی، تشویق و تسهیل ازدواج و بچه دار شدن
وی افزود: با توجه به اهمیت سیاست های ابلاغی، مرکز آمار ایران نیز اقدامات مختلفی در این زمینه انجام داده است که از آن جمله می توان به تشکیل کمیته آمار زنان و خانواده با همکاری معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری، پیش بینی جمعیت در افق اشاره کرد. 1430 برای کل کشور و 1415 برای استان های کشور، پیش بینی جمعیت در سطح شهرستان های کشور در سال 1400، راه اندازی ساعت جمعیتی و برآورد نرخ باروری به روش مستقیم توسط استان های کشور برای سال ها. سال های 1396 تا 1400 از جمله این اندازه گیری ها هستند.
حسین زاده افزود: نرخ باروری کل کشور بر اساس سرشماری سال 1394 2.01 فرزند بوده که ابتدا برای سال های 1396 تا 1400 محاسبه شده و در سال 1400 به 1.74 رسیده است.
وی ادامه داد: بر اساس این محاسبات در سال 1400 تنها 4 استان دارای نرخ باروری بالاتر از حد جایگزینی بوده اند و بدون شک اگر این آمار به صورت سالانه و از روی داده های ثبت شده تهیه نمی شد، تصمیم گیرنده دچار مشکل می شد. امضا کردن.
رئیس مرکز آمار ایران سپس گفت: محاسبه این آمار بدون دادههای ثبت شده امکانپذیر نیست و با توجه به اهمیت دادههای جمعیتی در برنامهریزی فضایی، برنامهریزی فضایی و غیره، سرشماریهای 10 ساله پاسخگوی نیازهای آماری نیست. برنامه ریزان و نیاز به به روز رسانی آمار جمعیت از سرشماری مبتنی بر ثبت نام.
حسین زاده افزود: مرکز آمار ایران با تشکیل ستاد سرشماری سراسری، تشکیل دو جلسه ستاد سرشماری سراسری، تشکیل حدود 65 جلسه شورای هماهنگی و ادغام سرشماری و کمیته های مربوطه، وارد عرصه سرشماری مبتنی بر ثبت شده است. گروه ها با برگزاری دو آزمایش سرشماری در کشور. طی دهههای 1400 و 1401، تعامل با دستگاههای اجرایی ذیربط برای دریافت ریزدادههای مورد نیاز و نظارت بر تصویب قانون مدیریت دادهها و اطلاعات ملی، تمامی اقدامات مرکز آمار ایران برای اجرای موفق سرشماری براساس ثبت نام در سال 1405 بوده است. .
نگاه اختصاصی دستگاه های اجرایی به داده های اداری باید تغییر کند
رئیس مرکز آمار ایران همچنین بر لزوم تغییر نگاه انحصاری دستگاه های اجرایی به داده های اداری تاکید کرد و گفت: این داده ها باید به عنوان سرمایه ملی در نظر گرفته شود.
وی افزود: عدم دسترسی مرکز آمار ایران به دادههای خرد دستگاههای اجرایی، ما را مجبور میکند به روشهای سنتی انجام سرشماری بازگردیم.
رئیس مرکز آمار ایران افزود: حاکمیت داده ایجاب می کند که سیستم تبادل داده بین دستگاه های اجرایی مشخص باشد. بر این اساس برای اجرای سرشماری ثبتی، تمامی نهادها باید با مرکز آمار ایران برای تولید آمار با کیفیت همکاری کنند.
تاکید معاون رئیس جمهور بر لزوم توجه جدی شهروندان و مسئولان به موضوع کاهش نرخ باروری
این گزارش می افزاید: در ادامه این مراسم «انسیه خزعلی» معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده با اشاره به اهمیت توجه به معضل جمعیت و جوانان و بحران سالمندی و سالمندی جمعیت گفت: ایجاد ارتباط روزافزون با مرکز آمار ضروری است که ایران آمار جمعیتی تولید کند و خلأها و خلأهای آماری در حوزه زنان و خانواده برطرف شود.
خزعلی با ابراز تاسف از کاهش رشد سالانه جمعیت در کشور خواستار توجه جدی مردم و مسئولان به کاهش نرخ باروری، پیری جمعیت و بحران کمبود نیروی انسانی شد و گفت: برنامه ریزی و سیاست گذاری جمعیتی در قوانین و برنامه های ملی یک ضرورت، غیرقابل انکار است و مرکز آمار ایران باید نسبت به بحران کاهش جمعیت و پیامدهای جبران ناپذیر آن هشدارهای لازم را به جامعه بدهد.
سپس با اشاره به پیش بینی نظام اشتغال زنان در برنامه هفتم توسعه کشور و لزوم اجرای آن در قانون کار، گفت: زنان شاغل باید بتوانند مسئولیت های خود را در قبال خانواده به عهده بگیرند. بر این اساس سعی داریم در قانون کار شرایط منعطف تری را در مشاغل مختلف زنان فراهم کنیم تا مشکلات زنان در دوران بارداری و مراقبت از کودک کاهش یابد.
معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده اضافه کرد: علاوه بر تشویق خانواده ها به فرزندآوری و افزایش تعداد فرزندان، باید به موضوع فرزند پروری نیز توجه شود تا بتوان شرایط را برای خانواده ها برای حفظ میانگین کیفیت تضمین کرد. زندگی و فراهم کردن امکانات.
وی با توجه به اینکه بازنگری در امر تربیت فرزندان در خانواده ها ضروری است، حفظ کیفیت جمعیت با جلوگیری از فرار مغزها و ارتقاء و توسعه دانش نیروی انسانی را مهم و ضروری دانست.