رئیس اتاق شرکتهای کشاورزی اجرای طرح کشت نمونه را شامل حمایت از کشاورزان، تقویت کشاورزی قراردادی، دسترسی به اطلاعات دقیق تولید و استفاده از نظرات اتحادیهها و تشکلهای حوزه کشاورزی اعلام کرد.
قاسم پیشاور در گفت وگو با ای بی اس نیوز، با بیان اینکه الگوی کشت در کشور سابقه ای حدود 50 ساله دارد، گفت: الگوی کشت در آن سال ها اجرا نمی شد زیرا این الگو یک طرح ملی و فرا سازمانی است و همه باید با هم کار کنند و یک وزارتخانه به تنهایی نمی تواند این پروژه را پیش ببرد. آب، برق، سوخت و امثال آن باید از دستگاه های مختلف تامین شود و استانداران وارد عرصه شوند.
وی ادامه داد: دلیل دیگر عدم اعمال الگوی کشت این است که در تدوین آن به نظرات تشکل ها، اتاق های شرکت های کشاورزی و کشاورزان توجه نشده است. کسی که در نهایت این طرح را اجرا می کند کشاورز است اما از توانایی او در این طرح استفاده نشد.
رئیس اتاق شرکت های کشاورزی افزود: 40 تلاش برای تغییر روش کشت اختصاص یافت اما این اعتبار به کدام کشاورز پرداخت شد؟ وقتی جایگزینی وجود ندارد، کشاورز به کار خود ادامه می دهد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا یارانه ها و مشوق های کشاورزان برای اجرای الگوی کشت انگیزه ای برای اجرای الگوی زراعی در آنها ایجاد نمی کند، گفت: این یارانه ها جوابگوی هزینه های کشاورزان نیست و باید حمایت بیشتری شود.
به دلیل رعایت نشدن تعهدات قراردادی کشت با مازاد برنج مواجه شدیم
این کارشناس حوزه کشاورزی با بیان اینکه قرار بود برای کسانی که از الگوی کشت پیروی می کنند کشت قراردادی در نظر گرفته شود، افزود: سال گذشته برنجکاران قرارداد کشت منعقد کردند و چند ماه بعد در تیرماه شرکت بازرگانی دولتی اعلام کرد که منابع کافی ندارد و از کشاورزان برنج نمی خرد. از سوی دیگر افزایش 25 درصدی تولید برنج نسبت به سال های گذشته همراه با واردات بیش از یک میلیون تن برنج به کشور باعث شده تا برنج بین دست کشاورز باقی بماند و با مازاد برنج مواجه شویم. برنج ایرانی در کشور و در نهایت کشاورز ضرر کرد.
باید از کشاورزان حمایت بیشتری شود
پیشاور اضافه کرد: اگر تسهیلات بانکی به کشاورزان داده می شود باید برای تشویق کشاورزان نرخ سود بانکی کاهش یابد. همچنین در کشت قراردادی و در ابتدای کشت باید سم، کود، بذر و بیمه در اختیار کشاورز قرار گیرد تا در تامین نهاده های کشاورزی مشکلی نداشته باشد.
وی در پاسخ به آنچه برای موفقیت و اجرای الگوی کشاورزی در تمام مناطق کشور نیاز است، گفت: کشاورزی 100 درصد خصوصی است. وزارت جهاد کشاورزی سیاستگذار است و نباید درگیر شود و فقط باید در سیاستگذاری عمل کند. ضمناً قبل از کاشت، خریدار باید شناخته شود و پس از کاشت، خرید به موقع انجام شود. از سوی دیگر باید کشاورزی قراردادی را تقویت کنیم و حمایت های لازم را از کشاورزان انجام دهیم.
تنباکو قدیمی ترین کشت قراردادی را دارد
رئیس خانه شرکت های کشاورزی با بیان اینکه قدیمی ترین و قدیمی ترین کشت پیمانی در کشور مربوط به توتون است، گفت: در کشت توتون، بذر، سم و کود به موقع به کشاورزان تحویل و بررسی می شود، سپس صنعت دخانیات آن را خریداری می کند. این اتفاق برای چغندر قند نیز می افتد.
30 درصد محصولات کشاورزی به زباله تبدیل می شود
این فعال بخش خصوصی با بیان اینکه متأسفانه 50 تا 52 درصد محصولات کشاورزی باید وارد صنایع تبدیلی شود، اما در حال حاضر این گونه نیست، گفت: در نتیجه 30 درصد محصولات کشاورزی ما تبدیل به ضایعات می شود.
وی گفت: در نهایت چون آمار دقیقی از میزان تولید در کشور نداریم، نمی توانیم برنامه ریزی دقیقی داشته باشیم. به همین دلیل یکی از مهم ترین و مهم ترین ابزارهایی که می تواند به پیشبرد الگوی کشت کمک کند، آمار و اطلاعات دقیق تولید است.
انتهای پیام