بر اساس این گزارش، در 10 سال قبل از 1400، ارزش صادرات نفت غیرخام ایران به ارمنستان 2.5 برابر شده است در حالی که ارزش واردات ایران از ارمنستان تقریباً 38 درصد کاهش یافته است. به جز ارزش صادرات، سایر اجزای تجارت ایران و ارمنستان در هفت ماهه نخست سال 2011 کاهش یافته است. 23.4 درصد که دلیل اصلی آن افزایش متوسط قیمت صادرات است. تراز تجاری ایران و ارمنستان همواره به نفع ایران بوده و طی هفت ماه به حدود 215 میلیون دلار رسیده است. با وجود مثبت بودن تراز تجاری، سهم ایران در واردات ارمنستان رقم ناچیزی در حدود 5 درصد است.
** تجارت ارمنستان با جهان
در 10 سال قبل از 1400 ارزش صادرات نفت غیرخام ایران به ارمنستان 2.5 برابر شد و از سوی دیگر ارزش واردات ایران از ارمنستان 38 درصد کاهش یافت. این در حالی است که پیش بینی می شد روابط تجاری ایران و ارمنستان پس از انعقاد موافقتنامه تجارت ترجیحی با اتحادیه اقتصادی اوراسیا بهبود یابد، اما بر اساس شواهد آماری گمرک ایران، این توافق برای هیچ یک از آنها سود قابل توجهی نداشت. کشور.
ترکیب عمده اقلام وارداتی ایران از ارمنستان طی دوره گزارش شامل کالاهای واسطه ای و تجهیزات و کالاهای سرمایه ای و ترکیب عمده اقلام صادراتی ایران به این کشور نیز شامل محصولات آهن و فولاد، نفت و پتروشیمی است. از جمله اقلام صادراتی در هفت ماهه اول سال 1401 محصولات کشاورزی و غذایی و فرش با ارقام کم ارزش است. علیرغم اعمال تخفیفات تعرفه ای بر اساس توافقنامه تجارت ترجیحی ایران با اتحادیه اوراسیا، هیچ اثر محسوسی از ارتقای مبادلات کالایی ایران با این عضو اتحادیه در انجام مبادلات بین ایران و اتحادیه اوراسیا وجود ندارد.
** بررسی اقتصاد ارمنستان
تجارت ارمنستان به ویژه پس از جایگزینی روبل در تجارت این کشور از مقاومت خوبی برخوردار است. در حوزه سیاست های مالی، اقتصادهای منطقه به ویژه جمهوری آذربایجان و قزاقستان از شوک مثبت نرخ ارز بهره مند شدند و برخی دیگر مانند ارمنستان، جمهوری آذربایجان، گرجستان و ازبکستان از مزایای آن بهره مند شدند. اثرات مثبت غیرمنتظره جنگ روسیه و اوکراین که تراز عملیات مالی را بهبود بخشید و این در سال های 2022 و 2023. همچنین تولید ناخالص داخلی اسمی ارمنستان در سال 2021 حدود 14 میلیارد دلار اعلام شد که پیش بینی می شود به 17.7 برسد. میلیارد دلار در سال 2022 با افزایش 27 درصدی که تقریباً یک چهارم آن به دلیل رشد واقعی تولید و بقیه به دلیل افزایش شاخص قیمت است.
absnews
**فعالیت 7 ماهه 1401
ارمنستان یکی از اقتصادهای منطقه قفقاز است که از نظر تولید ناخالص داخلی و تجارت یک اقتصاد کوچک محسوب می شود. علیرغم کوچک بودن اقتصاد، به دلیل مدیریت خردمندانه اقتصاد کلان، اجرای نظام نرخ ارز شناور، هدف گذاری دقیق و کنترل تورم، استفاده از قوانین مالی موثر و وجود بخش مالی سالم، انعطاف پذیری خوبی از خود نشان داده است. در مواجهه با شوک های اخیر
با وجود همه اینها، در نوامبر سال جاری وزیر دارایی ارمنستان در دیدار با وزیر امنیت ایران گفت که هدف تجاری این است که بتوانیم حجم مبادلات تجاری دو کشور را در سال های آینده به 3 میلیارد دلار برسانیم. یعنی حدود 3 برابر! وزیر صامت همچنین خاطرنشان کرد: با تکمیل عضویت ایران در اوراسیا، روابط دو کشور بهتر و سریعتر توسعه خواهد یافت.
در ادامه، تجارت این کشور با جهان نیز مورد بررسی قرار گرفت. بنابراین، میانگین ارزش صادرات سالانه کالا و خدمات ارمنستان در بازه زمانی 2000 تا 2018 حدود 2.3 میلیارد دلار و واردات آن حدود 3.7 میلیارد دلار بوده است. پس از خروج از رکود در سال 2020 به دلیل شیوع بیماری همه گیر، میزان واردات و صادرات این کشور افزایش یافته و بر اساس پیش بینی های صندوق بین المللی پول پیش بینی می شود تا پایان سال 2022 شاهد رشد 8 میلیارد دلاری باشد. واردات کالا و خدمات در مقابل 6.5 میلیارد دلار صادرات این کشور در آن سال. در سال 2023 ارزش واردات و صادرات ارمنستان کاهش خواهد یافت. اما همچنان انتظار می رود ارزش تجارت بالاتر از ارقام سال 2021 باشد که بخشی از این افزایش به دلیل افزایش قیمت جهانی کالاها و خدمات خواهد بود. پتانسیل ارمنستان برای افزایش تجارت با جهان را می توان فرصتی برای شرکای تجاری این کشور از جمله ایران برای بهبود تجارت دوجانبه دانست.
بررسی جزئیات تجارت مشترک دو کشور نشان می دهد که شمش های آهن، قیر نفتی، روغن های سبک نفتی، فرآورده های آهنی یا فولادی و همچنین میلگرد و کفپوش عمده ترین محصولات ایرانی خریداری شده توسط ارمنستان بوده است. کنسانتره مس، موتورسیکلت، ماشینهای آهنگری، قطعات ماشین آلات و قطعات دستگاههای چشمی نیز عمدهترین کالاهای وارداتی از ارمنستان به ایران بودهاند، هرچند که قرار بود روابط تجاری ایران و ارمنستان پس از انعقاد قرارداد تجارت ترجیحی با اقتصاد اوراسیا بهبود یابد. انجمن. اتحادیه، اما با توجه به شواهد آماری گمرک ایران، مزایای قابل توجهی برای هر دو کشور نداشته است.
پس از رکود اقتصادی 2020 به دلیل همه گیری کووید-19، در سال 2021 رشد اقتصادی ارمنستان بهبود یافت و به 5.7 درصد رسید. پیش بینی می شود رشد اقتصادی این کشور در سال 2022 مجدداً افزایش یابد و به حدود 7 درصد برسد، البته پیش بینی می شود نرخ رشد این اقتصاد در سال 2023 کاهش یافته و تقریباً به نصف برسد. با وجود پیشرفت ها و دستاوردها، اقتصاد ارمنستان همچنان با چالش های ساختاری مانند نیاز به بهبود بیشتر محیط کسب و کار، سرمایه گذاری، مقابله با بیکاری بالا، از بین بردن شکاف مهارتی در بازار کار و رقابت ضعیف تجاری.
به گزارش خبرگزاری آنا به نقل از تالار واردات، طی 10 سال گذشته بیشترین میزان صادرات از ایران به ارمنستان در سال 2019 بوده است و پس از آن صادرات به این کشورها رو به کاهش گذاشت. این کاهش صادرات در هفت ماهه اول سال 1401 ادامه داشت که البته با وجود کاهش میزان (وزن) صادرات در هفت ماهه امسال نسبت به سال گذشته، ارزش صادرات در هفت ماهه سال 1401 افزایش یافت. نسبت به هفت ماهه سال 1400. از سوی دیگر میزان واردات ایران از ارمنستان از سال 1997 تا 2009 کاهش یافته و در سال 1400 با افزایش جزئی همراه بوده است. همچنین میزان واردات ایران از ارمنستان در هفت ماهه 1401 تفاوت معنی داری با هفت ماهه 1400 نداشت، اما ارزش واردات در هفت ماهه اول سال 1401 با کاهش شدید همراه بود و از 15 میلیون دلار رسید. در هفت ماهه 1400 به 7.6 میلیون دلار در هفت ماهه 1401 رسید.
شورای واردات اعلام کرد؛
** تجارت 10 ساله ایران و ارمنستان
absnews
نوشته های مرتبط:
- سرای امید| اقتصاد ایران، از خرابه پهلوی تا گامهای…
- موضع دولت درباره روسیه و اوکراین بسیار خوب بود/مخالف…
- چین بزرگترین شریک تجاری ایران است. چرا ارزش صادرات…
- بزرگترین بازار صادراتی ایران مشخص شد/ این کشور…
- گزارش 40 شاخص آماری تجارت خارجی کشور در سال 1402
- رویای 30 میلیارد دلاری ایران و ترکیه تعبیر میشود؟/…