اخبار اقتصادی روز

سازماندهی واحد بهینه سازی مصرف وارد عمل می شود

سال گذشته تقریبا 193 میلیون متر مکعب نترازی در حوزه گاز نیز طبق پیش بینی ها این نارضایتی در سال آینده هشت درصد افزایش می یابد. ادامه این روند می تواند شکاف زیادی بین تولید و مصرف در کشور ایجاد کند. یکی دیگر از پیشنهادات اعلام شده از سوی کمیسیون انرژی مجلس، اختصاص 5 درصد از درآمد نفتی کشور برای تامین زیرساخت های کشور است. از سوی دیگر سهم 30 درصدی صندوق توسعه ملی برای رفع این چالش پیشنهاد شده است که این منابع برای تامین زیرساخت ها و رفع تعارض است.

انتهای پیام

در شرایطی که مصرف همه حامل‌های انرژی کشور به مرز هشدار رسیده و سازمان‌های مرتبط با مدیریت مسرق در بخش‌های برق، آب و گاز جابه‌جا نشده‌اند، به نظر می‌رسد یک سازمان جدید در داخل دولت، قرار است فراتر از وزارتخانه ها و زیرمجموعه ریاست جمهوری، مدیریت، مراقبت از مصرف انرژی کشور را بر عهده بگیرد.

به گفته وی چاره ای جز تقویت این حوزه نداریم. سطح شدت انرژی در کشور شرم آور است. در منبع بهينه سازي ما به آن به عنوان یک مخزن گاز مجازی فکر می کنیم. ما توانایی رسیدگی به مصرف گاز 2-3 فاز پارس جنوبی را داریم. در حوزه برق نیز اینگونه است. امروزه راندمان نیروگاه از 18 درصد شروع می شود و در نهایت به بیش از 30 درصد می رسد. این راندمان نیروگاه ها در دنیا منسوخ شده است، در حوزه گاز بخشی از عدم تعادل مربوط به مصرف است. برای بهینه سازی مصرف به سرمایه کمتری نسبت به سرمایه گذاری در تولید نیاز است.

عدم تعادل تولید و مصرف گاز اثرات مستقیم و غیرمستقیم بر تولید، اشتغال و صادرات کشور دارد و از سوی دیگر این عدم تعادل بر تامین برق مصرفی، داخلی و تامین نیروگاه‌ها، تاثیر منفی دارد. اگر نیروگاه ها تامین نمی شوند یا باید نیروگاه را خاموش کنید یا از سوخت جایگزین استفاده کنید که باعث ایجاد مشکل می شود.

موضوع بعدی توسعه بازارهای صادراتی است. اکنون قرارداد صادرات گاز به ترکیه تا سال 2026 تکمیل می شود و در بحث تمدید آن به نظر می رسد طرف ترکیه ای تقاضای گاز بیشتری داشته است. کارشناسان معتقدند اگر این تعهد را بپذیریم نمی توانیم به آن عمل کنیم. علاوه بر این، چند سالی است که بخشی از سوخت نیروگاه ها را با استفاده از سوخت مایع تامین می کنیم. سهم گاز در نیروگاه ها تقریبا 80 درصد است و 20 درصد از سوخت مایع یعنی گازوئیل و نفت کوره تامین می شود. در شرایط فعلی اگر بهینه سازی مصرف در راستای افزایش ظرفیت تولید دنبال نشود، اولین آسیب را در داخل و در تامین سوخت نیروگاه ها متحمل خواهیم شد.

به گزارش ای بی اس نیوز، سخنگوی کمیسیون انرژی شورای اسلامی به تازگی از پیشنهاد تشکیل نایب رئیس در سطح ریاست جمهوری و ایجاد سازمان بهینه سازی مصرف فراتر از سازمان های زیرمجموعه وزارتخانه ها خبر داده است تا مجموعه سیاست ها در زمینه بهینه سازی مصرف انرژی به این بخش منتقل می شود. ، مشکلی که به نظر می رسد در این مرحله بتواند راه حلی پیدا کند.

بر اساس برنامه ششم توسعه باید در نیمه اول برنامه پنجم از شدت انرژی کاسته می شد اما امروز شدت انرژی نیز افزایش یافته است. بر اساس گزارش کمیسیون انرژی در خصوص عدم تعادل مصرف گاز در کشور، دو موضوع بحرانی برای کشور مطرح شده است، یکی بحث تامین سوخت نیروگاه ها در فصل زمستان است.

بدیهی است که با توجه به محدودیت منابع انرژی، حرکت به سمت بهینه سازی مصرف ضروری است. به لطف صرفه جویی در مصرف انرژی می توان درآمد ارزی برای کشور داشت و همچنین در توسعه صنعت انرژی سرمایه گذاری کرد. طبق پیش بینی ها بین 80 تا 120 میلیاردها دلار سرمایه لازم است تا بتوان این صنعت را به روز کرد. اگر این روند ادامه پیدا کند و فقط استخراج و سپس مصرف کنیم در آینده با مشکل مواجه خواهیم شد بنابراین توجه به بهینه سازی امری مهم و ضروری است.

به گفته وی باید سرمایه گذاری های لازم در این زمینه انجام شود. از طرفی سرمایه گذاری در حوزه بهینه سازی به این نتیجه می رسد که این حوزه مورد غفلت فراوان قرار گرفته است. در گزارش اخیر کمیسیون انرژی در خصوص عدم تعادل گاز در کشور نسبت به کاهش فشار در پارس جنوبی در آینده نزدیک هشدار داده و تاکید کرده است که اولاً باید در داخل دولت برای بهینه سازی مصرف انرژی تمرکز شود. بخش نفت و برق تولید کننده و تامین کننده است، اما کل اقتصاد ما، مانند کشاورزی و صنعت، مصرف کننده است.

از طرفی در صنعت برق نیز وضعیت به همین منوال است. میزان بالای مصرف برق در کشور هر تابستان را برای شرکت های برق کشور به کابوس تبدیل می کند. وضعیت مصرف بنزین نیز مشخص است و در صورت ادامه روند مصرف فعلی چاره ای جز تامین بنزین از واحدهای پتروشیمی و یا حتی واردات وجود ندارد.

در همین راستا و با توجه به اهمیت مدیریت مصرف در شرایط کنونی، اخیراً مالک شریعتی، سخنگوی کمیسیون انرژی شورای اسلامی در گفت وگو با ای بی اس نیوز، اعلام کرد که پیشنهاد تشکیل معاونت در سطح ریاست جمهوری به این شورا داده شده است. بسته سیاستی در زمینه بهینه سازی مصرف انرژی، این بخش منتقل شده است، تاکنون نتیجه مطلوبی در زمینه بهینه سازی کسب نکرده ایم. به احتمال بسیار زیاد تا چند هفته آینده کمیسیون انرژی در پی گزارش عدم تعادل گاز در سطح کشور در مجلس، طرحی را در دو فوریت ارائه کند تا بدنه بهینه سازی مصرف تشکیل شود و شرکت بهینه سازی مصرف سوخت از آن جدا شود. وزارت نفت و بهره وری انرژی وزارت نیرو و تمامی توانمندی های دستگاه های بهینه سازی مصرف انرژی باید در یک سازمان زیر نظر رئیس جمهور متمرکز شود تا اقدامات اساسی به ویژه در این زمینه انجام شود.

وی تاکید کرد: برای تامین برق مشکلی نخواهیم داشت. زیرا با سوخت مایع کار می کند. اما در 3 تا 4 سال آینده این افت فشار می تواند بر تولید ما تأثیر بگذارد تا حدی که تولید ما به نصف کاهش یابد. امروز هم فرصت سرمایه گذاری برای افزایش فشار داریم و هم فرصت اجرای طرح های بهینه سازی. در زمینه وسایل گرمایشی و سرمایشی اگر بتوانیم راندمان را تا حدی افزایش دهیم گام موثری در زمینه بهینه سازی برداشته ایم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *