اخبار سیاسی روز

سؤالات مطرح شده از سوی ایران و چین در آستانه سفر وزیر امور خارجه به آن کشور

او گفت: «در برخورد با چین، بسیار مهم است که ما تحلیل کاملی از سیاست خارجی این کشور داشته باشیم. برای چینی ها موضوع چندجانبه گرایی اکنون یک سیاست کلیدی و راهبردی است، زیرا زمانی که رئیس جمهور چین چند سال پیش به ایران سفر کرد، همزمان از عربستان سعودی نیز دیدن کرد که نشان دهنده نگاه جمعی چین به تعامل با جهان است. در واقع این درست نیست که مثلاً چین عربستان را برای ما ترک کند یا برعکس. در واقع چین نگاهی جمعی و کل نگر به سیاست خارجی دارد.

وی همچنین به جنبه سوم این موضوع یعنی مسائل بین المللی اشاره کرد و افزود: سازمان ملل متحد یکی از جاهایی است که ایران می تواند در عرصه بین المللی همکاری های گسترده ای با چین داشته باشد. به نظر من باید به این سه ضلع به صورت مثلثی نگاه کنیم و همکاری های دوجانبه در راس این مثلث قرار دارد.

وفایی همچنین با بیان اینکه باید جایگاه واقعی ایران را در سیاست خارجی چین مشخص کنیم، افزود: زمانی که این موضع دقیقا مشخص شود، انتظارات ما با واقعیت همخوانی دارد و این نکته مهمی است.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه چند ماه از امضای این نقشه راه می گذرد و خبر خاصی در این زمینه وجود ندارد، افزود: در این مدت شاهد اتفاقات عادی و روند عادی روابط دو کشور و یک اتفاق خاص بوده ایم. از زمان امضای این نقشه راه.” سقوط نکرد. امسال نیز پنجاهمین سالگرد روابط ایران و چین است و این نوع سالگردها در تعاملات بین کشورها حائز اهمیت است و همین موضوع می تواند منشأ یک سری تحولات در روابط دو کشور از جمله ایران باشد. و چین و این فرصتی است که باید به خوبی از آن استفاده کرد.

وی در بخشی دیگر از سخنان خود به تلاش چین برای گسترش حضور و ایفای نقش جدی تری در غرب آسیا و خاورمیانه اشاره کرد و گفت: در سال های اخیر شاهد هستیم که چین تلاش کرده روابط خود را با کشورهای مختلف بهبود بخشد. کشورهایی که در حال گسترش غرب آسیا هستند و نقش فعال تری در حل مشکلات و بحران های منطقه ای در منطقه ایفا می کنند.

یک کارشناس ارشد چینی با اشاره به سفر وزیر امور خارجه به این کشور جنوب شرق آسیا در روزهای آینده گفت: امیدوارم در این سفر ایران گامی رو به جلو برای اجرای برنامه راهبردی جامع 25 ساله بین تهران و پکن بردارد. در این زمینه با دست پر به این کشور بروید.

انتهای پیام/

حامد وفایی در گفت وگو با ای بی اس نیوز، گفت: همزمان با سفر وزیر امور خارجه به چین، این روزها شاهد سفر وزیر امور خارجه ترکیه و تعدادی از کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس از جمله عربستان و در واقع هستیم. این روزها شاهد راه بندان هستیم، گفت: با مقامات خارجی به چین می رویم. چین در حال حاضر یکی از مهم ترین کشورهای جهان، عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل و دومین اقتصاد بزرگ جهان است و پیش بینی می شود در آینده بسیار نزدیک به اولین اقتصاد جهان تبدیل شود.

این امید وجود دارد که در سفر وزیر امور خارجه به چین برای اجرای این برنامه راهبردی، شاهد گامی رو به جلو باشیم. نقشه راه 25 ساله بین دو کشور تنها یک متن کلی روی کاغذ نیست. یک متن کلی مستلزم اجرای مذاکرات مفصل است و باید منجر به همکاری عمیق بین دو کشور در زمینه های اقتصادی، تجاری، سیاسی و دانشگاهی شود. نباید بگذاریم این طرح روی کاغذ بماند و باید برای اجرای آن گام های جدی برداشت.

این استاد دانشگاه همچنین به جایگاه چین در شورای امنیت و علاقه این کشور برای ایفای نقش در سازمان های بین المللی مانند سازمان تجارت جهانی، سازمان جهانی بهداشت و… اشاره کرد و گفت: ظرفیت و فرصت خوبی است تا بحث در مورد همکاری.” بین المللی ما می توانیم از آن استفاده کنیم.

وفایی همچنین با اشاره به بحث روابط و همکاری‌های چندجانبه گفت: با توجه به جایگاه چین در عرصه بین‌المللی، می‌توان یک سری تعاملات را با چین تعریف کرد، مثلاً در قالب سازمان‌های چندجانبه مانند سازمان همکاری شانگهای. ایران در حال حاضر عضو دائم سازمان همکاری شانگهای است و ایران می تواند از این توان به خوبی استفاده کند یا همکاری های گسترده ای با چین در مسائل آسیای مرکزی و مرکزی داشته باشد و همکاری های چندجانبه را در این زمینه تعریف کند. به عنوان مثال، بین ایران، چین، روسیه یا بین ایران، چین یا آسیای مرکزی در اشکال مختلف همکاری.

وفایی با اشاره به اهمیت و جایگاه چین در نظام بین الملل افزود: در این زمینه موضوعات مطرح شده در سفر وزیر امور خارجه به چین در سه بخش دوجانبه، چندجانبه و بین المللی قابل تحلیل و ارزیابی است. بابا در موضوعات دوجانبه، مهمترین موضوع روی میز ایران و چین اجرای برنامه همکاری 25 ساله دو کشور است. انتظار می رود از زمان روی کار آمدن آقای رئیسی توجه بیشتری به اجرای این برنامه شود، زیرا چینی ها نیز نظر مثبتی به دولت دارند و به نظر می رسد کمی دیر شده است اقدامات جدی تری لازم است. گرفته شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *