سه شنبه , ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴

زندگی به بستر زندگی بستگی دارد

شناسایی 20 فضای خالی در زمین

فرسایش خاک چهار تا شش برابر بیشتر از ذخیره خاک است

رئیس گروه علوم و مهندسی خاک و دانشیار گروه مهندسی خاک دانشگاه لرستان گفت: مواد اولیه بسیاری از صنایع مانند داروسازی از خاک تامین می شود و خاک تصفیه کننده هوا و آب است.

وی با بیان اینکه با از بین رفتن پوشش گیاهی شاهد افزایش دمای زمین خواهیم بود، افزود: در نتیجه این موارد تهدیدات زیست محیطی نمایان می شود.

این کارشناس گفت: فرسایشی که در خاک داریم چهار تا شش برابر ذخیره خاک است و این فرسایش ناشی از عوامل طبیعی و باد است.

وی گفت: 20 حفره در خاک شناسایی شده و مواردی مانند فرسایش، شوری و تغییر کاربری در کاهش غنا و ارزش غذایی خاک نقش دارد.

میر با اشاره به پدیده قاچاق زمین در استان های مرزی گفت: متأسفانه در هر مترمربع زمین را کمی می فروشند و اگر جلوی این امر گرفته نشود دچار مشکل می شویم.

میر با بیان اینکه بر اساس سامانه سانکا مساحت اراضی دیم و آبی و منابع طبیعی استان 800 هزار هکتار نیست، تصریح کرد: بر اساس این سامانه مساحت اراضی استان 620 هزار هکتار خواهد بود. هکتار که 75 تا 80 درصد آن دیم و مابقی آبی است.

وی کیفیت خاک را ضامن سلامت و محصولات غذایی آن دانست و گفت: کیفیت خاک باید بر اساس تکنولوژی ارزیابی شود که در کاهش هزینه و اتلاف وقت موثر خواهد بود.

عالی نژاد گفت: چرای بی رویه، تخریب جنگل ها، استفاده بی رویه از منابع آبی و آتش زدن مزارع از عواملی است که باعث فرسایش خاک خواهد شد.

با توجه به اهمیت موضوع خاک امروز همایشی با عنوان «روز جهانی خاک» در دانشگاه لرستان برگزار شد و کارشناسان این حوزه به بیان دیدگاه های خود پرداختند.

در این همایش بهروز میر کارشناس جهاد کشاورزی لرستان وی با تاکید بر اینکه خاک در زندگی اجتماعی، اقتصادی و معنوی مردم نقش حیاتی دارد، افزود: باید در حفاظت و سلامت خاک عملکرد پایداری داشته باشیم.

وی تاکید کرد: حفظ خاک های سالم برای امنیت غذایی و تضمین آینده پایدار ضروری است. در حال حاضر بیش از 97 درصد غذای انسان از خاک تولید می شود که امنیت غذایی جوامع مختلف را به سرنوشت خاک مرتبط کرده است.

خاک نقش اصلی را در تغییرات اقلیمی و نوسانات مرتبط با آن ایفا می کند

یکی از اعضای هیات علمی و استادیار گروه علوم و مهندسی خاک دانشگاه لرستان با اشاره به وضعیت استان های کشور از نظر امنیت غذایی گفت: استان های تهران، سمنان، قم، یزد و اصفهان از استان های بسیار امن در کشور محسوب می شوند. از نظر امنیت غذایی و لرستان یکی از استان های نسبتا ناامن است.

با طرح این سوال که علت اصلی مرگ زودرس افراد 30 تا 70 ساله در ایران چیست؟ وی بیان کرد: ممکن است برخی فشار خون، استعمال دخانیات یا مشکلات قلبی عروقی را عامل اولیه این مرگ بدانند اما کارشناسان موضوع دیگری را عامل اصلی مرگ و میر می دانند و آن چیزی جز رژیم غذایی نامناسب نیست. بر اساس گزارش سازمان ملل، امنیت غذایی در ایران بدتر از ۷۵ کشور جهان است.

عضو هیات علمی و استادیار گروه علوم و مهندسی خاک دانشگاه لرستان با تاکید بر مدیریت خوب خاک و بیان اینکه توسعه ابزارهای پایش سریع و مطمئن برای حفظ کیفیت خاک و بایگانی دیجیتال داده های پایش ضروری است، یادآور شد: توسعه سیستم های جدید حفاظت از خاک توصیه می شود برای به حداقل رساندن فرسایش، حفاظت از تنوع زیستی و توسعه روش های یکپارچه و مقرون به صرفه برای افزایش این عناصر کمیاب و در عین حال به حداقل رساندن تجمع مواد سمی در مواد غذایی.

این هیات علمی دانشگاه لرستان گفت: تخریب خاک در کشور روز به روز در حال افزایش است که به معنای برهم زدن تعادل اکوسیستم و خشک شدن دریاچه ارومیه، ایجاد گرد و غبار، فرونشست در همدان، اصفهان و لرستان از عوامل فرسایش است. .

لرستان یکی از استان های نسبتا ناامن از نظر امنیت غذایی است

در ادامه این سخنرانی، دکتر حمیدرضا متین فر، رئیس گروه علوم و مهندسی خاک و دانشیار گروه مهندسی خاک دانشگاه لرستان. وی نقش فناوری‌های سنجش از دور (تصاویر ماهواره‌ای، طیف‌سنجی) و سیستم‌های اطلاعات جغرافیایی (GIS) را در کاهش هزینه‌ها و صرفه‌جویی در زمان (مطالعات منابع طبیعی، آب و خاک) برشمرد و تصریح کرد: توسعه نقشه‌های بافت و مواد آلی خاک می‌تواند منجر به کاهش هزینه‌ها و صرفه‌جویی در زمان شود. وی برای 800 هزار هکتار زمین زراعی لرستان ضروری است، افزود: از منظر جهانی اهمیت خاک به قدری است که فائو 5 دسامبر مصادف با 26 آذر را روز جهانی خاک در نظر گرفته است.

مدیریت خوب آب و خاک امنیت غذایی را تضمین می کند

وی افزود: خاک بستر حیات و زیستگاه همه موجودات خاک است، 95 درصد غذای انسان از خاک و مابقی از منابع دریایی تامین می شود.

مساحت استان 620000 هکتار خواهد بود

خاک اساس تولید، امنیت غذایی، خودکفایی و اقتصاد کشور است

وی با بیان اینکه بین پتانسیل و عملکرد ما در مزارع فاصله وجود دارد و همیشه بین مرحله تحقیقات و مرحله اجرا یک روند طولانی وجود دارد، گفت: استفاده بی رویه از کودهای شیمیایی و عناصر غذایی منجر به ناسالم شدن خاک در کشاورزی می شود. خواهد بود

در این سخنرانی اسطوره اعلانی نژاد اساتید دانشگاه لرستان وی با بیان اینکه خاک نقش حیاتی در رشد و توسعه جوامع شهری دارد و مبنای تولید، امنیت غذایی، خودکفایی و اقتصاد کشور محسوب می شود، گفت: اگر این عنصر از بین برود و با بی تفاوتی انسانی با آن برخورد شود; اولین جایی که آسیب می بیند پوشش گیاهی آن است.

میر گفت: وضعیت فعلی خاک استان خوب نیست، یعنی 33 درصد خاک فعلی ما شوری دارد و طبق گزارش مجله نیچر، در سال 2020 فرسایش خاک کشور و استان پنج تا هفت برابر خواهد بود. فرسایش خاک در دنیا و متاسفانه بین 17 تا 18 سال در هر هکتار شاهد فرسایش خاک در هر هکتار بوده ایم.

وی با تاکید بر اینکه خاک بر سلامت جامعه تاثیرگذار است، افزود: افزایش بهره وری آب در گرو حفظ خاک است و مدیریت خوب آب و خاک امنیت غذایی 150 میلیون نفر را تضمین می کند.

این هیات علمی دانشگاه لرستان افزود: زمانی که خاک از بین می رود باعث فرسایش می شود و اگر خاک از نظر پایداری ضعیف باشد میزان فرسایش افزایش می یابد.

خاک به عنوان بستری برای حیات باید دائماً تحت نظارت و ارزیابی قرار گیرد تا کیفیت آن افت نکند

ای بی اس نیوز/لرستان هر ساله بین 17 تا 18 تن در هکتار فرسایش خاک در لرستان رخ می دهد.

در ادامه این سخنرانی، دکتر محبوبه جلالی، عضو هیئت علمی و استادیار گروه علوم و مهندسی خاک دانشگاه لرستان وی در خصوص لزوم حفظ خاک برای امنیت غذایی و تضمین آینده ای پایدار گفت: امنیت غذایی وضعیتی است که در آن همه مردم در هر زمان باید به غذای کافی، سالم و مغذی از نظر فیزیکی، اجتماعی و … دسترسی داشته باشند. دیدگاه اقتصادی نیازها و ترجیحات غذایی خود را برای یک زندگی فعال و سالم فراهم کنید.

وی افزود: در شرایط ویروس کرونا، فرسایش خاک در نمودار حالت ثابتی را نشان می‌دهد و دلیل آن مراقبت مردم برای حفاظت از خاک است.

خاک یک جسم طبیعی و پویا است شامل مواد معدنی و آلی است و پوسته بیرونی زمین را می پوشاند و گیاهان می توانند در آنجا رشد کنند و همچنین شامل پوشش های آبرفتی و سنگی سطح زمین است. خاک به عنوان منبع طبیعی، سرمایه ملی و بستر حیات، نقش اساسی در استقرار و رشد جوامع انسانی و سایر موجودات دارد. بخشی از زنجیره غذایی انسان و سایر حیوانات از خاک ناشی می شود، بنابراین هر گونه آلودگی موجود در آن می تواند در فرآیند زنجیره غذایی به سطوح بالاتری منتقل شود و در نهایت در انسان متمرکز شود. اهمیت خاک تا آنجاست که جزء عناصر چهارگانه طبیعت به حساب می آید.

جلالی ادامه داد: بر اساس گزارش منتشر شده از سوی سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو)، بر اساس شاخص امنیت غذایی، نسبت واردات مواد غذایی به کل صادرات ایران 11 درصد است و بر این اساس، از نظر امنیت غذایی در بین ۱۹۵ کشور جهان قرار دارد. غذای ایران در رتبه ۷۵ جهان قرار دارد و ایران از نظر امنیت غذایی منطقه پرخطری است.

میر افزود: خاک قطعاً نقش اولیه را در تغییرات اقلیمی و نوسانات مرتبط با آن دارد.

با این حرف ها متاسفانه خاک کشور و استان لرستان مغفول مانده است. این در حالی است که بی شک از دست دادن خاک منجر به هدر رفتن بودجه کشور می شود، پس از این عنصر مقدس پاسداری کنیم و از آن لذت ببریم.

جلالی گفت: روز جهانی خاک مستلزم شناخت و حمایت از مدیریت خاک و پایداری آن است.

این کارشناس جهاد کشاورزی لرستان گفت: خاک تجدیدپذیر نیست و 700 سال طول می کشد تا یک سانتی متر خاک ایجاد شود در حالی که 95 درصد امنیت غذایی ما به خاک بستگی دارد.

کارشناس جهاد کشاورزی لرستان افزود: کشاورزی حفاظتی در دو سال گذشته ترویج شده و میانگین کشاورزی حفاظتی در دنیا 11 درصد است که پیش بینی می شود به 30 درصد برسد.

وی بیان کرد: کشاورزی حفاظتی با مشکلی مانند عدم تناوب مواجه است و در صورت عدم رعایت این امر شاهد افزایش فرسایش خاک خواهیم بود.

متین فر افزود: خاک به عنوان بستر حیات باید به طور مستمر پایش و ارزیابی شود تا کیفیت آن افت پیدا نکند.

وی گفت: وضعیت فرسایش در کشور و لرستان اسفناک و شش برابر دنیا است.

انتهای پیام

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *