دوشنبه , ۵ خرداد ۱۴۰۴

زمستان سرد 1401 چه حقایقی را فاش کرد؟


بر کسی پوشیده نیست که زمستان سرد سال گذشته با سال های گذشته متفاوت بود و پس از گذشت چندین سال مردم بویژه در شهرهای بزرگ طعم زمستان واقعی را چشیدند. اما زمستان امسال واقعیتی را آشکار کرد که با از بین رفتن سرمای زمستانی در سال های اخیر فراموش شده بود. عدم تعادل گاز در کشور و اگر چاره ای اندیشیده نشود زمستان های سخت تری در راه است.

به گزارش ای بی اس نیوز، اکنون که گرمای تابستان با فرا رسیدن تعطیلات نوروزی پیش بینی می شود، عاقلانه است که به واقعیت های زمستان 1401 در حوزه انرژی نگاه کنیم و برای زمستان های پیش رو به دنبال راه حل باشیم. موضوع عدم تعادل گاز در سطح کشور یکی از موضوعاتی است که در سال های اخیر تنها در محافل مطرح شده است و نمی توان تاثیر قابل توجهی از اقدامات انجام شده برای حل این معضل در حوزه اجرایی پیدا کرد.

پس از شنیده شدن فصل سخت زمستانی از ابتدای سال گذشته، کمیسیون انرژی شورای اسلامی به عنوان یکی از تاثیرگذارترین مراکز تصمیم گیری در حوزه انرژی کشور با تشکیل جلساتی به بررسی اقدامات پیش بینی شده برای تامین سوخت زمستانی از نیروگاه های کشور و گازرسانی منازل به وزارتخانه های تخصصی واگذار شده است. نتیجه این جلسات گزارش تکان دهنده ای از وضعیت عدم تعادل گاز در کشور بود.

بر اساس این گزارش در مهرماه سال گذشته و در آستانه فصل سرما در جلسه علنی قرائت مجلس شورای اسلامی از یک سو وجود منابع فراوان گاز طبیعی و توسعه آن منجر به تامین گاز طبیعی طی دو سال گذشته شد. دهه‌هاست که برای تامین انرژی مورد نیاز کشور به طور متوسط ​​سالانه ۷ درصد افزایش می‌یابد، اما از سوی دیگر برنامه‌ریزی کافی برای مهار رشد بی‌رویه تقاضا و مصرف گاز طبیعی در نقاط مختلف کشور انجام نشده است.

کمیسیون انرژی شورای اسلامی در گزارش خود دوازده راهکار برای رفع شکاف تولید و مصرف گاز طبیعی در کشور ارائه کرد. از تشکیل معاونت راهبردی ریاست جمهوری در امور انرژی تا ایجاد صندوق بهینه سازی مصرف انرژی و توسعه ظرفیت ذخیره سازی زیرزمینی گاز طبیعی، در این گزارش شاهد این موضوع هستیم.

اما مطالعه این گزارش در دادستانی شورای اسلامی نتوانست مخالف سرمای زمستان سال 1401 شایسته باشد و با شروع فصل زمستان، عدم تعادل گاز در کشور و کم کاری مسئولان در سال های گذشته در آنها سپری شد. در زمینه بهینه سازی مصرف انرژی به وضوح قابل مشاهده است. از سوختن مازوت در برخی از نیروگاه های کشور و آلودگی هوای کلانشهرهای کشور در فصل سرما گرفته تا سوزاندن فضولات حیوانات در برخی روستاهای محروم در پی قطع گاز و بلند شدن صدای مالکان تولید به دنبال قطع گاز و برق، اینها خاطرات تلخی است.زمستان 1401 روحیه شرکت را رقم زد.

حال سوال این است که چرخه ناکارآمدی در زمینه بهینه سازی مصرف انرژی در سطح کشور و از سوی دیگر عقب ماندگی در حوزه تولید گاز به کجا خواهد رفت؟ اما کلیدی‌ترین سوال این است که آیا در شرایطی که جهان در حال گذار از مصرف سوخت‌های فسیلی است و دریچه جدیدی با استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر گشوده است، آیا باز هم باید به توسعه میادین گازی نگاه کنیم و با رشد رو به رشد روبرو شویم. نیاز دارد؟ اجزای مختلف؟

مصطفی نخعی نماینده مردم نهبندان در شورای اسلامی وی در گفت وگو با ای بی اس نیوز، با اشاره به اینکه قوانین زیادی در کشور برای بهینه سازی مصرف انرژی وجود دارد که در یک دور باطل افزایش روزانه مصرف و تلاش برای افزایش تولید مغفول مانده است، اظهار کرد: در حال حاضر این قوانین در حال افزایش است.

این عضو کمیسیون انرژی شورای اسلامی با انتقاد از اینکه بهینه سازی مصرف انرژی در کشور استاد راهنمای خاصی ندارد، بهینه سازی را امری فرابخشی و بین وزارتی دانسته و به این موضوع پرداخته است که بسیاری از انرژی در واحدهای تولید برق یعنی خود پالایشگاه ها و نیروگاه ها هدر می رود.

حسین حسین زاده عضو کمیسیون انرژی شورای اسلامی وی همچنین در گفت وگو با ای بی اس نیوز، با اشاره به اینکه امروزه هر دلار سرمایه گذاری برای بهینه سازی مصرف انرژی معادل 7 تا 10 دلار سرمایه گذاری برای تولید است، تاکید کرد: باید در موضوع بهینه سازی عمیق و راهبردی داشت.

ظاهراً نمایندگان شورای اسلامی و بویژه اعضای کمیسیون انرژی مجلس به عدم تعادل گاز در کشور و لزوم بهینه سازی مصرف انرژی واقف بوده و به اهمیت سرمایه گذاری در توسعه گاز واقف شده اند. تولید باید اقدامات جدی تری برای بهینه سازی مصرف انرژی در کشور انجام شود. این بار در لایحه مالی 1402 نمایندگان شورای اسلامی گام برداشتند و با ایجاد صندوق بهینه سازی مصرف انرژی، منابع این مهم را تامین کردند.

اما سوال دیگری که با تجربیات سال گذشته به ذهن خطور می کند این است که سایر کشورها چگونه نیاز گاز خود را در زمستان های سخت تامین می کنند. یکی از راهکارهایی که چندین سال است که سایر کشورها علاوه بر بهینه سازی مصرف انرژی روی آن سرمایه گذاری کرده اند، بحث ذخیره سازی گاز در فصول گرم به منظور استفاده از آن در فصول سرد سال است. موضوعی که در کشور ما علاوه بر بهینه سازی مصرف انرژی مورد غفلت قرار گرفته است.

ملک شریعتی، نیاسر، نماینده مردم تهران در شورای اسلامی وی با اعتقاد به بی‌توجهی در حوزه ذخیره‌سازی گاز در سال‌های اخیر، خاطرنشان کرد: متاسفانه در مقاطع مختلف تلاش‌هایی برای انحلال شرکت ذخیره‌سازی گاز انجام شد و در نهایت در دولت قبل این اتفاق افتاد، اما دولت سیزدهم نگاه ویژه‌ای به این موضوع دارد. زمینه ذخیره سازی گاز .

سخنگوی کمیسیون انرژی شورای اسلامی با اشاره به اینکه همه کشورهای مصرف کننده گاز طبیعی در دنیا درصد زیادی از نیاز خود را که بعضاً تا 20 درصد نیز نیاز دارند، برای سرمایه گذاری در حوزه ذخیره سازی گاز طبیعی هدف گذاری کرده اند، اما درصد ذخیره سازی گاز را هدف قرار داده اند. در کشور ما بسیار پایین است.

رمضانعلی سنگدوینی یکی دیگر از اعضای کمیسیون انرژی شورای اسلامی نیز معتقد است که علیرغم اینکه دومین تولیدکننده گاز در جهان هستیم، در زمینه ذخیره سازی گاز نسبت به سایر کشورهای جهان به ویژه آمریکا و آمریکا عقب هستیم. روسیه. .

رئیس کمیته گاز کمیسیون انرژی شورای اسلامی با تاکید بر اینکه اولویت اول کشور باید بهینه سازی مصرف گاز، اولویت دوم ذخیره سازی گاز و اولویت سوم ما تولید گاز باشد، خاطرنشان کرد: ذخیره سازی گاز در دولت سیزدهم با جدیت دنبال می شود. .

همانطور که می دانیم ذخیره سازی گاز یکی از راهکارهایی است که باید با بهینه سازی مصرف انرژی برای رفع نیازهای کشور به ویژه در فصول سرد سال دنبال شود. انتظار می رود دولت سیزدهم گام های جدی تری در این زمینه بردارد و عقب ماندگی های سال های گذشته در این حوزه را نیز جبران کند.

امید است با افشای واقعیت های زمستان سرد سال 1401 شاهد گام های جدی تری در زمینه بهینه سازی مصرف انرژی و از سوی دیگر تامین نیاز گاز کشور با راهکارهای نوین باشیم.

انتهای پیام

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *