یکشنبه , ۴ خرداد ۱۴۰۴

رویکرد تکاملی به تاریخ روابط بین الملل با آموزه های قرآنی سازگار است

سلیمی تصریح کرد: دولت های مسلط سعی می کنند بر کشورهای دیگر مسلط شوند. برای این نگرش، تاریخ و مناسبات تاریخ جهان محصول سلطه و تلاش کشورها برای فرار از سلطه است. تأثیری که این نگرش بر درک تاریخی داشته است، مبارزه با سلطه است که نگرش غالب در مارکسیسم است.

سلیمی ادامه داد: وجود دولت و ملت ها در قرن 19 شکل گرفت و آنها بازیگران اصلی روابط بین الملل شدند. جنگ ناپلئونی و جنگ های جهانی اول و دوم حاصل همین تأمل است. تعداد تلفات انسانی و غیر انسانی در هر یک از این سه جنگ به حدی بود که اگر همه جنگ های تاریخ را کنار هم بگذاریم به حد یکی از این سه جنگ نمی رسید.

رویکرد تکاملی به تاریخ روابط بین الملل با آموزه های قرآنی سازگار است

وی گفت: برای شناخت تاریخ روابط بین الملل سه نگرش اساسی در سه دسته کلی نوشته شده است. این سه گروه، از جمله نگرش رئالیستی، وضعیت سیاسی را جنگ همه علیه همه می دانند. آنها تاریخ روابط بین الملل را تاریخ جنگ ها و درگیری های بی پایان می دانند. در کتاب جنگ و صلح، وضعیت بالقوه، جنگ همیشگی گنجانده شده است.

به گزارش ای بی اس نیوز، در پنجاه و دومین نشست از سلسله نشست های مرکز الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی که به صورت مجازی و با حضور رؤسا و اعضای اندیشکده الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی، دکتر حسین سلیمی، با موضوع سیر تحول روابط بین الملل، به بیان راهکارها پرداخت و در تهیه الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت سخنرانی کرد.

وی ادامه داد: در سازمان ملل بر نظم، توسعه، پیشرفت، وحدت و امنیت بین المللی تاکید شده است. جهان از نظر فکر و بینش در حال تغییر است. جهان از دوره مدرنیسم وارد دوره پست مدرنیسم می شود که برخی از اندیشمندان مانند فوکویاما آن را پایان تاریخ می دانند و این نگرش مورد انتقاد دانشمندان دیگر نیز قرار گرفته است. در چنین شرایطی سیاست های بهبود و آرامش باید مبنای حرکت انسان باشد. در زمینه جهانی شدن دو استراتژی وجود دارد. اول، توطئه جهانی شدن که دیدگاه داروینیستی دارد

استاد دانشگاه علامه طباطبایی گفت: رویکرد تکاملی به تاریخ روابط بین الملل و نمادهای مرتبط با آن با آموزه های قرآن و اسلام منطبق است.

سلیمی خاطرنشان کرد: در فضای مجازی نیز با رشد فزاینده ای مواجه هستیم. به عنوان مثال از 8 میلیارد نفر در جهان، 4.5 میلیارد نفر در شبکه های اجتماعی حضور دارند که سهم فیس بوک بیش از دو میلیارد نفر است. پنج ششم جمعیت جهان در فضای همگرایی قرار دارند. اکثر مناطق همگرا امکان جنگ را در خود از بین برده اند. در منطقه نفتا، MERGOSOL، بین کشورهای عضو اتحادیه اروپا و اتحادیه آفریقا، در کشورهای آسیای مرکزی و در کشورهای عضو سازمان سارک، امکان جنگ را از بین برده است. بیشتر جنگ های جهانی در کشورهایی اتفاق می افتد که به سمت یکپارچگی منطقه ای حرکت نکرده اند.

استاد دانشگاه علامه طباطبایی خاطرنشان کرد: دو سوم کشورهای دنیا تلاش کرده اند از مناقشات عمده خود خارج شوند. در این دوره تاریخی دو فرآیند قابل مشاهده است. از یک سو نظام دوقطبی و جنگ سرد و از سوی دیگر نظام ها و نهادهای بین المللی و هنجارهای عقلانی جدید اکوسیستم انسانی مشاهده می شود. برای اولین بار در تاریخ شاهد همگرایی بین المللی در سه قاره آسیا، اروپا و آمریکا هستیم. دو سوم کشورهای جهان در قالب کشورهای عضو جنبش عدم تعهد از قدرت های جهانی جدا شده اند.

در ادامه این مراسم، دکتر علیرضا صدرا، استاد دانشگاه تهران و رئیس اتاق فکر سیاستگذاری مرکز نمونه اسلامی ایرانی پیشرفت نیز با تایید مطالب استاد دانشگاه علامه طباطبایی اعلام کرد: ما هستیم. با چالش بزرگ جهانی شدن مواجه است.

استاد دانشگاه علامه طباطبایی با اشاره به نگرش مطلوب خود گفت: نگرش مورد نظر من نگرش متحول به تاریخ روابط بین الملل است. ویژگی ها و مصادیق این نگرش و تأثیر آن بر الگوی پیشرفت اسلامی ایران را بیان می کنم. هویت این نگرش نافی دیگر نگرش های تاریخ نگاری نیست. دیدگاه تکاملی تاریخ، جنگ و درگیری و تأثیر قاطع آنها را انکار نمی کند، اما آنها را پایه و اساس روابط بین الملل نمی داند. وجود سلطه و مبارزه با سلطه را انکار نمی کند، اما تمام تاریخ را به سلطه تقلیل نمی دهد.

صدرا: ایران ابرقدرت معنوی جهان خواهد بود

وی افزود: عواملی مانند تحقیق و توسعه، درآمد دولت، سرمایه اجتماعی و سرمایه گذاری خارجی بر اکثر عوامل قدرت ارجحیت دارد. به همین دلیل، چین و هند به تدریج حوزه قدرت را از کشورهای قدرتمندی مانند انگلیس، فرانسه و روسیه می‌دزدند.

رئیس اندیشکده سیاستگذاری مرکز الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی افزود: الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی در نگارش این سند مهم، دولت سازی مؤثر، امت متمدن و تمدن نوین اسلامی و همچنین اقتصادی، فرهنگی و سیاسی را پیش بینی کرد. جهانی بودن پیش رفتن.

سلیمی تصریح کرد: پس از سلطه و نفوذ بزرگان بر تاریخ، کم کم ساختار آگاهی، رشد و تکامل انسان ها و جوامع بشری در مسیر تکامل قرار گرفته است. در حرکت به سوی تکامل نمادهایی مانند نهادهای جدید بین المللی و رشد علم و فناوری و اندیشه های بشری پدیدار می شوند که نمادهای تاریخ ساز هستند. رویکرد تکاملی به تاریخ روابط بین الملل و نمادهای مرتبط با آن با آموزه های قرآن و اسلام همخوانی دارد.

استاد دانشگاه علامه طباطبایی ادامه داد: نگرش دوم که بخش مهمی از روابط بین الملل را در گذشته و حال جهان تشکیل داده است، نگرش مارکسیستی است. 30 تا 40 درصد ادبیات تولید شده در حوزه روابط بین الملل با دیدگاه مارکسیستی تولید شده است. این نگرش دارای پایه های ماتریالیسم تاریخی است. این نگرش از تاریخ روابط بین الملل حوزه «سلطه» تلقی می شود.

این استاد دانشگاه تهران ادامه داد: تمدن در حال بازگشت به منطقه خاورمیانه است. چهار قدرت بزرگ آینده چین، ابرقدرت اقتصادی، روسیه، ابرقدرت نظامی، هند، ابرقدرت نرم افزاری و ایران، ابرقدرت معنوی هستند که روابط جهانی را شکل خواهند داد. ایران در این تمدن جدید نقش حلقه واسط و کشور همگرا بین سه قدرت مذکور را ایفا خواهد کرد.

وی افزود: نگرش سوم، نگرش تاریخ نگاری است که مبتنی بر گرایش فردگرایانه است. سوپرمن ها یا انسان های بزرگ در این نگرش سلطنت می کنند. لنین و ناپلئون بناپارت و دیگر مصلحان بزرگ به این نگرش توجه دارند.

وی گفت: قرآن کریم معتقد است که انسان ها چه بد و چه خوب یک حقیقت دارند. خداوند متعال در سوره حجرات تأکید کرده است: «ما شما را آفریدیم تا این قبیله یکدیگر را بهتر بشناسند. علامه طباطبایی در تفسیر قرآن این حقیقت را تأیید کرده است. چنین دیدگاهی هنگام بررسی تاریخ روابط بین الملل، روند تکاملی نهادهای عقلانی انسانی را در بحبوحه درگیری ها و جنگ های بین المللی بررسی می کرد. جنگ های مذهبی 30 ساله قرن هفدهم از سال 1618 تا 1648 در اروپا بین پروتستان ها و کاتولیک ها باعث مرگ یک سوم از جمعیت اروپا شد. انقلاب های فکری نیز در این قرن ظهور کردند.

صدرا گفت: هندسه قدرت تنها قدرت مادی نیست بلکه قدرت معنوی را نیز در بر می گیرد. معنویت وارد سیاست شده است. جبهه مقاومت مبتنی بر قدرت معنوی توانست تقویت و قدرتمند شود.

انتهای پیام

درباره صادق سیاسی

پیشنهاد ما به شما

شروع برنامه برای استفاده از 6000 موتورسیکلت تاکسی و برقی در تهران

معاون رئیس جمهور از شروع برنامه جایگزینی 6000 تاکسی و موتور سیکلت با موتور سیکلت …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *