ای بی اس نیوز/ سمنان موتورهای خنک کننده القایی تک فاز با ظرفیت های مختلف با حداکثر بازده انرژی 3.4 اسب بخار و ظرفیت تولید 200 هزار دستگاه در سال با حضور دکتر محمود کمانی معاون وزیر نیرو در یک کسب و کار دانش بنیان رونمایی شد. .
به گزارش ای بی اس نیوز، ظرفیت فعلی شرکت دانش بنیان موتور جم البرز 200 هزار دستگاه در سال است و در صورت اجرای استاندارد جدید کولر آبی توسط واحدهای ذیربط، ظرف مدت 3 ماه این شرکت ظرفیت خود را به 500 هزار دستگاه در سال افزایش خواهد داد. مقدار موتور مسئول بیش از نیمی از تولید آبنماهای جدید خواهد بود.
در صورت اجرای طرح جایگزینی و استفاده از ظرفیت تولید سالانه این محصول توسط تمامی سازندگان موتورهای خنککننده، مشکل برق کشور در فصل تابستان ظرف مدت 4 سال به طور کامل حل میشود و با اجرای این طرح، مصرف برق کشور افزایش مییابد. کاهش حدود 5000 مگاواتی در کشور.
موتورهای خنک کننده القایی تک فاز تولید شده در این شرکت در توان های 1.4، 1.3، 1.2 و 4.3 اسب بخار در هر دو پیچ طبق استاندارد 3772-1-1-30 کلاس انرژی A یا IE4 به صورت جداگانه شتاب می گیرند.
به گفته زرگر مدیرعامل این شرکت دانش بانیان، موتور القایی تولید شده با رده انرژی A و با مشخصات ذکر شده برای اولین بار توسط این شرکت طراحی و تولید شد و به همین دلیل به ثبت اختراع رسید، بنابراین موتور تولید این شرکت این شرکت دارای کمترین نرخ ارز و وابستگی خارجی است.
با پرداخت حدود 15 درصد بیشتر برای موتور تولید یا 5 درصد برای چیلر آبی، مصرف کنندگان به راحتی هزینه اضافی پرداخت شده در قبض برق خود را در طول فصل تابستان دریافت خواهند کرد. قیمت این موتورها 10 تا 20 درصد بیشتر از موتورهای قدیمی است و روی واحد چیلر آبی این افزایش قیمت حدود 5 درصد خواهد بود و با توجه به کاهش مصرف برق قطعا هم برای کولر مقرون به صرفه خواهد بود. تولید کنندگان و مصرف کننده نهایی
محمود حاجی ابراهیم زرگر به ای بی اس نیوز گفت: راندمان موتورهای مذکور بیش از استاندارد ملی ایران است، زیرا در استاندارد ایران موتورهای چیلر آبی برای دریافت انرژی رده A فقط به سرعت بالا نیاز است و از آنجایی که راندمان سرعت کند با توجه به این استاندارد باید 72 درصد باشد. در صورت تند بودن سرعت با مراجعه به جدول استاندارد مشخص می شود که سرعت پایین موتور چیلر آبی رده انرژی B (همچنین با تلرانس) قابل قبول است. این شرکت دانش بنیان موفق شد به صورت جداگانه به رده انرژی A در سیکل های تند و کند دست یابد و راندمان موتور سیکل آهسته را به 83 درصد سیکل بالا برساند که در موتورهای سیکل بالا بی سابقه است.القایی تک فاز در ایران و سراسر دنیا.
وی مزایای استفاده از موتورهای جدید را برای بهینه سازی مصرف انرژی برشمرد و افزود: استفاده از موتورهای جدید و کارآمد، مصرف برق و انرژی در سرعت بالا 30 تا 40 درصد و در سرعت پایین 50 درصد نسبت به موتورهای قدیمی کاهش مییابد. تحولی که در مصرف برق آبنماها تفاوت ایجاد می کند.
این تولیدکننده موتور پربازده یکی از دغدغه های مدیران را تعمیرپذیری موتورهای سری جدید عنوان و بیان کرد: در موتور تولیدی این شرکت به دلیل بالا بودن ضریب پرکننده شیارهای استاتور، در صورت آسیب دیدن سیم پیچ های موتور، این مشکل به وجود می آید. چرخاندن آنها با دست امکان پذیر نیست، بنابراین این شرکت از طریق نمایندگی های خود در سراسر کشور این امکان را فراهم کرده است که هسته استاتور را در اختیار تعمیرکاران قرار دهد که در این صورت موتور تعمیر شده دقیقاً دارای مشخصات موتور اصلی خواهد بود. و هیچ گونه از دست دادن کارایی را متحمل نخواهد شد.
وی با مقایسه موتورهای خنک کننده القایی تک فاز تولید شده در مقابل موتورهای BLDC، تاکید کرد: امکان تعویض موتور چیلرهای خانگی با این موتورها بدون نیاز به تغییر در ساختار چیلر، بازدهی معادل موتورهای BLDC دارد. قیمت حدود 50 درصد کمتر از موتورهای BLDC، بسیار مقرون به صرفه به دلیل عدم وجود درایو و آهنربای دائم، وجود پلت فرم خدمات پس از فروش برای تعمیرات اساسی موتور توسط تعمیرکاران فعلی و استادکاران در سراسر کشور، هارمونیک جریان بسیار پایین و عدم آسیب به تجهیزات شبکه برق و ساختار صلب و قابلیت اطمینان بسیار بالای موتورهای چیلر القایی تکفاز در تولید چیلرهای آبی پرسرعت در مقایسه با موتورهای BLDC می باشد.
زرگر مهمترین ابزار دولت برای افزایش تولید چیلرهای آبی پربازده را الزام سازندگان چیلر به رعایت استاندارد جدید و نصب موتورهای کلاس انرژی A دانست و خطاب به مسئولان اجرایی ذیربط گفت: دولت در کنار اجرای استاندارد تدوین شده، برای جلوگیری از تخلف و عدم اجرای صحیح کولر جدید آب استاندارد، نظارت دقیق و قاطعانه از ورود موتورهای با کلاس انرژی کمتر از A به بازار جلوگیری شود. بنابراین جلوگیری از تولید موتورهای غیراستاندارد راهی مطمئن و کم هزینه برای جلوگیری از فعالیت سازندگان کولرهای نامعتبر و غیرمجاز خواهد بود.
مدیرعامل شرکت دانش بانیان تولید کننده موتورهای پربازده به بیان تجربه کشورهای پیشرو در زمینه ارتقای بهره وری انرژی پرداخت و گفت: کشورهای پیشرو با تدوین استانداردهای جدید و نظارت دقیق بر تولید، مصرف انرژی را در کشور خود به میزان قابل توجهی کاهش داده اند. فرآیند و استفاده از موتورهای جدید ; استرالیا
و آمریکا نیز به عنوان استفاده کننده از کولرهای مشابه در ایران تجربه بسیار موفقی داشته است. از آنجایی که در ایران اکثر تولیدکنندگان کولر موتوری، موتورهای القایی تولید می کنند و سازندگان کولر نیز از موتورهای القایی استفاده می کنند، بنابراین امکان طراحی و تولید نوع جدیدی از کولر وجود ندارد.
این موتورهای جدید کلاس انرژی A را بدون نیاز به اصلاح خط تولید موتور القایی فعلی تولید کرد.
انتهای پیام